Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα σήμερα με αυξημένες τιμές
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Με περιορισμένη ζήτηση και σημαντική αύξηση, ξεκίνησε σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης, τιμή που είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι όταν η εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης έγινε στα 0,8 ευρώ.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές της αγοράς το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι περιορισμένο, είτε επειδή η πλειονότητα διαθέτει απόθεμα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο και δεν βιάζεται να προχωρήσει σε ανεφοδιασμό, είτε επειδή ελπίζουν σε καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα. Κάτι που εξαρτάται από την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου.

Σημειώνεται ότι στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε κοντά στο 1 ευρώ.

Οι τιμές αυτές αφορούν παραδόσεις πάνω από 1.000 λίτρα στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ σε περιοχές όπου το κόστος μεταφοράς είναι αυξημένο (πχ νησιά) και για μικρότερες ποσότητες η τιμή είναι έως και 10 λεπτά ανά λίτρο υψηλότερη.

Σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων αντισταθμίζεται από το αυξημένο σε σχέση με πέρυσι επίδομα θέρμανσης το οποίο εκτός από το πετρέλαιο χορηγείται και σε όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ).

Τα μέτρα για φυσικό αέριο και ρεύμα

Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Συγκεκριμένα:

Για το ηλεκτρικό ρεύμα θα καταβληθεί επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης, ίση με 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα. Έτσι, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 18 ευρώ το μήνα (από 9 ευρώ που ήταν με βάση τις αρχικές εξαγγελίες). Η χρηματοδότηση του μέτρου θα προέλθει κυρίως από τα έσοδα του Δημοσίου από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, Για καταναλώσεις από 300 - 600 κιλοβατώρες αναμένεται η παροχή πρόσθετων εκπτώσεων από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή 24 ευρώ το μήνα.

Στο φυσικό αέριο ανακοινώθηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η χορήγηση έκπτωσης 15% προς τους πελάτες της, προκειμένου να την μετακυλίσουν στους τελικούς καταναλωτές. Η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση από μεγάλο προμηθευτή διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 0,05401 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0155 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες (2)
Πανελλαδικές 2026: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική, στα οποία διαγωνίζονται αύριο Παρασκευή
Τα τρία αυτά μαθήματα αποτελούν βασικούς πυλώνες των αντίστοιχων Επιστημονικών Πεδίων και επηρεάζουν άμεσα την πορεία προς σχολές υψηλής ζήτησης.
Πανελλαδικές 2026: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική, στα οποία διαγωνίζονται αύριο Παρασκευή
mousiki
Πανελλαδικές 2026: Ανακοινώθηκαν οι εξετάσεις στα Μουσικά Μαθήματα – Όλες οι ημερομηνίες
Μουσικά μαθήματα: Νέα εγκύκλιος για τις εξετάσεις – Αναλυτικά οι ημερομηνίες και τα εξεταστικά κέντρα
Πανελλαδικές 2026: Ανακοινώθηκαν οι εξετάσεις στα Μουσικά Μαθήματα – Όλες οι ημερομηνίες
g-paidikos-stathmoskomotinis-9.png
Πάτρα: «Στο κόκκινο» το στεγαστικό των νηπιαγωγείων – Σκληρή προειδοποίηση για την ποιότητα της εκπαίδευσης
Το στεγαστικό πρόβλημα των Νηπιαγωγείων της Πάτρας είναι ζήτημα ποιότητας της εκπαίδευσης - Η ενημέρωση από τον αιρετό στο ΠΥΣΠΕ Αχαΐας Τάσο...
Πάτρα: «Στο κόκκινο» το στεγαστικό των νηπιαγωγείων – Σκληρή προειδοποίηση για την ποιότητα της εκπαίδευσης
πανελλαδικες
Αστοχίες στα Αρχαία των Πανελλαδικών; Ερωτήματα για την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων
Πανελλήνιες 2026 - Αρχαία ΓΕΛ: Στο μικροσκόπιο αστοχίες στα θέματα – Ζητούνται διευκρινίσεις για τη βαθμολόγηση
Αστοχίες στα Αρχαία των Πανελλαδικών; Ερωτήματα για την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων