Επίδομα 400€ σε επιστήμονες: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Προ των πυλών είναι η κυβέρνηση για να διαθέσει για δεύτερη φόρα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε επιστήμονες - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και πώς θα γίνονται οι αιτήσεις; - Ποιοι κλάδοι τη δικαιούνται

Ανοίγει σε λίγες ημέρες η πλατφόρμα για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400€ ευρώ που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση για δεύτερη φορά σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες

Σύμφωνα με  πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει μέχρι τέλος του μήνα ενώ ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να είναι έτοιμη έως και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Οι πληρωμές των επιστημόνων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Φεβρουάριο του 2021.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει για το επίδομα των 400 ευρώ αφού πρώτα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από τον νέο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Το συνολικό ύψος της οικονομικής ενίσχυσης αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ και θα έχουν πρόσβαση σε αυτό περίπου 100.000 δικαιούχοι.

Υπενθυμίζουμε ότι από την αρχή της πανδημίας είναι η δεύτερη φορά που οι επιστήμονες θα λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος.

Επίδομα 400 ευρώ - Ποιοι κλάδοι το δικαιούνται

Το επίδομα αναμένεται να δοθεί στους παρακάτω επιστημονικούς κλάδους και συγκεκριμένα σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, οδοντίατρους, κτηνίατρους, οικονομολόγους, λογιστές. Εκτός επιδόματος θα μείνουν οι έμμισθοι επιστήμονες.

Οι υποψήφιοι για να λάβουν τα 400 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα εισοδήματα που είχαν από τον Απρίλη έως τον Δεκέμβρη 2020. Στη συνέχεια θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων τους από το Taxis και θα δοθεί το "πράσινο φως" για την πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς τους.

Οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές για όλους όσους ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενοι με την προϋπόθεση να είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ και, όπως αναφέρει το άρθρο 66 του νόμου, να έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Τον εάν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των αιτήσεων που θα κατατεθούν. Εάν οι αιτήσεις που θα γίνουν ξεπεράσουν σε ύψος τα 50 εκατομμύρια ευρώ τότε θα πρέπει να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για την λήψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Αφορολόγητο το επίδομα

Το επίδομα της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο από το δημόσιο, ΕΦΚΑ ενώ απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ., τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα. 


Επίδομα θέρμανσης: Μικρή παράταση αιτήσεων

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως για τη διευκόλυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, παρατείνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έως την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021.

Η αρχική προθεσμία αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης έληγε χτες, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν γίνει αποδεκτές περισσότερες από τις 642.800 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, το ύψος του οποίου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει τα 650 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ...


Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ λήγει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021.

Οι πληρωμές προς τους δικαιούχους να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ  το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

Στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 196.700 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Όπως έχει ανακοινωθεί, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο. Προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και την 30ή/6/2021.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα