dimitris koufontinas
Από μόνιμες βλάβες, ανεπάρκειες και αιφνίδιο θάνατο κινδυνεύει ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Οριακή είναι η κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας σε κρίσιμη κατάσταση.

Από μόνιμες βλάβες, ανεπάρκειες και αιφνίδιο θάνατο κινδυνεύει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση των γιατρών επιλογής του.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, διανύοντας την 65η ημέρα απεργίας πείνας, με τους γιατρούς να κάνουν λόγω για οριακή κατάσταση.

Η ανακοίνωση των γιατρών

Αναλυτικά η ανακοίνωση των γιατρών:

«Ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει σήμερα την 65η ημέρα απεργίας πείνας.

Η κατάσταση είναι οριακή όπως την περιγράφουν οι γιατροί της ΜΕΘ.

Νοσηλεύεται για 25η μέρα στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, με πλήρη αποχή από σίτιση από τις 8-1-2021, και έχοντας αδυναμία λήψης υγρών από το στόμα, από τις 11-2, οπότε και αναγκάστηκε να αποδεχθεί την τοποθέτηση ορού ενυδάτωσης. Την 22-2 διέκοψε αυτοβούλως τον ορό ενυδάτωσης, ο οποίος επανατοποθετήθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες μετά την υπογκαιμικής αιτιολογίας οξεία νεφρική ανεπάρκεια που παρουσίασε, ως εκ της πλήρους αποχής από υγρά.

Η κατάστασή του είναι πολύ κρίσιμη εξ αιτίας πολλών και πολύπλοκων συσσωρευμένων διαταραχών οργανικών συστημάτων, με προφανή κίνδυνο μόνιμων βλαβών και ανεπαρκειών αλλά και συνεχή δυνητικό κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Οι διαταραχές του απεργού αναλυτικότερα περιγράφονται σήμερα, ως ακολούθως:

• Μεγάλη απώλεια βάρους με μεγάλη μυϊκή αδυναμία και ατροφία μεγάλων μυϊκών ομάδων (σαρκοπενία) με αδυναμία στήριξης κορμού και ορθοστάτισης.

• Διαταραχές αισθητικότητας, τενοντίων αντανακλαστικών, ζάλη, ίλιγγος. Πιθανές μόνιμες βλάβες σε κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα.

• Διαταραχές βλεννογόνων (ουλίτιδα, στοματίτιδα).

• Διαταραχές αιμοποίησης – πανκυτταροπενία με κίνδυνο λοιμώξεων και αιμορραγιών.

• Διαταραχές γαστρεντερικού με επεισόδια εμέτων (ενίοτε καφεοειδών) και κίνδυνο αυτόματων βακτηριαιμιών από βακτηριακή αλλόθεση.

• Ελεγχόμενη (μετά ιατρική παρέμβαση) υπογκαιμική οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

• Μεταβολικές διαταραχές οφειλόμενες σε κέτωση, επί του παρόντος μερικώς αντιρροπούμενες.

• Κίνδυνος θανατηφόρου καρδιακής αρρυθμίας, πολλαπλής αιτιολογίας.

• Διαταραχές λευκωμάτων (υποθρεψία).

• Πολλαπλές διαταραχές σε κυτταρικό επίπεδο εξαιτίας χρόνιας αποστέρησης θρεπτικών συστατικών και απαραίτητων για το μεταβολισμό ουσιών.

• Ανοσοκαταστολή συνεπεία της παρατεταμένης αποχής από σίτιση (υποθρεψία, λευκοπενία) και δυνητικός κίνδυνος θανατηφόρων λοιμώξεων και δη νοσοκομειακών.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου δηλώνει σταθερά ότι θα σεβαστεί την ιατρική δεοντολογία, όσον αφορά την δηλωμένη βούληση του απεργού, όμως, επισημαίνει ότι, ακόμη και αν ο απεργός αποφασίσει να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του, η προσπάθεια επαναφοράς του, λόγω του οριακού σημείου στο οποίο έχει περιέλθει αποτελεί μία διαδικασία μακρά και επίπονη και εμπεριέχει κίνδυνο πληθώρας διαταραχών («σύνδρομο επανασίτισης»).

Ως εκ τούτου, ακόμη και αν υπάρξει άμεση διακοπή της απεργίας πείνας, θα χρειαστεί ικανός χρόνος ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ότι ο κίνδυνος για τη ζωή θα έχει αποφευχθεί, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα να προβλεφθεί αν θα έχουν αποτραπεί μόνιμες οργανικές βλάβες.

Αθήνα 13/03/2021

Οι γιατροί επιλογής του απεργού πείνας :

Ζδούκος Θεόδωρος , Γενικός Ιατρός , Διευθυντής ΕΣΥ

Ντουζέπη Αικατερίνη, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Τέμπη: Τρία χρόνια σε κώμα ο Γεράσιμος – «Ζούμε με την ελπίδα για ένα θαύμα»
Συγκλονίζει η οικογένειά του για τον αδιάκοπο αγώνα ζωής μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία – «Ένας καθημερινός Γολγοθάς χωρίς τέλος».
Τέμπη: Τρία χρόνια σε κώμα ο Γεράσιμος – «Ζούμε με την ελπίδα για ένα θαύμα»
χάρης δούκας
Δούκας για το «όχι» σε συνεργασία με τη ΝΔ: «Εαν δεν ψηφιστεί, δεν θα σηκώσουμε κεφάλι»
«Μεγάλο ‘όχι’ στη ΝΔ, μεγάλο ‘ναι’ στην προοδευτική διακυβέρνηση» – Ο Χάρης Δούκας ξεκαθαρίζει τη θέση του
Δούκας για το «όχι» σε συνεργασία με τη ΝΔ: «Εαν δεν ψηφιστεί, δεν θα σηκώσουμε κεφάλι»
European University Cyprus
Μη κρατικά ΑΕΙ: Στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του alfavita.gr - Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατέθεσε επίσημα αίτηση για τη δημιουργία παραρτήματος στην Αθήνα
Μη κρατικά ΑΕΙ: Στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου