σούπερ μάρκετ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Νέο ωράριο λειτουργίας στο πλαίσιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων

Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνους, κλπ.), θα μπορούν να λειτουργούν από τις 7:00 το πρωί έως τις 22:30, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή, σε ΦΕΚ με τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00.

Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Εκτός από το ωράριο, σύμφωνα με το ΦΕΚ διατηρείται ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης). Όμως στην ίδια ΚΥΑ προβλέπεται πως δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή. Η εξαίρεση αυτή αφορά καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων.

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και από τις 12 Ιουνίου 2021 και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν ανοικτές δύο πλευρές), και θα εξυπηρετούνται μόνο καθήμενοι πελάτες, με δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 01:15. και υπό τους γνωστούς υγειονομικούς όρους.

Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές

Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές προβλέπεται, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου ως προς την τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των πάγκων. Έως τις 14 Ιουνίου διατηρείται το μέτρο του 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων που θα λειτουργούν σε κάθε αγορά (κύρια και παράλληλη).

Από τις 15 Ιουνίου 2021 η απόσταση θα γίνει ένα μέτρο εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης κΙ ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων με πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για πωλητές και εργαζόμενους στην αγορά.

Για τη λειτουργία των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας (shop in a shop) τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ. Επίσης προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 έως τις 21:00 ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συντα
Συντάξεις χηρείας: Σοκ για 350.000 δικαιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ – Έρχονται περικοπές στο μισό
Συντάξεις χηρείας και ορφανίας: Πώς η κατάργηση της δεύτερης εθνικής σύνταξης οδηγεί σε φτωχοποίηση χιλιάδες δικαιούχους
Συντάξεις χηρείας: Σοκ για 350.000 δικαιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ – Έρχονται περικοπές στο μισό
Ένα σοκαριστικό περιστατικό με θύμα μια μητέρα τριών παιδιών σημειώθηκε στην Πάτρα και συγκεκριμένα στα σύνορα ανάμεσα σε Νέο Σούλι και Ριγανόκαμπο.
Πάτρα: Άγρια επίθεση με ξύλα και πέτρες σε μητέρα τριών παιδιών - Την πέταξαν σε χαντάκι
«Πονάω σε όλο μου το κορμί. Εχω μώλωπες σε χέρια, πλάτη και πόδια» λέει η μητέρα και πρώην πρωταθλήτρια στίβου
Πάτρα: Άγρια επίθεση με ξύλα και πέτρες σε μητέρα τριών παιδιών - Την πέταξαν σε χαντάκι
λεφτ
Αντιδράσεις για το «μοντέλο κοστολόγησης» στα σχολεία: Στα κάγκελα οι εκπαιδευτικοί για τους δημοσιονομικούς δείκτες
Σχολική αυτονομία ή μετακύλιση κόστους; Η κριτική των δασκάλων στα κυβερνητικά σχέδια για τα έξοδα των σχολικών μονάδων
Αντιδράσεις για το «μοντέλο κοστολόγησης» στα σχολεία: Στα κάγκελα οι εκπαιδευτικοί για τους δημοσιονομικούς δείκτες
Διαχείριση στο άγχος για τις Πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες και έλεγχος του άγχους
Προτάσεις για πρακτικές και εύκολες αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες, έναν μήνα πριν την έναρξη των Πανελληνίων έως και το κλείσιμο της...
Πανελλήνιες και έλεγχος του άγχους