Πότε πληρώνονται τα κοινωνικά επιδόματα Δεκεμβρίου
Λίγο πριν το τέλος του έτους θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο τα κοινωνικά επιδόματα που δικαιούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά - Ποιες είναι οι ημερομηνίες

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και χιλιάδες πολίτες και ευάλωτα νοικοκυριά περιμένουν για να πάρουν "ανάσα" την πληρωμή των κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων για τον μήνα Δεκέμβριο.

Τα επιδόματα αυτά είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο διπλασιάζεται για τον Δεκέμβριο, το επίδομα στέγασης καθώς και το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Διπλάσιο ύψος οικονομικής ενίσχυσης θα δοθεί στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την πανδημία του κορονοϊού.

Στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή αλλιώς κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ) εντάσσονται για πρώτη φορά, άστεγοι και γυναίκες, γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αναμένεται να πληρωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την τελευταία ημέρα του έτους, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Επίδομα στέγασης

Το Επίδομα Στέγασης ή επίδομα ενοικίου είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Το επίδομα στέγασης αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι παρατάθηκε η χορήγηση του επιδόματος στέγασης για τρεις μήνες. Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού παρατείνονται αυτοδίκαια για τρεις μήνες οι αιτήσεις για το επίδομα στέγασης με μήνα λήξης ισχύος (και επανυποβολής νέας αίτησης) το Νοέμβριο 2020, το Δεκέμβριο 2020 και τον Ιανουάριο 2021.

Το ποσό για το επίδομα στέγασης, ορίζεται ως ακολούθως:

  • Για τον δικαιούχο του επιδόματος: 70 ευρώ το μήνα
  • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού 

Για την τελευταία ημέρα του 2020 έχει προγραμματιστεί φέτος η πληρωμή για την έκτη δόση για το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ.

Η έκτη και τελευταία δόση του τρέχοντος έτους 2020 θα καταβληθεί την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το Επίδομα Παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020. Η εκκαθάριση των αιτήσεων θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία φορολογική δήλωση, που σημαίνει ότι θα πληρωθούν μόνον όσοι υπέβαλαν τη φετινή φορολογική δήλωση.

 

Υπενθυμίζεται προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η υποβολή της αίτησης να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Επιδόματα ατόμων με αναπηρία

Ο ΟΠΕΚΑ χορηγεί τα κατωτέρω επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις στα άτομα με αναπηρία:

  • επίδομα κίνησης, 165ευρώ
  • διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος. 362 ευρώ
  • οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία,  313 ευρώ
  • οικονομική ενίσχυση ατόμων με σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση, 527 ευρώ
  • οικονομική ενίσχυση παραπληγικών – τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου, 771 ευρώ ή 385,50 ευρώ  αν περιθάλπονται σε δομές κλειστής φροντίδας ή αν λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από τον φορέα τους μικρότερη της προβλεπόμενης  ή 330,40 ευρώ, σε περίπτωση μονού ακρωτηριασμού
  • ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) 362 ευρώ, ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), 697 ευρώ, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) ,697 ευρώ
  • οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων ,362 ευρώ
  • οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης,362 ευρώ οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι,  εργαζόμενοι φοιτητές, πτυχιούχοι εργαζόμενοι) ή 697 ευρώ οι άνεργοι ανασφάλιστοι , άνεργοι άμεσα ή έμμεσα ασφαλ/νοι, μη εργαζόμενοι φοιτητές
  • οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση, από 0 έως 18 ετών, 697 ευρώ.
  • οικονομική ενίσχυση Χανσενικών 697 ευρώ ή 362 ευρώ ευρώ αν νοσηλεύονται ή πρόκειται για μέλη οικογενείας

Τα επιδόματα αυτά πληρώνονται συνήθως με το σύνολο των επιδομάτων των δημόσιων ταμείων δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα