Self Test: Πώς το κάνετε (Οδηγίες βήμα - βήμα και βίντεο)
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Βήμα βήμα η διαδικασία για τα self test. Πώς θα διατίθενται στα φαρμακεία; Τι γίνεται στην περίπτωση που βγει θετικό

Με ευτράπελα ξεκίνησε σήμερα ο εφοδιασμός των φαρμακείων με τα νέα self test που θα γίνονται από τους πολίτες αποκλειστικά κατ' οίκον, αφού όπως κατήγγειλε ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, τα self test που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες, δεν είναι self test, αλλά, rapid test σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων κι όχι σε ατομικές συσκευασίες.

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου, με προγραμματισμό έως το τέλος της εβδομάδας τα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας να διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. 

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα , για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. Για τα ανήλικα τέκνα τα self test θα προμηθεύονται από τους γονείς τους. 

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ' οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο. 

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

Πώς γίνεται το τεστ

Σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, το τεστ γίνεται από τη μύτη με τη χρήση μπατονέτας (ή στυλεού).

  • Η ειδική μπατονέτα πρέπει να τοποθετείται και στα δύο ρουθούνια σε βάθος 2,5 εκατοστά, ώστε να συλλέγεται αρκετή ποσότητα και να υπάρχει επάρκεια δείγματος.
  • Περιστρέφουμε στο σημείο εκείνο 5 φορές την μπατονέτα, ώστε να συλλέξει τη βλένη. Ακολούθως επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και στο άλλο ρουθούνι. Για τη λήψη του υλικού ο στυλεός δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί σε πολύ μεγάλο βάθος, όπως συμβαίνει με τα rapid tests.
  • Στη συνέχεια τοποθετούμε τη μπατονέτα στο μπουκαλάκι με το υγρό και το σπρώχνουμε πάνω κάτω για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Αφαιρούμε την μπατονέτα προσεκτικά και ανακατεύουμε καλά το μπουκαλάκι με το υγρό.
  • Ακολούθως, ανοίγουμε συσκευασία αλουμινίου που περιέχει τη δοκιμαστική ταινία. Την τοποθετούμε σε μία επιφάνεια χωρίς κλίση και ρίχνουμε τρεις σταγόνες από το μπουκαλάκι με το υγρό στην ειδική οπή.

Δείτε το βίντεο

Το αποτέλεσμά μου είναι θετικό: Τι πρέπει να κάνω;

Αν το αποτέλεσμα του τεστ σας είναι θετικό, πρέπει να το δηλώσετε στη σελίδα- πλατφόρμα self-testing.gov.gr. (η οποία θα λειτουργήσει την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλιου 2021)ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) .

Θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία  υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Μέχρι να γίνει ο δεύτερος έλεγχος οι πολίτες και οι οικείοι τους πρέπει να παραμείνουν σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στην περίπτωση που ο επιβεβαιωτικός έλεγχος είναι θετικός, θα επικοινωνήσει μαζί σας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω οδηγίες καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών σας.

Το αποτέλεσμά μου είναι αρνητικό

Αν το αποτέλεσμά σας είναι αρνητικό, χρειάζεται να το δηλώσετε μόνο αν ανήκετε σε κάποια επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα (εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές) που υποβάλλεται σε υποχρεωτικό self test.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Για τους μαθητές τη δήλωση κάνει γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith3.jpg
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, καθώς πέρυσι στα Πειραματικά σχολεία έγιναν 9044 αιτήσεις για 2405 θέσεις, ενώ στα Πρότυπα 8752 αιτήσεις για...
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε ομόφωνα ένοχη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της κόρης της...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας