Γώγος για μετάλλαξη Μ: Μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από τη Δ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η μετάλλαξη Μ μπορεί να διαδεχθεί τη μετάλλαξη Δ, όπως εκτιμά ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος

Για τη νέα μετάλλαξη Μ, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα, αλλά και για τη νέα φάση στην οποία περνά η πανδημία μίλησε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μ» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ.

«Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ », πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Χ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί».

Για το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.

Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χωρές οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο Χ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δ', ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μ.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, υποστήριξε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τραγωδία στην Ηλιούπολη
Ας αγκαλιάσουμε την ατέλεια
Στο λύκειο, λανθασμένα δημιουργείται η αίσθηση του «πρέπει» και πως αν δεν περάσουμε "εκεί", αν δεν γράψουμε "τόσο", αν δεν ακολουθήσουμε έναν...
Ας αγκαλιάσουμε την ατέλεια
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - National Library of Greece
Εθνική Βιβλιοθήκη: Σε ΦΕΚ ο οργανισμός διοίκησης και λειτουργίας
Η απόφαση προβλέπει όλες τις οργανωτικές και διοικητικές λεπτομέρειες για τη λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας
Εθνική Βιβλιοθήκη: Σε ΦΕΚ ο οργανισμός διοίκησης και λειτουργίας
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
Αποσπάσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για περιοχές, ΚΕΔΑΣΥ και ΣΔΕΥ
Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις στο ΟΠΣΥΔ έως τις 2 Ιουνίου - Ποιοι κλάδοι έχουν δικαίωμα υποβολής για ΚΕΔΑΣΥ και ΣΔΕΥ
Αποσπάσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για περιοχές, ΚΕΔΑΣΥ και ΣΔΕΥ