Κορονοϊός - Λινού: Πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Συνέστησε τη χρήση διπλής μάσκας η καθηγήτρια Αθηνά Λινού

Στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους αναφέρθηκε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας. Μάλιστα συνέστησε τη χρήση διπλής μάσκας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι άκρως επιθετική.

«Τα μέτρα χρειάζονται. Τα μέτρα, βέβαια, όπως παρουσιάστηκαν χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις και χρόνο για να δούμε ότι θα αποδώσουν», δήλωσε η κ. Λινού.

«Άκουσα ότι σε ορισμένες δραστηριότητες οι εργοδότες εάν δεχτούν μόνο εμβολιασμένους θα έχουν 100% κάλυψη. Αυτό οδηγεί σε συνωστισμό ατόμων που δεν κινδυνεύουν να πάνε στο νοσοκομείο ή να μπουν στην εντατική, αλλά κινδυνεύουν να την μεταδώσουν και να την μεταφέρουν στο σπίτι τους ή στα μέσα μεταφοράς».

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει φέρει την ανατροπή, καθώς δεν είναι γνωστό εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασπείρουν με ευκολία τον κορoνοϊό. Η κ. Λινού υποστηρίζει πως ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό. «Το κριτήριο θα πρέπει να είναι πόσο μεγάλη είναι η διασπορά στον πληθυσμό», τόνισε.

Εάν περισσότερος κόσμος είχε εμβολιαστεί, θα είχαμε μικρότερο κίνδυνο διασποράς στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. «Θεωρώ ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούμε όλοι», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι μεταξύ της 15ης-16ης θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τους εμβολιασμούς. «Θα πρέπει να το βελτιώσουμε».

Η A. Λινού συνέστησε πως πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πολύ επιθετικό και πρέπει να προστατευτούμε. «Μάσκα για όλους και παντού», τόνισε.

«Το ότι λέμε ότι βάζουμε μέτρα για τους ανεμβολίαστους, θα ήταν προτιμότερο να πουν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν προνόμια», ανέφερε η κ Λινού σχετικά με τον επικοινωνιακό χαρακτήρα των μέτρων. Η ίδια θεωρεί πως ακόμα και ο τρόπος που λέγεται κάτι παίζει τον δικό του ρόλο, στη συγκεκριμένη περίπτωση πως θα πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Η A. Λινού πρότεινε να δοθεί έμφαση στον επικοινωνιακό χαρακτήρα, δηλαδή τον σωστό τρόπο που θα συζητηθεί το θέμα, πριν τεθεί σε ισχύ η αναστολή. Αυτό ίσως και να βοηθούσε να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν.

«Ο ΠΟΥ έχει εκδόσει εγχειρίδιο για τους γιατρούς, για το πως να πείσουν τον πληθυσμό. Δεν το αξιοποιήσαμε», υπογράμμισε. «Ο ΕΟΔΥ δεν οργάνωσε μελέτες επικοινωνίας σωστές, όπως έγινε σε άλλες χώρες. Είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση. Η πολιτεία ζητάει από τους ανεμβολίαστους ένα ή δύο rapid test και τα στέλνει να γίνουν σε ιδιωτικά κέντρα. Στα ιδιωτικά κέντρα δεν υπάρχει ο όρος της αναστολής εργασίας, οπότε όποιος παραλαμβάνει το δείγμα μπορεί να είναι ανεμβολίαστος» κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πατατάκια
Η διατροφή που ανεβάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο έως και 65%
Παρότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι εύκολα διαθέσιμα, οικονομικά και πρακτικά, φαίνεται ότι συνοδεύονται από σημαντικές επιπτώσεις για τον...
Η διατροφή που ανεβάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο έως και 65%
Νίκος Ανδρουλάκης
Ανδρουλάκης για το ακίνητο στο Ηράκλειο: «Είμαι νόμιμος και ηθικός – Δέχομαι δολοφονία χαρακτήρα»
Νίκος Ανδρουλάκης: «Είμαι νόμιμος και ηθικός» – Σφοδρή αντεπίθεση για την υπόθεση του ακινήτου στο Ηράκλειο
Ανδρουλάκης για το ακίνητο στο Ηράκλειο: «Είμαι νόμιμος και ηθικός – Δέχομαι δολοφονία χαρακτήρα»
Εκπαιδευτικοί κάνουν αίτηση ΑΣΕΠ στους πίνακες 2026
Προκηρύξεις ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών: Πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν τις τρεις πρώτες μέρες και πόσες αναμένονται μέχρι τις 27 Μαΐου
Αποκλειστικό alfavita.gr: Στο «κόκκινο» η πλατφόρμα του ΑΣΕΠ για τις προκηρύξεις 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026 – Πάνω από 150.000 οι αναμενόμενες αιτήσεις
Προκηρύξεις ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών: Πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν τις τρεις πρώτες μέρες και πόσες αναμένονται μέχρι τις 27 Μαΐου