Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα για ραντεβού
Άνοιξε η πλατφόρμα για το εμβόλιο του κορονοϊού - Άυλη συνταγογράφηση μέσω SMS - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους οι πολίτες των άνω των 85 ετών μπορούν να ζητήσουν να εμβολιαστούν, εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό Covid-19, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Υγείας.

Οι επιλογές για τους πολίτες είναι είτε μέσω γραπτού μηνύματος, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης, είτε μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ, είτε μέσω της σχετικής πλατφόρμας, στη σελίδα emvolio.gov.gr.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

-Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

-Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

Μέσω της πλατφόρμας

Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα και προτεραιότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού. Συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις.

Πώς γίνεται ο προγραμματισμός ραντεβού. Επιλέγω το εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία που με εξυπηρετεί για την πρώτη δόση του εμβολίου. Τότε στην οθόνη εμφανίζεται ένας πίνακας με τις κοντινές ημερομηνίες στην επιλεγμένη και οι ζώνες ώρας μαζί με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει - πράσινο για πολλά διαθέσιμα ραντεβού, κίτρινο για αρκετά, πορτοκαλί για λίγα και γκρι για μη διαθέσιμα ραντεβού.

Αφού επιλέξω ποια ζώνη ώρας με εξυπηρετεί, επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για το δεύτερο ραντεβού: πρώτα εμβολιαστικό κέντρο, μετά ημερομηνία και τέλος ζώνη ώρας. Ασφαλώς, στο δεύτερο ραντεβού το σύστημα δεν μου επιτρέπει να επιλέξω ημερομηνίες πέρα από την ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.

Όταν επιλέξω τα στοιχεία και των δύο ραντεβού, στην οθόνη εμφανίζονται όλα τα στοιχεία και των δύο ραντεβού για τελικό έλεγχο και επιβεβαίωση. Τα επιβεβαιώνω οριστικά και εμφανίζεται η σελίδα επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τα στοιχεία των ραντεβού, τον κωδικό εμβολιασμού και ένα QR code. Αυτή τη σελίδα την εκτυπώνω ή σημειώνω τον κωδικό εμβολιασμού. Με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά του, πηγαίνω στο ραντεβού και εμβολιάζομαι.

Άυλη συνταγογράφηση μέσω SMS

Τα μηνύματα της άυλης συνταγογράφησης έχουν αρχίσει ήδη να βρίσκουν τους παραλήπτες που είναι πάνω από 50.000 πολίτες άνω των 85 ετών, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Αν είναι κάποιος εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβει μέσα στις επόμενες ώρες δύο SMS που θα περιέχουν τα εξής στοιχεία: κωδικό εμβολιασμού, ημέρα, ώρα και τόπο για το ραντεβού. Αυτά είναι τα στοιχεία της προ-κράτησης με βάση τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στην άυλη συνταγογράφηση. Σε αυτά τα μηνύματα αναγράφεται ένας κωδικός, τον οποίο στέλνει μέσα σε 72 ώρες στο 13034, εφόσον το ραντεβού είναι επιθυμητό για εκείνον. Τι γίνεται αν δεν επιβεβαιώσω την προ-κράτηση μέσα στις 72 ώρες ή αν τα στοιχεία που προτείνονται δεν τον εξυπηρετούν; Ακολουθεί τη διαδικασία που θα έκανε αν δεν ήταν εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, δηλαδή είτε με φυσική παρουσία, είτε ηλεκτρονικά.

Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034 για την προκράτηση ραντεβού, έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται και τέλος λαμβάνουν άμεσα απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση. Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να το τροποποιήσουν το προκρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Πώς αλλάζουμε ραντεβού: όπως το κλείσαμε - φαρμακείο ή ΚΕΠ και emvolio.gov.gr. Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορεί να γίνει αλλαγή ραντεβού αλλά μια φορά και τρεις μέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

Φαρμακεία και ΚΕΠ

Μεταβαίνοντας σε ένα φαρμακείο μπορεί κανείς να κλείσει το ραντεβού για το εμβόλιο. Το ίδιο ισχύει και στα ΚΕΠ. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα. Έπειτα με τον κωδικό που λαμβάνουν πηγαίνουν με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά τους στο εμβολιαστικό κέντρο.

Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi). Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις εμβολίων για την covid-19. Κανονικά προχωρά ο αρχικός σχεδιασμός εμβολιασμών

Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, κυλά σε σταθερές ράγες, επιταχύνει και θα επιταχύνει περισσότερο, όσο αυξάνονται οι παραλαβές δόσεων εμβολίων και πληθαίνουν οι πολίτες που εμβολιάζονται με προορισμό την ασφάλεια και την ελευθερία, τόνισαν τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.  

   Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις, που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών, είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.   

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, προχωρά κανονικά ο αρχικός σχεδιασμός. Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 106 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 στρατιωτικά και σε πολλά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου και ως αύριο ολοκληρώνονται οι παραδόσεις σε 19 σημεία της νησιωτικής χώρας. Κανονικά προχωρά και ο εμβολιασμός εργαζομένων και φιλοξενουμένων σε κλειστές δομές.

   Αυτή την εβδομάδα ξεκινά ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικά νοσοκομεία, και τις επόμενες ημέρες ο εμβολιασμός των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οδοντίατρων και φαρμακοποιών. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν μεταφερθεί τα εμβόλια σε όλα τα σημεία της χώρας.

    Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού

   Σημαντικό τμήμα προόδου για τους εμβολιασμούς αποτελεί το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για άνω των 85 ετών, είπε η κ. Θεοδωρίδου. Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί μετά τους υγειονομικούς και τις κλειστές δομές, είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Η καθηγήτρια εξήγησε ότι η ηλικία αποτελεί αυξημένο παράγοντα κινδύνου και γι αυτό έγινε και η προτεραιοποίηση, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού άλλων χωρών. 

 Η σημασία των δύο δόσεων του εμβολιασμού

   Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δύο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η παρασκευάστρια εταιρία.

   Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η πρώτη δόση εμβολιασμού, η λεγόμενη πρωτογενής ανοσοποίηση, είναι αυτή που γνωρίζει στο ανοσολογικό σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου και έτσι αναπτύσσονται αντισώματα. Μετά από 21 μέρες γίνεται η δεύτερη δόση για το εμβόλιο της Pfizer και υπάρχει μία ετοιμότητα παραγωγής περισσότερων αντισωμάτων. Επομένως, είπε η κ. Θεοδωρίδου, οι δύο δόσεις για τον εμβολιασμό στοχεύσουν στην πλήρη ανοσοποίηση, κι αν περιοριστεί κανείς σε μία δόση, ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής. "Είναι δικαιολογημένη κάποια αναβολή κάποιων ημερών, αν υπάρξει πρόβλημα, ποτέ δεν χάνεται η πρώτη δόση, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να γίνει και η δεύτερη δόση".

    Εμβολιασμός γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας

   Με τον εμβολιασμό των υγειονομικών εμβολιάστηκαν και πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είπε η καθηγήτρια. Στο  ερώτημα εάν ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της κύησης, είπε ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης προσεγγίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και για το θέμα των εμβολιασμών, μέχρι να είναι πέρα για πέρα αποδεδειγμένο ότι δεν εγκυμονεί ο εμβολιασμός κανένα κίνδυνο για το έμβρυο και την έγκυο.

   "Φαίνεται ότι το εμβόλιο της covid, είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση. Εντούτοις κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων. Η επίσημη σύσταση από υπεύθυνους φορείς, είναι κατά την διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο κατά της covid-19. Όμως στην περίπτωση που  γίνει, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης, ή αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης".  Πρόσθεσε επίσης, ότι μία σύσταση που έγινε (μετά τον εμβολιασμό να μην προγραμματίζεται κύηση) αναθεωρήθηκε - και μετά τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει ο προγραμματισμός για εγκυμοσύνη σε οποιοδήποτε διάστημα.  
 
Είναι απόλυτο ότι δεν γίνεται εμβόλιο κατά την κύηση; Σύμφωνα με την καθηγήτρια υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η μία έχει να κάνει με το επάγγελμα, πχ. μια νοσηλεύτρια βρίσκεται σε συνεχή έκθεση στον ιό και η δεύτερη, η ίδια η έγκυος να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, σημείωσε, πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια την λοίμωξη, και φαίνεται ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος, οπότε η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού της εγκύου. Επίσης είπε, ότι λόγω εμβολιασμού δεν θα στερήσουμε από καμιά μητέρα να θηλάσει το βρέφος της.

   Αγορές εμβολίου

   Η ΕΕ διαπραγματεύθηκε με τις εταιρίες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36% των ποσοτήτων. Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα, να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Χρονοδιάγραμμα παραλαβών

   Μέχρι τέλος Ιανουαρίου η χώρα μας θα παραλάβει από Pfizer -BioNTech, 427.050 δόσεις, στο τέλος Φεβρουαρίου, 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις, σύνολο 1.348.425 δόσεις. Όπως είπε, αυτός ο αριθμός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις.Σε αυτές υπάρχει περίπτωση να προστεθούν, 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον μετά την έγκριση της Moderna, αναμένεται η παράδοση 20.000 δόσεων εντός Ιανουαρίου, 115.000 δόσεων το Φεβρουάριο και 105.000 δόσεων τον Μάρτιο. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις. Επίσης σε αυτές τις παραδόσεις αναμένεται να προστεθούν  από την AstraZeneca, αν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, εντός Ιανουαρίου όπως αναμένεται, η πρώτη παράδοση θα είναι εντός Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες. Αναμένεται νωρίτερα η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό και πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γιατροί
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανανέωσαν το...
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»