Δώρο Πάσχα: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε αναστολή
Την Μεγάλη Τετάρτη είθισται να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα από τον εργοδότη τους το Δώρο Πάσχα - Τα σενάρια για εργαζόμενους σε αναστολή;

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται ως είθισται έως και τη Μεγάλη Τετάρτη. Φέτος δηλαδή θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες έως και την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.

Σε αγωνία παρόλα αυτά βρίσκονται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή αφού ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει για τον πώς και πότε θα χορηγήσει το μερίδιο που της αντιστοιχεί.

Όπως όλα δείχνουν το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί όπως ακριβώς και το Δώρο Χριστουγέννων, δηλαδή από το κράτος για όσο καιρό οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή και από τον εργοδότη για τις υπόλοιπες ημέρες.

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα δεν έχει γνωστό είναι το αν οι εργαζόμενοι σε αναστολή, θα λάβουν το δώρο βάση της ονομαστικής αξίας του μισθού τους (δηλαδή βάση ολόκληρου του μισθού) ή βάση των επιδομάτων των 534€ ευρώ που λαμβάνουν από το κράτος.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο, για την χορήγηση του δώρου από το κράτος είναι να δοθεί με βάση το επίδομα των 534€ ευρώ (αποζημίωση ειδικού σκοπού) στους δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των παρατεταμένων Lockdown υπάρχουν εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή όλο το τετράμηνο κατά το οποίο υπολογίζεται το δώρο Πάσχα. Υπενθυμίζουμε ότι το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται κάθε χρονιά εντός της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου. 

laptop_pc.jpg

Εάν ισχύσει το δεύτερο σενάριο και η κυβέρνηση χορηγήσει το δώρο βάση των επιδομάτων τότε οι εργαζόμενοι αυτοί θα λάβουν δώρο ίσο με 267€ ευρώ ανεξαρτήτως του πραγματικού τους μισθού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εργαζόμενος με καθαρό μισθό 1.000€ που εργάζεται από 1η Ιανουαρίου δικαιούται δώρο Πάσχα ίσο με 500€.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα;

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, στην περίπτωση που η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση, όμως, που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου, η οποία υπολογίζεται, ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό, συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του, λόγω ασθένειας, 60 ημέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

easter_eggs.jpg

Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται, βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα, πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί, πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας, κ.λπ., όταν χορηγούνται κατ' επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα, κ.λπ. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς, ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με το συντελεστή αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.

Παράδειγμα: εργαζόμενος με Δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας, θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα