amal kentriki larisa festival
Με μια μεγάλη γιορτή υποδέχτηκαν τη Μικρή Αμάλ τα παιδιά στη Λάρισα - «Μην μας ξεχνάτε», το μήνυμα που μεταφέρει η προσφυγοπούλα

Την ώρα που μια ομάδα ατόμων με ξενοφοβικά κίνητρα αντέδρασαν στην έλευση της Αμάλ στη Λάρισαεκατοντάδες παιδιά περίμεναν να συναντήσουν την 9χρονη προσφυγοπούλα που συμβολίζει όλα τα εκτοπισμένα παιδιά της γης.

Τα παιδιά στη Λάρισα με μια προετοιμασία πολλών ημερών στον Μύλο του Παππά και το LAComicsFestival άνοιξαν τον δρόμο στη Μικρή Αμάλ, προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι της και να συναντήσει τη μαμά της, στον τελικό προορισμό της, στο Μάντσεστέρ της Βρετανίας.

Παιδιά, γονείς και φίλοι από την τοπική κοινότητα, υποδέχτηκαν και περπάτησαν μαζί της δίπλα στο ποτάμι, παρέα με 300 χειροποίητες κούκλες.

Προηγήθηκαν εργαστήρια κατασκευής κούκλας στις 28, 29 και 30 Αυγούστου, στο LAComicsFestival στα οποία μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες έφτιαξαν μία κούκλα για να συνοδέψει την Αμάλ στο ταξίδι της μέσα στην πόλη.

amal6 festival larisa

Η Φωτεινή Καλούδη, υπεύθυνη Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Μουσείου Κούκλας και του Δημοτικού Κουκλοθίασου «Τιριτόμπα» δήλωσε στο alfavita.gr:

«Η επίσκεψη της Αμάλ ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο αλλά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού καθυστέρησε το ταξίδι της. Τελικά η ημερομηνία που θα έφτανε στη Λάρισα ήταν ήδη δεσμευμένη για το LAComicsFestival στον Μύλο του Παππά. Έτσι, αποφασίσαμε για φέτος, η συνεργασία μας με το φεστιβάλ να έχει θέμα την Αμάλ».

«Το φεστιβάλ κόμιξ φέτος διοργανώθηκε στον εξωτερικό χώρο του Μύλου κι έτσι μας «βόλεψε» και η διάταξη, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια των παιδιών», συνέχισε η κ. Καλούδη.

«Άλλωστε στόχος μας είναι μέσα από αυτά τα φεστιβάλ να συναντιούνται καλλιτέχνες και να δημιουργούν πράγματα όλοι μαζί», ανέφερε επίσης η Φωτεινή Καλούδη.

amal7 ergastiria

Όπως ενημέρωσε η κ. Καλούδη, το ταξίδι της Αμάλ πέρα από τη θεατρική παραγωγή που περιλαμβάνει έναν περίπατο σε κάθε πόλη αποτελείται και από μια εκδήλωση που πραγματοποιείται από τους καλλιτέχνες της κάθε περιοχής, οι οποίοι διοργανώνουν μικρά στατικά δρώμενα.

Ήδη στα Ιωάννινα η εκδήλωση περιλάμβανε ένα θεατρικό με τα παιδιά του καταυλισμού των προσφύγων, ενώ στα Τρίκαλα είχαν ετοιμάσει μεγάλα λουλούδια για την υποδοχή της κούκλας.

amal5 festival larisa drastiriotites

Για το εκπαιδευτικό κομμάτι της διοργάνωσης η Φωτεινή Καλούδη δήλωσε πως «πέρα από το θεατρικό κομμάτι του ταξιδιού της 9χρονης προσφυγοπούλας που έχει να κάνει με τον περίπατο στην κάθε πόλη, υπάρχει και το εκπαιδευτικό. Από τον Ιανουάριο υπάρχει σε εξέλιξη το  πρόγραμμα «Ένα βήμα μπροστά», το οποίο έχει πάρει έγκριση από το Υπουργείου Πολιτισμού και το επιμελήθηκε το Πανελλήνιο Δίκτυο Θεάτρου».

«Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και «τρέχει» κανονικά στα σχολεία. Στα εγχειρίδια τα παιδιά βρίσκουν διάφορες πληροφορίες για το ταξίδι της Αμάλ και οι εκπαιδευτικοί δραστηριότητες όπως αυτές που κάναμε κι εμείς εδώ με τα βότσαλα στα οποία αναγράφονται οι χώρες που διασχίζει η 9χρονη, τη ζωγραφική και τη χαρτοκοπτική».

«Συγκεκριμένα, στη Λάρισα προσαρμόσαμε το πρόγραμμα στα δεδομένα του LAComicsFestival, καθώς περιέχει κόμιξ, κουκλοθέατρο και κατασκευές», συνέχισε η κ. Καλούδη.

Στόχος των διοργανωτών ήταν τα παιδιά, πριν καν συναντήσουν την Αμάλ, να έχουν δουλέψει με την κούκλα, να ξέρουν για ποιον λόγο περπατάει και να έχουν γνωρίσει το θέμα μετανάστευσης σε όλες τις προεκτάσεις.

«Εμείς θέλαμε όλα τα παιδιά που θα πάρουν μέρος να έχουν δουλέψει με την κούκλα, να έχουν κάνει εμψύχωση κούκλας και κυρίως να έχουν περάσει τη διαδικασία του ταξιδιού και συναισθηματικά. Να φοβηθούν και να μάθουν πώς αυτόν τον φόβο να τον κάνουν αναπνοές. Γι' αυτό άλλωστε και τα εργαστήριά μας περιλαμβάνουν αντίστοιχες ασκήσεις».

«Προσπαθήσαμε να βάλουμε στα εργαστήρια όλες τις αισθήσεις, αφή, ακοή και όσφρηση γιατί όλα αυτά είναι αναμνήσεις, με μόνη μας ευχή όταν θα μεγαλώσουν να θυμούνται», κατέληξε η κ. Καλούδη.

amal9 ergastiria festival larisa

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη κατά την έλευση της κούκλας στη Λάρισα, σημειώθηκαν επεισόδια στην κοίτη του Πηνειού, όταν ομάδα ατόμων που εναντιώνονται στο εγχείρημα πέταξαν πέτρες και αυγά σε μια πορεία που ήταν γεμάτη παιδιά.

Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και έξω από τον Μύλο του Παπά, όπου οι διοργανωτές του LAComicsFestival προσπάθησαν να απομακρύνουν την ομάδα ακραίων, σκοταδιστών μισαλλόδοξων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο δήμος Λαρισαίων σε ανακοίνωσή του, προκειμένου να μην φοβηθούν τα παιδιά που είχαν μαζευτεί για την εκδήλωση.

Τελικά, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τα παιδιά υποδέχτηκαν την Αμάλ, με χειροκροτήματα και τραγούδια!

Το ταξίδι της Αμάλ

amal3 taxidi larisa

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ, που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη, που απλώνεται μπροστά της.

Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το «Ταξίδι» / «Τhe Walk», είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Η Μικρή Αμάλ, που στη γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας, ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μητρακούλης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασμους
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας
Οι μαθητές του Γυμνασίου - Λ.Τ. Γενναδίου, δίδαξαν στους Ιταλούς συμμαθητές τους, Ελληνική μαγειρική, Ελληνική γλώσσα καθώς και Ελληνικούς...
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας