Μαθητές στο σχολείο
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία, σε συνδυασμό και με την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού των μαθητών αναμένεται να μειώσει τη διασποράς του ιού στους νέους κάτω των 17 ετών

Βελτιωμένη εικόνα των κρουσμάτων κορονοϊού δείχνει η μελέτη των επιδημιολογικών μοντέλων του Πανεπιστημίου Κρήτης μεταφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. 

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία, σε συνδυασμό και με τα ποσοστά εμβολιασμένων μαθητών που αυξάνονται, είναι η «συνταγή» για τη μείωση της διασποράς του ιού στους νέους κάτω των 17 ετών και τη συνέχιση της διά ζώσης εκπαίδευσης.

«Οι διακοπές συνέβαλαν κατά πολύ στη διάδοση του κορονοϊού, με τα κορονοπάρτι, με τις πλατείες, με τις καφετέριες με όλα αυτά. Φαίνεται ότι όλα αυτά στο σχολείο έχουν υποκατασταθεί μέσω της επιτήρησης των πολλών τεστ και δεν βλέπω καθόλου απίθανο αντί να έχουμε επιδείνωση με τα σχολεία να έχουμε σταθεροποίηση. Αυτό βέβαια θα φανεί το επόμενο διάστημα γιατί είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε μια καθαρή εικόνα για την επίδραση των σχολείων, στην πανδημική εικόνα», δήλωσε ο καθηγητής στο iatropedia.gr.

Βέβαια, όπως λέει, όλα θα εξαρτηθούν από την πτώση της θερμοκρασίας, όποτε κι αν αυτή συμβεί. «Δεν αποκλείω καθόλου την περίπτωση να πάμε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση» ακόμη και μετά τα τέλη του Οκτώβρη, τονίζει ο Ν. Τζανάκης.

Η τρίτη δόση θα μειώσει τον αριθμό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ

Το φαινόμενο των εμβολιασμένων πολιτών με δύο δόσεις που εισάγονται στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα, δεν είναι άγνωστο, καθώς έχει εντοπιστεί εδώ και μήνες ότι τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον βασικό εμβολιασμό.

Αυτό συμβαίνει κυρίως στους ανοσοκατασταλμένους, σε άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους ιατρικούς λόγους και στους ηλικιωμένους. Είναι όλοι όσοι καταμετρώνται στους «πλήρως εμβολιασμένους» που νοσηλεύονται σε κλινικές Covid-19 ή ΜΕΘ.

Φυσικά, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις που καταλήγουν στα νοσοκομεία δεν συγκρίνονται αριθμητικά με τους ανεμβολίαστους, ωστόσο, με την τρίτη δόση αναμένεται να ανακτήσουν την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, με θετικό αντίκτυπο και στις νοσηλείες.

«Όλοι αυτοί που αποτελούν περίπου το 10 με 15% των νοσηλευομένων, με την τρίτη δόση θα ενισχύσουν την ανοσία τους και αναμένεται ότι αυτό το ποσοστό θα μειωθεί. Οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να γεμίζουν τα νοσοκομεία. Γιατί, όπως έχουμε πει – νομίζω ότι είμαι ο “πατέρας” αυτής της ρήσης- είναι ένα “πανδημικό κύμα ανεμβολιάστων», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευομονολογίας

Τα ποσοστά των εμβολιασμένων με δύο δόσεις στα νοσοκομεία

Έχει αποδειχθεί πως οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις αποτελούν κατά μέσο όρο το 10% με 15% όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19, το 10% όσων καταλήγουν σε ΜΕΘ και το 1% με 2% όσων καταλήγουν στον θάνατο.

«Η μεγάλη μάζα τόσο στις ΜΕΘ, όσο και στους θανάτους και τις νοσηλείες αφορά στους ανεμβολίαστους. Και συγκεκριμένα, το 90% στις νοσηλείες, το 90% με 95% στις Μονάδες και σχεδόν το 99% στους θανάτους Αν δεν εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτά τα ποσοστά», τονίζει ο Καθηγητής κ. Τζανάκης,

Όπως ανακοίνωσαν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η τρίτη δόση του εμβολίου συστήνεται για τις ακόλουθες ομάδες του πληθυσμού:

  • Ανασοκατεσταλμένοι

  • Ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας

  • Πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού με τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

«Είναι όσοι ενώ έχουν λάβει το εμβόλιο κάνουν βαριά συμπτώματα. Τα ποσοστά σε αυτούς τους ανθρώπους θα πέσουν σιγά σιγά. Ο τρίτος εμβολιασμός θα έρθει προσθετικά να βοηθήσει τη συνολική προσπάθεια που κάνει η χώρα μας. Θα αρχίσει να “δουλεύει” σιγά – σιγά και θα επιτείνει την ανοσία και δεν θα έχουμε κρούσματα και νοσήσεις σε εμβολιασμένους πλέον», τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypoyrgeio paideias
Υπουργείο Παιδείας: Τα οργανικά κενά εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (Πίνακες)
Σύμφωνα με το  Υπουργείο Παιδείας τα συνολικά κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται σε 2.785 και 2.907 στη Δευτεροβάθμια...
Υπουργείο Παιδείας: Τα οργανικά κενά εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (Πίνακες)