Όταν ένα εκκλησάκι αγναντεύει το πέλαγος…
Πώς γέμισαν τα νησιά των πελάγων μας με μικρά εκκλησάκια; Η πιο καλή αφήγηση υποστηρίζει πως κτίστηκαν για να “προσεύχονται” για τους ναυτικούς μας που γέμιζαν κάθε γωνιά των θαλασσών και των ωκεανών, που η ζωή τους ήταν πάντα στην τροχιά του κινδύνου

Δεν γνωρίζω το πως γέμισαν τα νησιά των πελάγων μας με μικρά εκκλησάκια. Η πιο καλή αφήγηση υποστηρίζει πως κτίστηκαν για να “προσεύχονται” για τους ναυτικούς μας που γέμιζαν κάθε γωνιά των θαλασσών και των ωκεανών, που η ζωή τους ήταν πάντα στην τροχιά του κινδύνου.

Μα πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχουν εξελιχθεί και η αισθητική των μικρών ναΐσκων κουβαλάει και καινούργιες παραστάσεις, καινούργια μηνύματα. Η ταπεινότητά τους αναδεικνύει την ομορφιά τους πελάγους. Η προσευχή τους γίνεται ένα με τον ρεμβασμό του επισκέπτη. Η θρησκευτικότητά τους μετασχηματίζεται σε ακόμα πιο υπερβατικά στερεώματα!

Όταν ένα εκκλησάκι αγναντεύει το πέλαγος…

Βαδίζει στα χνάρια των καιρών μας συντροφιά με το απέραντο γαλάζιο της Αμοργού, της Σαντορίνης, της Χίου, της Ζακύνθου…, με την κάθε ξεχωριστή γωνιά των παραλιών. Πορεύεται αδιαφορώντας για τις αλλαγές που φέρνουν τα χρόνια στους ανθρώπους, στην ευτυχία τους και στα βάσανά τους.

Μπορεί να ‘ναι ριζωμένο στους βράχους – δείγμα της αιωνιότητάς του. Παρέα με τα φτωχικά οικοσυστήματα των ανεμοδαρμένων τόπων του Αιγαίου πελάγους, του Ιονίου, του Κρητικού… Άλλο φωλιασμένο σε μικρή χαράδρα και προφυλαγμένο από του καιρού τα στοιχεία προτιμά τη μικρή γωνιά του μακριά από τα πολλά πολλά πάρε – δώσε των ανθρώπων. Άλλο ακόμα πιο μοναχικό αγκιστρωμένο σε μια μικρή βραχονησίδα ίσα – ίσα που έχει ένα μονοπάτι να το προσεγγίσεις.

Άλλο κουρνιασμένο στην κορυφή του λόφου θέλει να εποπτεύει τον χώρο πέρα μακριά και από το βλέμμα του ανθρώπου. Άλλο κολλημένο σαν στρείδι στην κάθετη τομή της πέτρας ημερεύει την αγριότητα του τοπίου διαλαλώντας την έστω και περαστική ύπαρξη του ανθρώπου.

Όλα όμως άσπρα κάτασπρα, λιτά και φτωχικά, περήφανα αλλά και ταπεινά ένα μήνυμα σου στέλνουν – αρκεί να μπορεί να το ψυχανεμιστείς. “Η εγκράτεια και η ολιγάρκεια είναι αρετές”. Λιγοστό το χώμα γύρω τους και τα φυτά και αυτά άλλοτε αποκαμωμένα από του ήλιου την κάψα και άλλοτε από της καταιγίδας την ορμή αντιστέκονται μαζί με τα βράχια στων καιρών τα γυρίσματα.

“Έχω συλλάβει τη μορφή μου κάπου ανάμεσα σε μια θάλασσα, που ξεπροβάλλει από το ασβεστοχρισμένο τοιχάκι μιας εκκλησιάς, και ς’ ένα κορίτσι ξυπόλητο, που του σηκώνει ο άνεμος το ρούχο, μια στιγμή τύχης που αγωνίζομαι να αιχμαλωτίσω και της στήνω καρτέρι με χρώματα ελληνικά”. Οδυσσέας Ελύτης «Ανοιχτά Χαρτιά».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΘ
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
«Φοβάμαι ότι υπάρχουν κι άλλες βιοψίες, που ενδεχομένως δεν έχουν εκτιμηθεί»
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
βια ανηλικων
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας
Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προβλέψει και προειδοποιήσει  το υπουργείο Παιδείας για την έξαρση βίας, είχε καταθέσει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις και...
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας