ΟΑΕΔ: Πότε ξεκινάει η προπληρωμή επιδομάτων και δώρου Πάσχα
INTIME NEWS / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ποια είναι τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός

Την αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε χτες, Δευτέρα 26 Ιουλίου κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αύξηση κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου 2022 που ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο ουσιαστικά μεταφράζεται στο ότι ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στα 663 ευρώ το μήνα.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν οι κοινωνικοί εταίροι, ερευνητικοί και επιστημονικοί φορείς, η Τράπεζα της Ελλάδος κ.ά., με βάση τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων αλλά και τη διεθνή συγκυρία.

Η μικρή αυτή αύξηση του κατώτατου μισθού θα δώσει μικρή ώθηση και σε ορισμένα επιδόματα που υπολογίζονται βάσει του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Πρόκειται για αρκετά επιδόματα του ΟΑΕΔ, όπως το επίδομα ανεργίας το ύψος του οποίου ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Να σημειωθεί ακόμα ότι η αύξηση της τάξης του 2% στον κατώτατο μισθό συνεπάγεται σε αύξηση ύψους περίπου 9 ευρώ τον μήνα στα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Τα επιδόματα που θα αυξηθούν

Τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που θα λάβουν επίσης αύξηση 2% είναι τα εξής:

  1. Τακτική επιδότηση ανεργίας
  2. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας
  3. Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων
  4. Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
  5. Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών
  6. Ειδικό εποχικό βοήθημα
  7. Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων
  8. Τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
  9. Οι αποδοχές των μαθητών - σπουδαστών που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν, που ισούται για τους προπτυχιακούς φοιτητές με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.
  10. Τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό
  11. Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα που καταβάλλουν καθαρές αμοιβές οι οποίες αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος
  12. Τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του  μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»