Lockdown: Τα νέα μέτρα για μετακινήσεις και λιανεμπόριο
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Τα νέα μέτρα που ισχύουν από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για τις διαδημοτικές μετακινήσεις - Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα από Δευτέρα

Νέα μέτρα θα ισχύουν από το Σάββατο για τον περιορισμό των διαδημοτικών μετακινήσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Επιπλέον, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, αναμένεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου εκτός των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων με τις μεθόδους click away και click in shop.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων η επιτροπή προσανατολίζεται πλέον για τη Δευτέρα 12 Απριλίου για τα γυμνάσια και λύκεια.

Ωστόσο η απόφαση της επιτροπής θα κριθεί τελικά από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία των κρουσμάτων έπειτα από το νέο «μείγμα μέτρων» που θα ισχύσουν την επόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου και ο κ. Χαρδαλιάς, κατά τη χτεσινή ενημέρωση, είπε συγκεκριμένα ότι την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθεί το άνοιγμα των σχολείων με προοπτική την επαναλειτουργία ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού - οικιακού τεστ (self tests).

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Επιτρέπονται από το ερχόμενο Σάββατο, 3 Μαρτίου, οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τη χρήση του κωδικού 6 για σωματική άσκηση.

Έτσι από αυτό το Σαββατοκύριακο θα μπορούν και πάλι οι πολίτες να μεταβούν για σωματική άσκηση και εκτός του Δήμου τους, κάνοντας χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής.

Στο αυτοκίνητο μπορούν να επιβαίνουν μέχρι τρία άτομα ή μία οικογένεια.

Να σημειωθεί ό τι οι διαδημοτικές μετακινήσεις με την αποστολή sms του κωδικού 6 επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Τις καθημερινές ισχύει ο περιορισμός στις μετακινήσεις μεταξύ Δήμων ως έχει μέχρι και σήμερα.

Λιανεμπόριο

Το δεύτερο μέτρο που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να κατευνάσει την κόπωση των πολιτών από τα συνεχόμενα Lockodown είναι το λιανεμπόριο, το οποίο ανοίξει ξανά από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα ανοίγουν τα καταστήματα, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, με την χρήση ειδικού κωδικού με sms στο 13032 και χρονικό περιορισμό έως τρεις ώρες συνολικά ανά ημέρα.

Χειμερινές εκπτώσεις: Πήραν παράταση έως τις 31 Μαρτίου

Οι αγορές θα μπορούν να γίνονται είτε με ραντεβού εκτός καταστήματος (click away) είτε εντός καταστήματος με τη μέθοδο click in shop.

Σε κάθε περίπτωση επιτρέπεται η παρουσία ενός πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο τους 20 πελάτες, εντός των καταστημάτων.

Τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας του λιανεμπορίου θα αξιολογηθεί και η επαναλειτουργεία των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλώσε: «Η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση των επιστημόνων προχωρά σε προσαρμογή των μέτρων. Με δεδομένη την κούραση, το νέο μείγμα των μέτρων με περιορισμούς και επιτήρηση, θα δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων και να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα πάρτυ. Μάσκες, αποστάσεις και τήρηση κανόνων υγιεινής. Η πανδημία δείχνει τα δόντια της. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση».

Πελώνη: Προτεραιότητα η επαναλειτουργία των Λυκείων

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει η επαναλειτουργία των Λυκείων και του λιανεμπορίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Παραμένει προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των Λυκείων ελεγχόμενα. Θα δούμε από το μενού επιλογών αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση αν θα ανοίξουν τα Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, είχε απαντήσει ότι οι όποιες επαναλειτουργίες θα πρέπει να είναι σταδιακές και ελεγχόμενες. «Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί» είπε. 

Παράταση σχολικού έτους κατά 2 εβδομάδες

Την ίδια ώρα η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, προανήγγειλε παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Ζέττα Μακρή δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι όπως έχουν τα πράγματα για το άνοιγμα των σχολείων, έχουν προτεραιότητα Γυμνάσια και Λύκεια και ιδιαίτερα τα Λύκεια, λόγω των επερχόμενων εξετάσεων, αλλά και για το γεγονός πως πρόκειται για τις βαθμίδες που έχουν κάνει τη λιγότερη δια ζώσης εκπαίδευση.

Από τα φαρμακεία τα self tests

Επιπλέον, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, η σκέψη είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι, μόλις αυτά διατεθούν στα φαρμακεία και θα εντάσσονται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα self test.

«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Εξήγησε πως σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια.

Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η κ. Γκίκα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ.jpg
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα
«Ναι αγαπημένη μου. Πολύ πριν να σε συναντήσω, εγώ σε περίμενα. Πάντοτε σε περίμενα».
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα