Επίδομα ασθένειας: Ηλεκτρονικά πλέον οι αιτήσεις e-ΕΦΚΑ
Ανακούφιση για χιλιάδες εργαζομένους καθώς για πρώτη φορά θα λαμβάνουν χωρίς ταλαιπωρία, κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης, το επίδομα ασθένειας - ατυχήματος από το e-ΕΦΚΑ. Ηλεκτρονικά θα χορηγείται η βεβαίωση ανικανότητας εργασίας λόγω ασθένειας

Την ηλεκτρονική χορήγηση του επιδόματος ασθένειας-ατυχήματος αποφάσισαν μετά από στενή συνεργασία, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα, δημιουργείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ) ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθένειας-ατυχήματος και πλέον καθίσταται δυνατή η ηλεκτρονική αίτηση των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ για την λήψη του επιδόματος.

Αναλυτικότερα, καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και αυτοματοποιείται όλη η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης και για τα τρία μέρη που εμπλέκονται στη χορήγηση του επιδόματος: Ασφαλισμένο, εργοδότη και e-ΕΦΚΑ.

Πλέον, ο θεράπων ιατρός θα στέλνει ηλεκτρονικά την βεβαίωση ανικανότητας εργασίας λόγω ασθένειας του ασφαλισμένου στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Ο ασφαλισμένος θα μπαίνει στην προαναφερθείσα ηλεκτρονική υπηρεσία και θα υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση για την χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας. Την ίδια στιγμή θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας και ο εργοδότης του ασφαλισμένου προκειμένου να εισέλθει σε αυτή και να βεβαιώσει τα στοιχεία και τη περίοδο αποχής του ασφαλισμένου από την εργασία του.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ καθώς αυτό θα δύναται να επαληθεύσει την ορθότητα όλων των στοιχείων μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χωρίς την παρουσία του ασφαλισμένου στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ακολούθως θα εκδίδεται η εγκριτική απόφαση της ηλεκτρονικής αίτησης και θα πραγματοποιείται η καταβολή των επιδομάτων ασθένειας-ατυχήματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αιτούντων.

Με την νέα ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών, ειδικότερα αυτή την εποχή των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των εργαζομένων και των ασφαλισμένων. Καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες και εξαλείφεται η πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία ενώ διεκπεραιώνονται αιτήματα πληρωμών των επιδομάτων γρηγορότερα στους δικαιούχους.

Τέλος, απελευθερώνονται χιλιάδες ανθρωποώρες και αφαιρείται ένα τεράστιο διοικητικό βάρος για τις υπηρεσίες.

Επίδομα ασθενείας - Ποιοι το δικαιούνται

Επίδομα ασθενείας δικαιούνται οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται και οι οποίοι λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας δεν μπορούν να εργασθούν προσωρινά και απουσιάζουν από την εργασία τους για περισσότερες από τρείς μέρες για πρώτη φορά μέσα στο εργασιακό έτος. 

Ο αριθμός ημερών της ανικανότητας για εργασία πρέπει να βεβαιωθεί από την πρώτη μέρα κατόπιν αιτιολογημένης γνωμάτευσης γιατρού ειδικότητας της πάθησης και έγκρισης από ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ. 

Σε περίπτωση νοσηλείας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρωτότυπου εξιτηρίου που θα φέρει στρογγυλή σφραγίδα. Όλες οι βεβαιώσεις ανικανότητας από ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές ανεξαρτήτως αριθμού ημερών παραπέμπονται στη Πρωτοβάθμια Υγειονομική  Επιτροπή (ΑΥΕ).

Οι νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται έγκριση από ΑΥΕ μόνο στην περίπτωση που υπερβαίνουν τις τριάντα (30) μέρες.

Ανάλογα με την εργασία/επάγγελμα του ασφαλισμένου διαφέρουν ανά πρώην φορέα ασφάλισης οι προϋποθέσεις χορήγησης και η διαδικασία. Άρα ο ασφαλισμένος είναι χρήσιμο να γνωρίζει το προ ΕΦΚΑ κλάδο ασφάλισής του (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ κτλ)

Το επίδομα ασθενείας χορηγείται σε κάθε τέως φορέα μετά από αίτηση του ασφαλισμένου

Επίδομα ατυχήματος - Προϋποθέσεις για τη χορήγηση του 

Σε μισθωτούς

Εργατικό ατύχημα χαρακτηρίζεται ο θάνατος ή η ανικανότητα του ασφαλισμένου για εργασία που προκλήθηκε από ένα βίαιο περιστατικό που έγινε κατά την εκτέλεση της εργασίας ασφαλιστέας στον ΕΦΚΑ Μισθωτών( τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ή εξαιτίας αυτής. Σαν τέτοιο περιστατικό θεωρείται κάθε βίαιο εξωτερικό γεγονός που προκάλεσε την πάθηση ή βλάβη ή την επιδείνωση προϋπάρχουσας νόσου, εφόσον έγινε κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή αυτή και συνδέεται με την εργασία άμεσα ή έμμεσα σε σχέση αιτίου και αποτελέσματος (Εγκύκλιος 45/2010 τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ).

Για να αναγνωριστεί το ατύχημα από τον ΕΦΚΑ Μισθωτών (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), είτε πρόκειται για εργατικό είτε εκτός εργασίας είναι απαραίτητο να αναγγελθεί εμπρόθεσμα στις υπηρεσίες του. Νομότυπη Δήλωση Ατυχήματος: Η δήλωση αναγγελίας του ατυχήματος δίνεται με τη συμπλήρωση όλων των ενδείξεων του ειδικού εντύπου που χορηγεί ο ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ).

Δήλωση Ατυχήματος: Πρόσωπα που έχουν υποχρέωση για δήλωση ατυχήματος: Από την παρ.1 του άρθρου 21 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ορίζεται ότι «κάθε ατύχημα» που γίνεται κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή την εργασία αυτή και έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή την αδυναμία για συνέχιση της εργασίας ή το θάνατο προσώπου και έχει υπαχθεί στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ Μισθωτών (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ).

Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του Α.Ν.1846/51, αναγγέλλεται υποχρεωτικά στον Φορέα από τον εργοδότη ή τον αντιπρόσωπό του, από τον παθόντα ασφαλισμένο και σε περίπτωση αδυναμίας ή θανάτου του, από τα πρόσωπα που από την ασφάλισή του έλκουν δικαιώματα και κάθε υπάλληλο του ΕΦΚΑ Μισθωτών (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) που λόγω της υπηρεσίας του έλαβε γνώση του ατυχήματος.

Η αναγγελία του ατυχήματος μπορεί να γίνει και από οποιοδήποτε τρίτο που έλαβε γνώση αυτού.

Σε μη μισθωτούς

Σε περίπτωση ατυχήματος το οποίο οφείλεται σε βίαιο συμβάν, που επήλθε μετά την εγγραφή του ασφαλισμένου στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών (τ. ΟΑΕΕ) κατά την άσκηση του επαγγέλματος του εξ' αφορμής αυτού, ο Φορέας χορηγεί επίδομα ανεξάρτητα εάν η επιχείρηση του ασφαλισμένου εξακολουθεί να λειτουργεί.

Για τη θεμελίωση του δικαιώματος επιδόματος εργατικού ατυχήματος θα πρέπει το ατύχημα ν' αναγγελθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών (τ. ΟΑΕΕ) μέσα σ' έναν (1) μήνα από την ημέρα που έλαβε χώρα. Για τη λήψη του επιδόματος η διάρκεια της ανικανότητας πρέπει να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες σύμφωνα με απόφαση της οικείας Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές