kalogiannis
Αποχαιρετισμός στον σπουδαίο ερμηνευτή, Αντώνη Καλογιάννη, που «έφυγε» σήμερα από τη ζωή

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο ο θάνατος του σπουδαίου ερμηνευτή, Αντώνη Καλογιάννη, σε ηλικία 81 ετών.

Καλλιτέχνες, η υπουργός Πολιτισμού και αρχηγοί κομμάτων αποχαιρετούν τον τραγουδιστή.

Μίκης Θεοδωράκης

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Αντώνη Καλογιάννη ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το μήνυμα έχει ως εξής:

«Με τον Αντώνη Καλογιάννη συνδέθηκα στενά.

Σημάδεψε κυριολεκτικά το έργο μου δίνοντας πραγματικά μοναδικές ερμηνείες σε έργα όπως τα «Επιφάνια Αβέρωφ», το «Πνευματικό Εμβατήριο», η «Κατάσταση Πολιορκίας», ο «Ήλιος και Χρόνος», τα «Τραγούδια του Ανδρέα», τα «12 Λαϊκά», η «Νύχτα Θανάτου», τα «Γράμματα απ’ την Γερμανία» και σε τόσα άλλα τραγούδια…

Εκτός όμως από την πανέμορφη φωνή του που με συγκινούσε αφάνταστα, ταίριαζαν πολύ και οι χαρακτήρες μας. Ήμασταν φίλοι!

Σκέφτομαι ότι είναι πολύ άδικο που έφυγε πρώτος και με άφησε πίσω του να ζω με τις ωραίες μας αναμνήσεις, γεμάτες μουσική και αγάπη.

Αθήνα, 11.2.2021

Μίκης Θεοδωράκης».

Λίνα Μενδώνη

«Από τη στιγμή που τον ανακάλυψε τυχαία ο Μίκης Θεοδωράκης και τον ανέβασε στη σκηνή, στις ιστορικές του συναυλίες, μέχρι το αποκορύφωμα της επιτυχίας του, ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε πάντα ένας δημοφιλής καλλιτέχνης και ένας ευγενής άνθρωπος» αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τον Αντώνη Καλογιάννη, σε συλλυπητήριο μήνυμα της.

«Είπε μερικά από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δισκογραφίας, αλλά κι ένα πλήθος, αγαπητών στο κοινό, τραγουδιών, την περίοδο που ασχολήθηκε κυρίως με το ‘'ελαφρύ'', ερωτικό τραγούδι. Ο Καλογιάννης με την εκφραστική ερμηνεία του, ανάμεσα στο τραγούδι και την γλυκιά αφήγηση, ήταν οικείος και εξέπεμπε τρυφερότητα. Τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να μας τον θυμίζουν, όπως και το ήθος και τη σεμνότητά του».

Αλέξης Τσίπρας

Την θλίψη του για την απώλεια του Αντώνη Καλογιάννη, εκφράζει με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Στο μήνυμά του αναφέρει:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Αντώνη Καλογιάννη, ενός πολύ σημαντικού καλλιτέχνη που η ξεχωριστή φωνή του ταυτίστηκε με τη φωνή διαμαρτυρίας χιλιάδων Ελλήνων σε όλο τον κόσμο για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας την περίοδο της δικτατορίας.

Ο Αντώνης Καλογιάννης ανήκε στη στόφα εκείνων των ερμηνευτών με τις τεράστιες ερμηνευτικές δυνατότητες και δεν είναι τυχαίο ότι μπήκε στη καρδιά των απλών ανθρώπων ως ερμηνευτής πολύ σημαντικών λαϊκών επιτυχιών.

Είμαι βέβαιος ότι τόσο από τα τραγούδια του, όσο όμως και για τη σεμνότητα του χαρακτήρα του, θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για τους νεότερους καλλιτέχνες.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

ΚΚΕ

«Με βαθιά θλίψη απευθύνουμε το τελευταίο αντίο σε έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του αντιδικτατορικού αγώνα, τον τραγουδιστή Αντώνη Καλογιάννη. Ο Αντώνης Καλογιάννης έδωσε, την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας 1967 -1974, εκατοντάδες συναυλίες σε πολλές χώρες. Στην αρχή με τη Μαρία Φαραντούρη και στη συνέχεια με τον Μίκη Θεοδωράκη όταν αποφυλακίστηκε το 1970. Ξεχωριστές στιγμές αυτής της περιόδου ήταν το «Πνευματικό Εμβατήριο» του 'Αγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση Πολιορκίας» που ερμήνευσε με τη Μαρία Φαραντούρη, καθώς και το «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975, σε μια ερμηνεία απ' αυτές που ο Μίκης Θεοδωράκης ονόμασε τραγούδι-ποταμός.

Τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια συναντήθηκε σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες και με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Εκτός από τον Μίκη Θεοδωράκη, στην πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή του περιλαμβάνονται τραγούδια και πολλών άλλων σημαντικών συνθετών όπως οι Μάριος Τόκας, Αργύρης Κουνάδης, Τάκης Μουσαφίρης.

Με την χαρακτηριστική βαθιά φωνή του άφησε ένα έντονο χνάρι στην Ελληνική μουσική.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον θάνατο του Αντώνη Καλογιάννη.

Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974

Στο μήνυμά του ο ΣΦΕΑ αναφέρει:

«"Έφυγε" από τη ζωή, ο σπουδαίος ερμηνευτής των τραγουδιών του αντιδικτατορικού αγώνα Αντώνης Καλογιάννης

Ο Αντώνης Καλογιάννης, τραγούδησε τον αγώνα μας, τον πόνο μας, την ελπίδα, την αντοχή και ανάτασή μας. Η φωνή του μας συντρόφευε στα πέτρινα χρόνια της χούντας αλλά και στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Συντρόφευε το λαό και νεολαία που μάχονταν και τους παρότρυνε σε ένταξη στον αντιδικτατορικό αγώνα. Θα αποτελεί για πάντα μέρος της ιστορικής μας μνήμης.

Το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ, με θλίψη για την απώλειά του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;