nosokomeio-meth
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
«Ξέρετε το αίσθημα να μη σου φτάνει ο αέρας; Ξέρετε τι είναι να φωνάζουν οι ασθενείς για λίγο αέρα, λίγο οξυγόνο; Είμαι 34 χρόνια στη ΜΕΘ, από το 1987 και δεν έχω ξαναδεί ιό να προκαλεί τέτοια καταστροφή στα ανθρώπινα όργανα»...

Τη δραματική κατάσταση την οποία ζουν οι ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορονοϊού, περιέγραψε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο επικεφαλής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, κάνοντας για μία ακόμα φορά έκκληση στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. 

«Ξέρετε το αίσθημα να μη σου φτάνει ο αέρας; Ξέρετε τι είναι να φωνάζουν οι ασθενείς για λίγο αέρα, λίγο οξυγόνο; Είμαι 34 χρόνια στη ΜΕΘ, από το 1987 και δεν έχω ξαναδεί ιό να προκαλεί τέτοια καταστροφή στα ανθρώπινα όργανα».

Όπως υποστήριξε, στις ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι έχουν ήδη χάσει τα νεφρά τους ή έχουν μυοκαρδίτιδες. Μάλιστα, αυτήν τη στιγμή η μονάδα του είναι γεμάτη και υπάρχουν δώδεκα ασθενείς, εκ των οποίων οι 3 έχουν χάσει και τα νεφρά τους και τους έχει τοποθετηθεί τεχνητός νεφρός, ενώ οι πνεύμονές τους είναι κατεστραμμένοι.

«Δεν είμαστε ειδικοί στα εμβόλια, δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, όμως εμείς δεν βλέπουμε εμβολιασμένο στη ΜΕΘ και χθες είχα θάνατο και στη θέση του έβαλα άλλον συμπολίτη μας, που επίσης είναι ανεμβολίαστος, 64 ετών. Και οι 22 κλίνες που είναι γεμάτες στο Παπανικολάου, είναι όλοι ανεμβολίαστοι. Είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη τέταρτη φάση με καινούρια χαρακτηριστικά της πανδημίας, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις», σημειώνει ο κ. Καπραβέλος.

Κατά τον κ. Καπραβέλο, αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια πολύ μεγάλη διασπορά και φαίνεται αδιανόητος ο καθημερινός αριθμός των θανάτων, ωστόσο, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ακόμα ελεγχόμενη

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα και την ανησυχία που υπάρχει, ο επικεφαλής της ΜΕΘ στο Παπανικολάου ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει λόγω και των όσων έγιναν πέρυσι, όταν καταγράφηκε πολύ υψηλός αριθμός θανάτων.

«Δύο στους τρεις ασθενείς πέθαιναν εκτός ΜΕΘ και ήταν μικρής ηλικίας, μεταξύ 50 και 70 ετών, χάσαμε φίλους, ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ακόμα και σήμερα μας στοιχειώνει σε μερικές πόλεις ο αριθμός των θανάτων, ανά 100.000 κατοίκους», είπε ο κ. Καπραβέλος, σημειώνοντας  ότι οι επόμενοι δύο μήνες προκαλούν έντονη ανησυχία στους επιστήμονες με τους συνωστισμούς σε κλειστούς χώρους.

«Έχουμε τόσες πνευμονίες αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία μας, που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοια εποχή και ακόμα είμαστε στην αρχή του φθινοπώρου. Ή θα εμβολιαστούμε όλοι για να έχουμε το τείχος ανοσίας ή θα νοσήσουμε. Ποια κυβέρνηση θα αφήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας; Θα αρχίσουν οι περιορισμοί. Μην φτάσουμε να κλείσουν σχολεία, η ανθρώπινη δραστηριότητα, η οικονομία».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι από τον κορονοϊό νοσούν και οι εμβολιασμένοι, αλλά με ελαφρά συμπτώματα.

«Το μεγάλο όπλο είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου, όχι η μόλυνση. Δεν θα δούμε την τρομερή καταστροφή στα όργανα του ανθρώπου. Και τα παιδιά που είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της διασποράς, εάν νοσήσουν, προσβάλλονται όλα τα όργανα, μόνο που έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα που αποτρέπει την σοβαρή νόσο, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μακροχρόνιες συνέπειες. Τι συμπεριφορά θα έχει το νεφρό, το μυοκάρδιο, ο πνεύμονας, όταν μεγαλώσουν, άρα δεν είναι ανάγκη να περάσουν από την διαδικασία της μόλυνσης», υποστήριξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές