Επίδομα ανεργίας: Ριζικές αλλαγές από το 2022
Θεμελιώδεις αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για τα επιδόματα ανεργίας από το 2022 - Τα σενάρια που εξετάζονται - Για ποιους θα αυξηθεί το ποσό του επιδόματος

Αλλαγές και στο πρόγραμμα της τακτικής επιδότησης ανεργίας αναμένεται να φέρει το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα παρουσιαστεί μέσα στο φθινόπωρο. Σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη που περιλαμβάνεται στο εν λόγω Νομοσχέδιο, προβλέπεται η υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης, σε πρώτη φάση πιλοτικά από το 2022.

Η βασική αλλαγή που εξετάζεται είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες χορήγησης τους και πάντα με την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Παράλληλα, το νέο επίδομα δεν θα «πέφτει» κάτω από τα 400 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα, δηλαδή κάτω από το 55% του βασικού μισθού. Η εφαρμογή του νέου επιδόματος αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά το 2020. Να σημειωθεί ότι το μοντέλο αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση εφαρμόζεται σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν αποκλείεται ακόμα, η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά να συνδεθεί τα νέα προγράμματα κατάρτισης που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και θα αφορούν σύγχρονους και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.

Ειδικότερα η έκθεση Πισσαρίδη προβλέπει:

Το επίδομα ανεργίας να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου κατά τα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο τα 1.200 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα που ο άνεργος θα μπορεί να λαμβάνει το αυξημένο επίδομα να είναι στους 6 μήνες, αντί για 12 μήνες που είναι σήμερα.

Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως 6 μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 400 ευρώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dypa
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για προγράμματα κατάρτισης ανέργων
Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τα 3 νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για προγράμματα κατάρτισης ανέργων