Μάνδρα: Αποζημίωση 270.000 ευρώ σε οικογένεια θύματος των πλημμύρων
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Αποζημίωση 270.000 ευρώ στην οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του στις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Τέσσερα χρόνια μετά την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε την οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ για ψυχική οδύνη.

Το δικαστήριο με την απόφαση του (6816/2021), η οποία είναι η πρώτη που αφορά στις πλημμύρες στη Μάνδρα όπου έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, εντοπίζει ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και την Ελληνική Αστυνομία για τον θάνατο του 29χρονου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση ο θάνατος του άτυχου νεαρού, που το μοιραίο πρωινό ενώ οδηγούσε για να πάει στη δουλειά του παρασύρθηκε από το υπερχειλισμένο ρέμα Σούρες και το πτώμα του βρέθηκε τρεις μέρες μετά στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα Αττικής, ήταν «απρόσμενα τραγικός». Μάλιστα, το δικαστήριο σημειώνει αναφερόμενο στην οικογένεια του πως «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους ενάγοντες».

Δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο εντοπίζει πως η Περιφέρεια Αττικής «αδικαιολογήτως δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες… για την άμεση εκτέλεση» των αντιπλημμυρικών έργων παρά το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί οι αναγκαίες πιστώσεις και είχε προηγηθεί και μια ακόμη πλημμύρα.

Ευθύνες, όμως, αναγνωρίζει το δικαστήριο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς είναι η αρμόδια για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεως κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

«Δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών» ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο επικίνδυνες ήταν οι βροχοπτώσεις και να προστατευτούν σημειώνει το δικαστήριο.

Είναι ενδεικτικό πως κρίθηκε ότι εάν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ενημερώσει τους πολίτες τότε ο 29χρονος θα είχε το δικαίωμα της επιλογής.

«…Ήτοι να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση…», όπως τονίζεται.

Παραλείψεις καταγράφονται και στις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση η αστυνομία δεν εκπόνησε ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, και δεν έκανε έλεγχο για την βατότητα του οδικού δικτύου Μάλιστα,, γίνεται αναφορά στην «παράνομη παράλειψη των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων αφ’ ενός να διατάξουν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών ήδη από 6:50πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο, αφ’ ετέρου να εκδώσουν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
20160812_20pragm_arxaia_0.jpg
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;
Με τον όρο αρχαία ελληνική γλώσσα αναφερόμαστε τη μορφή της ελληνικής γλώσσας, που ομιλούνταν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και την κλασική αρχαιότητα...
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;