Όλοι οι εργαζόμενοι απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα
Eν μέσω πανδημίας και γενικευμένης πλέον εργασιακής επισφάλειας, αύξησης της ανεργίας,  διόγκωσης των ελαστικών και πολλών μορφών εργασίας, η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει ένα εργασιακό νομοσχέδιο που στην κυριολεξία επιβάλει τον μεσαίωνα στους εργαζόμενους

Μετά από σειρά αντικοινωνικών νομοσχεδίων από την ακραία νεοφιλελεύθερη ΝΔ,  φθάσαμε πλέον στην κορωνίδα της εργασιακής επίθεσης, με το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει σωρεία αντεργατικών ρυθμίσεων και  αποτελεί τον καταλύτη της απαράδεκτης και αντεργατικής πολιτικής επιλογής της, απέναντι στον κόσμο της εργασίας.

Επειδή όμως ξεχνάμε και δεν πρέπει, ας θυμηθούμε λίγο  τι παρέλαβε και τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι ξαναέρχεται πάλι από τους ίδιους πολιτικούς και τις ίδιες πολιτικές.

Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση της χώρας το 2015,εν μέσω μνημονίων και οικονομικής ασφυξίας, η ανεργία στην χώρα μας βρίσκονταν στο 26% τον Ιανουάριο του 2015. Η εκτίναξη της Ανεργίας όμως δεν ήταν ένα ακόμα αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ,που υποστήριξαν με πάθος τις πολιτικές λιτότητας και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.

Η καταπολέμηση της ανεργίας ήταν από τους βασικότερους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή στην εργασία μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων αλλά κυρίως, με τη διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας. Μετά από στοχευμένη και συνεχή προσπάθεια η συνολική μείωση του ποσοστού ανεργίας την τετραετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  έφθασε τις 8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 18,0%, στο χαμηλότερο ποσοστό που είχαμε δει από το 2011. Συγχρόνως έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την αύξηση της απασχόλησης και για  δημιουργία ακόμα περισσότερων θέσεων πλήρους απασχόλησης . Έγιναν αποφασιστικά βήματα και κατακτήσεις που βοήθησαν στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων ,όπως η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η  αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του ρατσιστικού υποκατώτατου και η δημιουργία  ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας .

Η μείωση της ανεργίας και η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας ήταν και είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το απέδειξε έμπρακτα.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ,  η οποία χρησιμοποιώντας και σε αυτό τον τομέα την πανδημία ως ευκαιρία ,ότι δεν κατεδάφισε εν μέσω μνημονίων επιλέγει να το ολοκληρώσει τώρα και να βάλει ταφόπλακα στα δικαιώματα και κεκτημένα εργαζομένων.

Από πολύ νωρίς έδειξαν τις προθέσεις τους, καταργώντας το Σώμα επιθεώρησης εργασίας, καταργώντας τον βάσιμο λόγο απόλυσης, νομοθετώντας  τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία.

Όμως, εν μέσω πανδημίας και γενικευμένης πλέον εργασιακής επισφάλειας, αύξησης της ανεργίας,  διόγκωσης των ελαστικών και πολλών μορφών εργασίας, η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει ένα εργασιακό νομοσχέδιο που στην κυριολεξία επιβάλει τον μεσαίωνα στους εργαζόμενους. Η Λέξη Δικαιώματα και Διεκδίκησή τείνουν να στοχοποιηθούν και επιχειρούν να καταστήσουν τον εργαζόμενο,  με σκυφτό κεφάλι και με τον φόβο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της απόλυσης.

Ένα νομοσχέδιο το οποίο στην ουσία εκδικείται τον εργαζόμενο και τον κατατάσσει μαζί με όλους ,όσους έχει ήδη καταστήσει αόρατους.  Υπονομεύεται το δικαίωμα στην απεργία και κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης,  διεκδίκησης και συνδικαλιστικής δράσης.

Επιχειρείται, η πλήρης κατοχύρωση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, η αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και η κατάργηση του οκταώρου, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, καθώς και η θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη το Σαββατοκύριακο.

Εδώ πλέον έχουμε να κάνουμε με μια μεθοδευμένη επίθεση σε όλα τα πεδία της εργασίας,  μια βάναυση ισοπέδωση, ένα νομοσχέδιο δώρο στους ισχυρούς, τους εργοδότες, τους φίλους τους. Γιατί αυτούς εκπροσωπούν και για αυτούς νοιάζονται.

Είναι προφανές ότι ,δεν θα τους αφήσουμε να ισοπεδώσουν τα πάντα.

Γιατί ακόμα και αν πολλοί τους ξαναέδωσαν την ευκαιρία να κυβερνήσουν, κανείς δεν ξεχνά ότι είναι αυτοί που κατέστρεψαν την Ελλάδα, με εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα, πτωχεύσεις, χαμένες θέσεις εργασίας, λεηλάτησαν τις συντάξεις, έκλεισαν δημόσια νοσοκομεία και σχολεία, την περίοδο 2010-2014.

Ο μόνος λόγος που δεν ολοκλήρωσαν το καταστροφικό τους έργο είναι η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015,κατί που πολλοί δεν άντεξαν και παραπληροφόρησαν, παραπλάνησαν και γέμισαν ψέματα τους πολίτες.

Είναι υποχρέωση όλων μας ,να  μην τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν  το καταστροφικό έργο τους, όσα ψέματα, υποκρισίες κι αν λένε μαζί με τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ.

Ευαγγελία Μανιτσούδη-εκπαιδευτικός

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Οργανικά κενά 2021: Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας

Πρεμιέρα για τα σχολεία - Μόνο με αρνητικό self test η είσοδος στην τάξη

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

vomvardismoi gaza
Χάος στη Λωρίδα της Γάζας: 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (Videos)
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ρουκέτες στα ισραηλινά εδάφη από τη Χαμάς - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά
Χάος στη Λωρίδα της Γάζας: 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (Videos)
koronoios sxoleia
Σχολεία-Μεσολόγγι: Σφοδρή αντίδραση της ΕΛΜΕ για το άνοιγμα
Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων στο Μεσολόγγι την Τρίτη καταγγέλλει η Α' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, μετά την έκρηξη των...
Σχολεία-Μεσολόγγι: Σφοδρή αντίδραση της ΕΛΜΕ για το άνοιγμα
Μένιος Φουρθιώτης: Δεν θυμάμαι, δεν γνωρίζω, είμαι αθώος
Αθώος δηλώνει ο Μένιος Φουρθιώτης, όπως και οι δύο συγκατηγορούμενοί του - Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι...
Μένιος Φουρθιώτης: Δεν θυμάμαι, δεν γνωρίζω, είμαι αθώος