κορονοϊός, εμβόλιο
Δεν είναι «μαγκιά» να μην εμβολιάζεσαι, λέει ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση που στα κρούσματα τις τελευταίες μέρες και απευθύνουν εκκλήσεις, κυρίως στους νέους, να εμβολιαστούν εγκαίρως. 

Βατόπουλος: Δεν είναι «μαγκιά» να μην εμβολιάζεσαι

Για τη σημασία του εμβολίου, που λειτουργεί σαν εργαλείο για τη μείωση των μεταλλάξεων αλλά και την απειλή του ιού προς τους νέους, μίλησε σήμερα ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες  νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση και όπως είπε δεν είναι ''μαγκιά'' να μην εμβολιάζεσαι. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους», δήλωσε σχετικά με τον εμβολιασμό των νεαρών.

Επίσης προειδοποίησε ότι ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία: «Ήδη έχουμε νέους στις ΜΕΘ, ελάχιστους, αλλά έχουμε».
 
Τέλος εξέφρασε την φιλοδοξία του να λειτουργήσουν δια ζώσης τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ενώ σχολίασε ότι αυτό είναι ρεαλιστικό σενάριο. 

Κάνοντας μια αποτίμηση της τωρινής κατάστασης στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δ καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού».

Ανέφερε δε πως αυξάνοντας τα ποσοστά του εμβολιασμού ο ιός πρόκειται να σταματήσει να μεταλλάσσεται και να εξαφανιστεί: «Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται  ο ιός και θα εξαφανιστεί.  Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Για τις προβλέψεις των ειδικών περί διπλασιασμού των κρουσμάτων, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι ένα υπαρκτό σαν σενάριο ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα». Αναφορικά με την επιβολή γενικευμένου λοκντάουν, ξεκαθάρισε ότι  δεν έχει φύγει από το τραπέζι. «O μεγάλος αριθμός των ανόσων (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων».

Βασιλακόπουλος: Χωρίς μαζικό εμβολιασμό δεν μπορούμε να διασκεδάζουμε όπως παλιά

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας αλλά και τις τάσεις της πανδημίας μίλησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, «χωρίς μαζικούς εμβολιασμούς δεν μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας όπως πριν». Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας μόνο με μοριακά τεστ και rapid test, καθώς όπως είπε «ορισμένα τεστ μπορεί να βγουν ψευδώς αρνητικά και έτσι μεταδίδεται ο ιός», σημειώνοντας ότι «δεν αποτελεί ασπίδα ασφάλειας ένα τεστ».

«Το μεγάλο κουμπί είναι η διασκέδαση. Όταν η διασκέδαση είναι όπως ήταν παλιά τα κρούσματα αυξήθηκαν», τόνισε και πρόσθεσε ότι «χωρίς μαζικό εμβολιασμό δεν μπορούμε να αποκτήσουμε την διασκέδαση που είχαμε παλιά».

«Ξεφάντωμα χωρίς μαζικό εμβολιασμό δεν μπορούμε να έχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikos
ΗΠΑ: Με όπλα θα είναι πλέον οι εκπαιδευτικοί στην πολιτεία Τενεσί μετά από τη σφαγή σε σχολείο
Ο νόμος προβλέπει προϋποθέσεις: τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού τα οποία επιθυμούν να φέρουν οπλισμό πρέπει, μεταξύ άλλων, να περάσουν πρώτα 40...
ΗΠΑ: Με όπλα θα είναι πλέον οι εκπαιδευτικοί στην πολιτεία Τενεσί μετά από τη σφαγή σε σχολείο
σχολικη εφημεριδα
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής εφημερίδα σας προσκαλούν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και στις άσβηστες μνήμες της Ανατολής
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής