Τεράστιες οι καταστροφές στη Σταμάτα - «Αν δεν είχαμε καθαρίσει, θα είχαμε νεκρούς»
Τουλάχιστον 20 σπίτια και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες ενώ η ακριβής καταμέτρηση των ζημιών αναμένεται σήμερα

Τις πληγές τους μετράνε οι κάτοικοι στη Σταμάτα Αττικής που επεκτάθηκε και στη Ροδόπολη. Με βάση τα στοιχεία φαίνεται πως τουλάχιστον 20 σπίτι παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε και αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένας 63χρονος άνδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα μελισσοκόμο, ο οποίος έχει μελίσσια στην περιοχή και κατά την διάρκεια του κάψιμου των μελισσών μάλλον άρπαξε η φωτιά.
Νωρίτερα είχαν γίνει τέσσερις προσαγωγές, δύο αλλοδαπών και δύο Ελλήνων, που σχετίζονται με τέτοιου είδους εργασίες, ωστόσο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Τεράστιες οι καταστροφές

Ο πρώτος απολογισμός καταστροφών κάνει λόγο για 8 σπίτια με εκτεταμένες ζημιές, άλλα 10 με μικρότερες, ενώ τουλάχιστον 10 οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες.

fotia stamata 1

Στο σημείο επιχείρησαν 310 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για συντονισμό, καθώς και 9 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του θηριώδους Beriev-200.

Σημαντική ήταν σε αρχικό στάδιο η συμβολή των ομάδων εθελοντών που περιόρισαν τη φωτιά μέχρι να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 7 μποφόρ τροφοδότησαν και εξάπλωσαν την φωτιά σε μία "πύρινη λωρίδα", όπως λένε οι πυροσβέστες, μήκους 4-5 χιλιομέτρων, ανάμεσα σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο. 

Το ευτύχημα είναι ότι οι συγκεκριμένες περιοχές που βρέθηκαν στο στόχαστρο της μεγάλης πυρκαγιάς είχαν κριθεί ως άκρως επικίνδυνες λόγω της καύσιμης ύλης και γι’ αυτό είχαν καθαριστεί από υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας. «Αν δεν την είχαμε καθαρίσει, θα είχαμε θύματα, θα είχαμε κόσμο καμένο», είπε χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr κυβερνητικό στέλεχος.

beriev fotia

Σημειώνεται ότι Σταμάτα-Ροδόπολη-Διόνυσος ήταν ανάμεσα στις 18 περιοχές που πρόσφατα κηρύχθηκαν επικίνδυνες καθώς δεν είχαν γίνει καθαρισμοί και αποψιλώσεις πυροπροστασίας μέσα στους οικισμούς. 

Φόβοι για τις αναζωπυρώσεις στην περιοχή

Την ίδια ώρα η εικόνα της φωτιάς σε Σταμάτα και Ροδόπολη δείχνει πολύ καλύτερη, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο με τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Σημειώνεται πως οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από την Πολιτική Προστασία για εκκένωση των περιοχών στα Βόρεια Προάστια, ενώ σε επόμενο μήνυμα έδωσε εντολή στους κατοίκους των περιοχών Σταμάτας και της Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

fotia stamata 2

Το μήνυμα αναφέρει τα εξής: “Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα και πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας”.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_2.jpg
Αίτημα για συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας από τους θεολόγους – Σοβαρές ανησυχίες για τα κενά στα Θρησκευτικά
ΠΕΘ: Αίτημα για συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε θεολόγους
Αίτημα για συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας από τους θεολόγους – Σοβαρές ανησυχίες για τα κενά στα Θρησκευτικά
Συγκέντρωση για τα Τέμπη στο Σύνταγμα
«Μέχρι τέλους»: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για τον Πάνο Ρούτσι – Στις17:30 στο Σύνταγμα η συγκέντρωση
Πάνος Ρούτσι: Στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα για τον απεργό πείνας – Στις 17:30 η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
«Μέχρι τέλους»: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για τον Πάνο Ρούτσι – Στις17:30 στο Σύνταγμα η συγκέντρωση