Σκαρμούτσος για εστίαση: Δεν έχουμε καταλάβει τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Για αόριστες και σχεδόν ανεφάρμοστες εξαγγελίες που αιφνιδίασαν αρνητικά τους επιχειρηματίες της εστίασης έκανε λόγο ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος

Ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος μιλώντας στην ΕΡΤ με αφορμή τις ανακοινώσεις που έγιναν σχετικά με τα προνόμια στους εμβολιασμένους σε ό,τι αφορά την εστίαση, μίλησε για τις αόριστες και σχεδόν ανεφάρμοστες εξαγγελίες που αιφνιδίασαν αρνητικά τους επιχειρηματίες της εστίασης.

«Είμαστε αρκετά μπερδεμένοι. Δεν ξέρουμε αν τα μέτρα θα ισχύσουν για τους εσωτερικούς χώρους ή για τους εξωτερικούς. Δεν έχουμε καταλάβει για τι μιλάμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν διευκρινίσεις και να αποσαφηνιστεί το τοπίο.

Την ίδια στιγμή, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης που για πολλοστή φορά πέταξε την ευθύνη από πάνω της φορτώνοντας την υποχρέωση υλοποίησης των μέτρων αλλά και του ελέγχου στους ίδιους τους επιχειρηματίες.

«Καταλαβαίνω την ανησυχία της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τους εμβολιασμούς. Θα μπορούσαν να βρεθούν άλλα μέτρα που δε θα ανακάτευαν για μία ακόμα φορά την εστίαση. Οι εσωτερικοί χώροι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ίσως με λιγότερη πληρότητα απ’ ό,τι λειτουργούν αυτή τη στιγμή οι εξωτερικοί χώροι χωρίς να χρειαζόταν να κάνουμε εμείς τον έλεγχο» υπογράμμισε.

Οι ανακοινώσεις

Μετά την ανακοίνωση των προνομίων για τους νέους που εμβολιάζονται και την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό της Freedom Pass, της προπληρωμένης κάρτας των 150 ευρώ, σειρά πήραν οι ενημερώσεις από τους υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη και Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι παρουσίασαν χθες το πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπατρίτης, επισήμανε ότι ο στόχος είναι τριπλός: Να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός και να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί. 

Τι ανοίγει

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα όπου θα υπάρχει διαβάθμιση.

Θα είναι είτε αμιγείς χώροι, είτε μεικτοί. Στους αμιγείς χώρους θα είναι όσοι έχουν κλείσει τον κύκλο του εμβολιασμού τους. Στους μεικτούς θα είναι όσοι θα έχουν υποβληθεί σε rapid ή μοριακό τεστ. Θα εναπόκειται στον επιχειρηματία να αποφασίσει αν θα αποδέχεται εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

Στους αμιγείς χώρους από 75% έως 85% χωρητικότηταςΣτους μεικτούς χώρους από 25% έως 75% και εξαρτάται από τον χώρο και τον βαθμό επικινδυνότητας της συνάθροισης. Στους μεικτούς χώρους θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες και στους αμιγείς όχι.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους μεικτούς με το τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει την γνησιότητα του πιστοποιητικού. 

Γεωργιάδης: Πώς θα ανοίγουν οι κλειστοί χώροι

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι μόλις θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξουν και οι κλειστοί χώροι σε κέντρα διασκέδαση, εστιατόρια και καφέ. 

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test και υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους. 

Η ταυτοποίηση θα γίνεται είτε με την ταυτότητα είτε με τον ΑΜΚΑ, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιο αναλυτικά:

1. Οι κλειστοί χώροι πλην των κέντρων διασκέδασης όπως εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα ανοίγουν ως εξής: κλειστοί κινηματογράφοι την 1η Ιουλίου και λοιποί κλειστοί χώροι στις 15/07.

  • Στους αμιγείς χώρους στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα υπάρχει 85% πληρότητα με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων. 
  • Στους μεικτούς χώρους θα μπορούν να προσέρχονται και οι μη εμβολιασμένοι αλλά με τεστ. Η πληρότητα θα είναι 50% με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά. Θα απαιτείται αρνητικό rapid test για τους μη εμβολιασμένους και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

2. Όσον αφορά στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων πλην γηπέδων θα ισχύουν τα εξής:

  • Στους αμιγείς χώρους στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα υπάρχει 85% πληρότητα και δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα. 
  • Στους μεικτούς χώρους, 75% πληρότητα για χώρους κάτω των 1.000 καθήμενων, 70% πληρότητα για χώρους κάτω των 5.000 καθήμενων, 65% πληρότητα για χώρους κάτω των 15.000 καθήμενων. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. 

3. Όσον αφορά στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ κ.α.) (1η Ιουλίου ανοίγουν οι υπαίθριοι και 15/07 οι κλειστοί) θα ισχύουν τα εξής: 

  • Στους αμιγείς χώρους 60% πληρότητα.
  • Στους μεικτούς χώρους 25% πληρότητα και θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test που θα είναι υποχρεωτικό για τους μη εμβολιασμένους. 

4. Τέλος, στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα θα ισχύουν τα εξής:

Στους αμιγείς χώρους 85% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων. 

Στα γήπεδα δεν θα επιτρέπονται μη εμβολιασμένοι.

Χώροι: Οι τέσσερις κατηγορίες

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σημείωμα για Τροχαία
Πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια -Η «απάντηση» της Τροχαίας
Απίστευτη οδηγός πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια
Πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια -Η «απάντηση» της Τροχαίας