Επίδομα 534: Πώς θα το λάβουν οι νέες κατηγορίες εργαζομένων
Πώς θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού (επίδομα 534 ευρώ) για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 οι νέες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων - Ποιους αφορά - Πότε πληρώνονται οι αναστολές Μαρτίου - Τι ισχύει για τον Απρίλιο

Από αύριο, Τετάρτη 7 Απριλίου, και έως τις 23 Απριλίου θα είναι ανοικτή η η πλατφόρμα του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις οι δικαιούχοι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, ώστε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων για τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων έρχεται σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 11956/369/18-3-2021 (ΦΕΚ Β’ 1067), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι εργαζόμενοι των νέων κατηγοριών είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, δεν έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για το ίδιο χρονικό διάστημα και δεν λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού από οποιαδήποτε αιτία.

Ειδικότερα, με την νέα απόφαση, την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ δικαιούνται από τον Ιανουάριο του 2021 και οι ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:

  • Φορτοεκφορτωτές
  • Ενεργά μέλη συνεταιρισμών εργαζομένων του ν. 4430/2016 που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ με άδεια άσκησης επαγγέλματος και ενεργά μέλη σωματείων του ερασιτεχνικού αθλητισμού
  • Δασεργάτες-Ρητινοσυλλέκτες που δεν έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα που προβλέπεται στη νομοθεσία για το 2020
  • Λαχειοπώλες, μέλη Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα
  • Αναβάτες αλόγων ιπποδρόμου
  • Απασχολούμενοι που εργάζονται σε περισσότερους από έναν εργοδότη-φυσικό πρόσωπο (συναπασχόληση) που δεν έχουν συστήσει Νομικό Πρόσωπο, δεν αποτελούν κοινωνία και έχουν ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ κατά το χρονικό διάστημα 1.1.2020 έως 31.12.2020
  • Πωλητές υπαίθριου εμπορίου (πλην αδειούχων πωλητών λαϊκών αγορών στάσιμου και πλανοδίου εμπορίου), των οποίων η δραστηριότητα τελούσε σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, εφόσον προσκομίσουν τη βεβαίωση δραστηριοποίησης υπαίθριου εμπορίου ετήσιας διάρκειας για το 2020
  • Πωλητές του περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ»
  • Απασχολούμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, των Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τους

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των ειδικών κατηγοριών πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων στην κείμενη νομοθεσία διασταυρώσεων και ελέγχων με τα στοιχεία που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στον ΟΑΕΔ, στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και σχετικά στοιχεία λοιπών συναρμόδιων φορέων.

Πότε πληρώνονται οι αναστολές Μαρτίου

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (επίδομα 534€ ευρώ) στους εργαζομένους, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είτε την Παρασκευή 9 Απριλίου είτε τη Δευτέρα 12 Απριλίου. 

Να σημειωθεί ακόμα πως χτες, ο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε νέα αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα τον μήνα Απρίλιο.

Τι ισχύει για τις δηλώσεις αναστολών Απριλίου

Από την, Πέμπτη 1 Απριλίου 2021 έχει ανοίξει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για τις δηλώσεις αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, ώστε να λάβουν το επίδομα ύψους έως 534 ευρώ, για τον μήνα Απρίλιο 2021.

Από 1/4/2021 και μέχρι την Παρασκευή 9/4/2021 θα μπορούν οι επιχειρήσεις - εργοδότες που έχουν πληγεί από την πανδημία να υποβάλλουν για εργαζόμενου που τέθηκαν σε αναστολή είτε όλο τον μήνα Απρίλιο, είτε μέρος αυτού.

Από 10/4/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 9/4/2021.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα.

Στις δε περιπτώσεις που πρέπει να υπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα