“Ερήμωσα τη ζωή μου για να με συναντά το μέλλον…“

30 χρόνια πριν: η εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέγερση. Η αντιμεταρρύθμιση της Ν.Δ. με πρωτεργάτη τον Β. Κοντογιαννόπουλο ξεσηκώνει χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ακολουθούν μαζικές καταλήψεις και διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Το σχέδιο της Ν.Δ. για «ανακατάληψη» των σχολείων βάζει στο προσκήνιο του σκοταδιού το κράτος και το παρακράτος. Ένα μαύρο μέτωπο που στοχεύει με σημάδι τη ζωή του Ν. Τεμπονέρα, ένα χειμωνιάτικο βράδυ στο 3ο Λύκειο της Πάτρας.

Οι « Κένταυροι» αξιοποιούνται και προχωρούν σε βίαιες ανακαταλήψεις σχολικών κτιρίων με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς, ξεδιπλώνεται στο λοστάρι του Καλαμπόκα που υψώνεται και χτυπάει. Η πολιτική δολοφονία του συναδέλφου μας ρίχνει στους δρόμους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μαθητές και πολίτες προκειμένου να υπερασπίσουν τα τιμαλφή της εκπαίδευσης και της κοινωνίας: Παιδεία – Δημοκρατία.

Σήμερα 30 χρόνια μετά: λεηλατούν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων καταδικάζοντας την κοινωνία στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στο θάνατο.

  • Κατηγορούν την κοινωνική βάση ως υπεύθυνη για την ένδεια, την πανδημία, τις εκατόμβες νεκρών.
  • Μολύνουν τους πολίτες με το φόβο για να εδραιωθούν στην απραξία και τη σιωπή.

«Ξέρω ποτέ δε σημαδεύουν στα πόδια, στο μυαλό είναι ο στόχος ε!»

Σήμερα 30 χρόνια μετά: η βία και η άγρια καταστολή σημαιοστολίζουν το ίδιο απαράλλακτο κράτος που επιχειρεί να ρίξει στο μισόφωτο τις ζωές μας. Στην υποαπασχόληση, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην ημιανεργία και στις τρίμηνες συμβάσεις. Είναι η κυβέρνηση των «αρίστων» που προσπαθεί με κάθε τρόπο να γίνει μόνιμη συνήθεια ο κόμπος στο λαιμό για την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας και να συμφιλιωθεί η συνείδηση με την υποταγή.

Ο ορατός κόσμος της κοινωνίας όμως δεν είναι το βαλτωμένο τοπίο της βαθιάς ύφεσης. Δεν είναι τα κυκλικά ερείπια της ιστορίας που επαναφέρουν με την ίδια άγρια τροχιά τη βία και την τρομοκρατία ενός κράτους και μιας κυβέρνησης που αντιμάχεται τον εχθρό – λαό.

Ο ορατός κόσμος της κοινωνίας και της εκπαίδευσης που δρα συλλογικά δεν ξεχνά πως ο ήλιος για να ανέβει ψηλά πρέπει να στραγγαλίσει τα ερείπια του ναού της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης. Να γκρεμίσει το κέρδος, τον ανταγωνισμό, την απαγόρευση, τη βίαιη καταστολή και μαζί την χλιδή και τον πλούτο που προβάλλονται ως αξίες της κοινωνίας.

Αυτές είναι οι λέξεις που πρέπει το βέβαιο ρεύμα του δικού μας ποταμού να ξεβράσει στις όχθες ως υλικά άχρηστα που μολύνουν την αξία του ανθρώπου.

Έτσι στις 9 Ιανουαρίου, 30 χρόνια μετά θα τιμήσουμε την απώλεια του συναδέλφου μας Ν.Τεμπονέρα. Σταματώντας την επανάληψη των κυκλικών ερειπίων της δολοφονίας των ανθρώπων και των ιδεών. Όταν οι μουδιασμένοι και μόνοι γίνουν πολλοί θα πυρπολήσουν τις πληγές της ζωής και θα νοηματοδοτήσουν την ελπίδα για μια κοινωνία χωρίς διαιρέσεις και ένα σχολείο που δε ματώνει αλλά φωτίζει το νου στον αγώνα και στην ελευθερία.

Δε θέλω εγώ τον κόσμο σας όσα και να μου τάξει

μα εγώ είμαι άμμος στα γρανάζια σας και το πιο κακό όνειρό σας.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Καιρός: Με βροχές θα ξεκινήσει η εβδομάδα - Καταιγίδες από το μεσημέρι
Αίθριος αρχικά ο καιρός αύριο, με βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και ανέμους έως 6-7 Μποφόρ
Καιρός: Με βροχές θα ξεκινήσει η εβδομάδα - Καταιγίδες από το μεσημέρι
kokkinolaimis
Τα Θρανία της Άνοιξης κυκλοφορούν το 11ο τεύχος παιδικής εφημερίδας
«Τα θρανία της άνοιξης» και οι μαθητές που κάνουν ραδιόφωνο, από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, συμμετέχουν στην έκδοση της παιδικής εφημερίδας «ο...
Τα Θρανία της Άνοιξης κυκλοφορούν το 11ο τεύχος παιδικής εφημερίδας