Lockdown: Νωρίτερα ή άρση - Όλο το Χρονοδιάγραμμα
George Vitsaras / SOOC
Νωρίτερα όπως όλα δείχνουν θα έρθει η «επιστροφή στην κανονικότητα». Τι θα γίνει το Πάσχα; Ποιοι περιορισμοί λήγουν από τη Δευτέρα; Οι ημερομηνίες για την εστίαση

Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει περεταίρω χαλάρωση των μέτρων σύμφωνα με νέες πληροφορίες.

Εξάλλου η ημερομηνία για το επίσημο άνοιγμα το τουρισμού έχει οριστεί ως η 14η Μαίου και μέχρι τότε η χώρα θα πρέπει να έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για ​το άνοιγμα των φροντιστηρίων των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής καθώς και την κατάργηση των ραντεβού στο λιανεμπόριο.

Επιπλέον, συζητείται και το σενάριο να ανοίξει νωρίτερα η εστίαση με τραπεζάκια έξω από τα μαγαζιά καθώς και οι πιθανότητες για Πάσχα στο χωριό υπό προϋποθέσεις.

Λιανεμπόριο

Το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής και την κατάργηση του τρίωρου περιορισμού με sms στο 13032 συζητάει σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία θα αναλύσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, και θα κληθεί να απαντήσει για το αν θα δώσει το πράσινο φως για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, ενδέχεται να επιτραπεί στους πολίτες να ψωνίζουν κανονικά. Σχεδιάζεται δηλαδή η πλήρης κατάργηση του click away καθώς και του click in shop / click inside.

Οι περιορισμοί που ισχύουν ήδη για τον αριθμό των ατόμων μέσα στα καταστήματα, ανά τετραγωνικό μέτρο, θα συνεχίσουν να ισχύουν και αυτός θα είναι ο μόνος περιορισμός που θα συνεχίσει ουσιαστικά να ισχύει από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προχωράει στην άρση των περιορισμών αφού διαπίστωσε πως οι πολίτες έχουν βρει «τρικ» για να ξεπερνούν τον τρίωρο περιορισμό και τα sms.

Τα κέντρα αισθητικής αναμένεται επίσης να ανοίξουν από τη Δευτέρα μαζί με τα φροντιστήρια και τα εμπορικά κέντρα.

Εστίαση: Οι δύο πιθανές ημερομηνίες

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται και η επαναλειτουργία της εστίασης αποκλειστικά με τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους και αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως περιορισμό των ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο και τραπέζι.

Η ημερομηνία που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα για το άνοιγμα της εστίασης ήταν η 14 Μαΐου 2021, ίδια ημέρα που ανοίγει επισήμως και η τουριστική περίοδος.

Lockdown: Νωρίτερα ή άρση - Όλο το Χρονοδιάγραμμα

Ωστόσο, πλέον στο τραπέζι των ειδικών βρίσκεται και η Τρίτη του Πάσχα ως πιθανή ημερομηνία, δηλαδή η Τρίτη 4 Μαΐου. Με σύμμαχο τον καιρό η κυβέρνηση σκέφτεται να ανοίξει νωρίτερα τον κλάδο της εστίασης αφού είναι αυτός που έχει πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στην εστίαση θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και αυτοί self test σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού.

Πάσχα στο χωριό

Το Πάσχα στο χωριό και τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση κάτω όμως από αυστηρές προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα σενάρια που εξετάζονται είναι να επιτραπεί η μετακίνησε σε όσους:

  • Έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου
  • Έχουν αρνητικό self test
  • Έχουν νοσήσει παλαιότερα από κορονοϊό
  • Μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εξοχική κατοικία

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το αν και πως τελικά θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό και όλα θα κριθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών και την πορεία των κρουσμάτων.

Σχολεία: Ανοίγουν όλα μετά το Πάσχα

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε πως «η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων μετατοπίζεται για μετά το Πάσχα», προσθέτοντας πως προτεραιότητα έχουν κι άλλες δραστηριότητες που θα ανοίξουν αυτή την εβδομάδα.

Με οδηγό τα self tests και τους επικείμενους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών η κυβέρνηση σχεδιάζει την επαναλειτουργία Γυμνασίων, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Βάσει των στοιχείων πιθανή ημερομηνία είναι η Δευτέρα 10 Μαΐου και στόχος του υπουργείου είναι η απρόσκοπτη λειτουργία τους έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Μπουλμπασάκος: Με ξεπερνά να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό

Την αντίρρηση του για την κουβέντα που αφορά τις διακοπές τις ημέρες του Πάσχα εξέθεσε ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού κ. Μπουλμπασάκος.

Συγκεκριμένα ο ίδιος, μιλώντας στο Open, δήλωσε: «Με ξεπερνά με τέτοιο επιδημιολογικό φορτίο να συζητάμε για Πάσχα στο χωριό. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά, βοηθήστε κι εσείς λίγο παραπάνω. Παίζουμε με τη φωτιά, το self test δεν είναι υπερόπλο». 

Παράλληλα, ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι αν επιτραπούν οι μετακινήσεις «φοβάμαι ότι θα δοκιμάσουμε τις αντοχές υγείας στα χωριά. Το σύστημα Υγείας στην Περιφέρεια, δεν θα αντέξει την πίεση που σηκώνει το σύστημα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη» και πρόσθεσε πως: «Δεν θα έπρεπε να συζητάμε ούτε για τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα