kapnisma
Η έρευνα δείχνει ότι οι καπνιστές που γίνονται ατμιστές έχουν μικρότερες πιθανότητες να κόψουν με επιτυχία τελείως το παραδοσιακό τσιγάρο από ό,τι όσοι το κόβουν κατευθείαν

Οι καπνιστές που κόβουν το παραδοσιακό τσιγάρο και γυρνούν στο ηλεκτρονικό είναι πιθανότερο να υποτροπιάσουν στη συνέχεια και να αρχίσουν να καπνίζουν ξανά, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα δείχνει ότι οι καπνιστές που γίνονται ατμιστές έχουν μικρότερες πιθανότητες να κόψουν με επιτυχία τελείως το παραδοσιακό τσιγάρο από ό,τι όσοι το κόβουν κατευθείαν. Επίσης, οι καπνιστές που στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρχίσουν ξανά το τσιγάρο, σε σχέση με όσους κόβουν το τσιγάρο και στρέφονται στα πούρα ή στην πίπα.

Η διαδεδομένη αντίληψη είναι ότι όσοι καπνιστές αδυνατούν να σταματήσουν τελείως το κάπνισμα θα ωφεληθούν σε έναν βαθμό αν τουλάχιστον στραφούν πλήρως στο άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου και αυτόν με τον τρόπο δεν ξανακαπνίσουν. Όμως, η νέα έρευνα βρήκε ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου -ακόμη και σε καθημερινή χρήση- δεν βοηθά ιδιαίτερα τους ατμιστές να μείνουν απολύτως μακριά από το συμβατικό τσιγάρο. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 42% των καπνιστών που έγιναν ατμιστές δεν κάπνιζαν καθόλου τσιγάρο μετά από έναν χρόνο.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Πιρς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος χρόνου για 13.600 καπνιστές. Από αυτούς, το 9,4% έκοψαν το τσιγάρο και στη συνέχεια, από αυτούς τους πρώην καπνιστές το 63% παρέμειναν «άκαπνοι», ενώ το υπόλοιπο 37% στράφηκαν σε άλλα προϊόντα καπνού (οι περισσότεροι, το 23%, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο).

Η μελέτη εστίασε στο αν οι πρώην παραδοσιακοί καπνιστές που είχαν γίνει πια ατμιστές ή χρήστες παρεμφερών προϊόντων καπνού είχαν μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα να «υποτροπιάσουν» και να αρχίσουν ξανά το παραδοσιακό κάπνισμα, σε σχέση με όσους είχαν κόψει τελείως το κάπνισμα και το άτμισμα.

Όπως δήλωσε ο Πιρς, «τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παράτησαν το κάπνισμα και το γύρισαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή σε άλλα προϊόντα, στην πραγματικότητα είχαν αυξημένο κατά 8,5% κίνδυνο να ξανακαπνίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν σταματήσει τη χρήση όλων των προϊόντων καπνού. Το κόψιμο είναι το σημαντικότερο πράγμα που ένας καπνιστής μπορεί να κάνει για να βελτιώσει την υγεία του, αλλά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η στροφή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο καθιστά λιγότερο και όχι περισσότερο πιθανό το να κάνει κάποιος πέρα, οριστικά, τα τσιγάρα».

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει σε βάθος κατά πόσο η στροφή σε μία λιγότερο επιβλαβή πηγή νικοτίνης, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μπορεί σε βάθος χρόνου να αποτρέψει κάποιον από το να αρχίζει να καπνίζει ξανά. Αν η μεταστροφή στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν πράγματι ένας βιώσιμος τρόπος για να κόψει κανείς το κάπνισμα, τότε όσοι στρέφονταν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο θα έπρεπε να είχαν μικρότερα ποσοστά υποτροπής στο κάπνισμα τσιγάρου. Όμως, δεν βρήκαμε καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Πιρς τόνισε ότι «το κόψιμο του καπνίσματος είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος λόγω της εθιστικότητας της νικοτίνης. Η έρευνα μας δείχνει ότι οι καπνιστές τα καταφέρνουν καλύτερα όταν κόβουν τελείως τη νικοτίνη, από ό,τι όταν στρέφονται σε μία άλλη πηγή νικοτίνης», όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου ο ένας στους τέσσερις καπνιστές στρέφεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο με την ελπίδα ότι έτσι θα βοηθηθεί να κόψει τελείως το κάπνισμα.

Σύνδεσμος για την επιστημονική μελέτη:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2785237

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε - Τι αλλάζει

Το νέο σήμα που μπαίνει στους δρόμους – Τι σημαίνει η πινακίδα με το λουλούδι;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νοσοκομείο
Στο νοσοκομείο 14χρονη στο Ρέθυμνο μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε γλέντι
Η ανήλικη μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και παρακολούθηση της κατάστασής της.
Στο νοσοκομείο 14χρονη στο Ρέθυμνο μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε γλέντι
σιασος
Ιστορική επίσκεψη της Προέδρου του Yale στο ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του Peter Salovey σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη της νέας Προέδρου του Yale εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και το...
Ιστορική επίσκεψη της Προέδρου του Yale στο ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του Peter Salovey σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών
nipiagogeio
Πρωτοφανής παρέμβαση: Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν «κατάσχεση αιθουσών» νηπιαγωγείων πριν καν τη λήξη του διδακτικού έτους
Καταγγελία για αυθαιρεσία του Δήμου Αθηναίων στα νηπιαγωγεία
Πρωτοφανής παρέμβαση: Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν «κατάσχεση αιθουσών» νηπιαγωγείων πριν καν τη λήξη του διδακτικού έτους
σχολική τάξη, σχολείο, θρανία, καρέκλες, πίνακας, μαυροπίνακας
Νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας σε Γυμνάσιο της Λάρισας – Έδειραν 15χρονη και ανέβασαν βίντεο στο Instagram
Σύμφωνα με την καταγγελία, η δράστιδα της επιτέθηκε βίαια, ενώ δύο ακόμα ανήλικοι φέρονται να συμμετείχαν στην πράξη — ο ένας κρατούσε τη 15χρονη...
Νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας σε Γυμνάσιο της Λάρισας – Έδειραν 15χρονη και ανέβασαν βίντεο στο Instagram