Κατάθλιψη μέσα στην πανδημία
Η παγκόσμια επίπτωση των καταθλιπτικών και αγχώδων διαταραχών σε 204 χώρες το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Πριν το 2020 οι ψυχικές διαταραχές ήταν σημαντικές αιτίες επιβάρυνσης του παγκόσμιου συστήματος υγείας, με κυρίαρχες τις καταθλιπτικές και τις αγχώδεις διαταραχές. Στην εποχή της πανδημίας COVID-19 το φαινόμενο αυτό επιδεινώθηκε.

Έτσι διενεργήθηκε μία κλινική μελέτη για να προσδιορίσει την επίπτωση της πανδημίας COVID-19 στις καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές παγκοσμίως για το έτος 2020.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “The Lancet”.

Στα πλαίσια της ανάλυσης αυτής διενεργήθηκε μία συστηματική ανασκόπηση των δεδομένων για την επίπτωση των ψυχικών νοσημάτων στην περίοδο 1 Ιανουαρίου 2020 έως και 29 Ιανουαρίου 2021.

Τα δεδομένα αναλύθηκαν σε μία μετανάλυση για να εκτιμηθεί η αλλαγή της επίπτωσης των ψυχικών αυτών νοσημάτων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω κάποιων δεικτών όπως η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων SARS-CoV-2.

Οι δείκτες αυτοί φάνηκε να οδηγούν σε αυξημένη επίπτωση καταθλιπτικής διαταραχής, με τις γυναίκες και τους νεότερους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο, συγκριτικά με τους άνδρες και τους μεγαλύτερους ηλικιακά.

Έτσι υπολογίστηκαν 53,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής συνδρομής παγκοσμίως, μία αύξηση της τάξης του 27,6%, με συνολική επίπτωση 3152,9 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα πληθυσμού.

Επίσης, καταγράφηκαν 76,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών, αύξηση τάξεως 25,6%, με συνολική επίπτωση 4802,4 περιπτώσεις ανά 100000.

Συνολικά οι καταθλιπτικές διαταραχές υπολογίστηκε ότι ευθύνονται 49,4 εκατομμύρια ανθρωποέτη αναπηρίας και οι αγχώδεις για 44,5 εκατομμύρια έτη αντίστοιχα.

Η πανδημία έχει επιφέρει την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα ψυχικής υγείας σε όλα τα κράτη του κόσμου, και να εφαρμοστούν στρατηγικές για τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

10 Πιστοποιητικά Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς: 1000 Υποτροφίες ως 19/1

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xilodarmos
Λαμία: Βία μεταξύ μαθητών σε Λύκειο μπροστά σε συμμαθητές και καθηγητές
Καβγάς μεταξύ ανηλίκων έξω από το σχολείο κινητοποίησε την Αστυνομία, ενώ δεκάδες μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν το επεισόδιο ανήμποροι να...
Λαμία: Βία μεταξύ μαθητών σε Λύκειο μπροστά σε συμμαθητές και καθηγητές
papei
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Εκπαιδευτική εκδρομή στη Silicon Valley και στο Σαν Φρανσίσκο
Εκδρομή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Οικονομική και Επιχειρησιακή Στρατηγική» του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Εκπαιδευτική εκδρομή στη Silicon Valley και στο Σαν Φρανσίσκο
εξαφάνιση
Εξαφάνιση Λόρας: Μαθητές την είδαν στη Ζωγράφου – Τράπηκε σε φυγή όταν της μίλησαν
Η Λόρα φέρεται να κρατούσε σακούλες από σούπερ μάρκετ και να απάντησε ότι δεν μιλάει ελληνικά όταν την προσέγγισαν
Εξαφάνιση Λόρας: Μαθητές την είδαν στη Ζωγράφου – Τράπηκε σε φυγή όταν της μίλησαν
μολύβια
Υποχρεωτική η έκδοση διοριστηρίων για τους εκπαιδευτικούς ΙΒ – Τι διευκρινίζει η ΟΙΕΛΕ
Υποχρεωτική η έκδοση διοριστηρίων για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε τμήματα ΙΒ, νόμιμη η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους
Υποχρεωτική η έκδοση διοριστηρίων για τους εκπαιδευτικούς ΙΒ – Τι διευκρινίζει η ΟΙΕΛΕ