Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Θεμελιώδεις αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για τα επιδόματα ανεργίας από το 2022 - Τα σενάρια που εξετάζονται - Για ποιους θα αυξηθεί το ποσό του επιδόματος

Αλλαγές και στο πρόγραμμα της τακτικής επιδότησης ανεργίας αναμένεται να φέρει το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα παρουσιαστεί μέσα στο φθινόπωρο. Σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη που περιλαμβάνεται στο εν λόγω Νομοσχέδιο, προβλέπεται η υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης, σε πρώτη φάση πιλοτικά από το 2022.

Η βασική αλλαγή που εξετάζεται είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες χορήγησης τους και πάντα με την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Παράλληλα, το νέο επίδομα δεν θα «πέφτει» κάτω από τα 400 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα, δηλαδή κάτω από το 55% του βασικού μισθού. Η εφαρμογή του νέου επιδόματος αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά το 2020. Να σημειωθεί ότι το μοντέλο αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση εφαρμόζεται σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν αποκλείεται ακόμα, η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά να συνδεθεί τα νέα προγράμματα κατάρτισης που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και θα αφορούν σύγχρονους και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.

Ειδικότερα η έκθεση Πισσαρίδη προβλέπει:

Το επίδομα ανεργίας να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου κατά τα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο τα 1.200 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα που ο άνεργος θα μπορεί να λαμβάνει το αυξημένο επίδομα να είναι στους 6 μήνες, αντί για 12 μήνες που είναι σήμερα.

Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως 6 μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 400 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο ανακοίνωσε ο Mητσοτάκης

Οικονόμου: Μπορεί να επεκταθεί η αργία και την Τετάρτη

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσοχή στα πεσμένα καλώδια - Πού συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος
Ισχυρή προειδοποίηση από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τους πολίτες να μείνουν μακριά από πεσμένα καλώδια και στύλους
ΔΕΔΔΗΕ: Προσοχή στα πεσμένα καλώδια - Πού συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος
xionia-attiki-odos-egklovismenoi
Αττική Οδός: Αποζημίωση 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο
Μετά το χάος που προκλήθηκε ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με την «Αττική Οδός» και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο...
Αττική Οδός: Αποζημίωση 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο