Κορονοϊός - Σύψας: Αν δεν υπήρχε το lockdown θα είχαμε 5.000- 6.000 κρούσματα
Την εκτίμηση ότι θα είχαμε 5.000 έως 6.000 κρούσματα κορονοϊού, αν δεν υπήρχε το lockdown έκανε ο καθηγητής Νίκος Σύψας

«Ήδη το απαγορευτικό, το οποίο ισχύει πλέον για δύο εβδομάδες, έχει δώσει το πρώτο του αποτέλεσμα που είναι η σχετική επιπέδωση της πανδημίας με την έννοια ότι έχουμε μεν 3.000 κρούσματα αλλά αν δεν υπήρχε το απαγορευτικό θα είχαμε 5.000 με 6.000 κρούσματα κορονοϊού» δήλωσε στον Real FM ο ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ και Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας.

«Άρα σε πρώτη φάση βλέπουμε τις καμπύλες τόσο για την Αθήνα, όσο για την Θεσσαλονίκη, υπάρχει μια σχετική επιπέδωση των κρουσμάτων. Θεωρητικά λοιπόν στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Δεκέμβρη θα δούμε και μια πτωτική τάση της καμπύλης. Το πρόβλημα είναι ότι παρότι αναμένουμε την πτώση της καμπύλης και του αριθμού των κρουσμάτων, την πτώση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων θα αργήσουμε να τις δούμε. Θα έχουμε δηλαδή ακόμα δύο εβδομάδες μετά την πτώση των κρουσμάτων» πρόσθεσε.

Ευλαβική τήρηση των μέτρων

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει οι πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα που ήδη υπάρχουν, δηλαδή να μην κάνουν κατάχρηση των sms και όταν λέμε μένουμε σπίτι, να μένουμε σπίτι μόνοι μας και να αποφεύγουμε οποιουδήποτε είδους κοινωνική συγκέντρωση. Εάν τηρηθούν αυτά τα μέτρα αυτοαπομόνωσης των πολιτών, δεν είναι αναγκαίο να πάρουμε άλλα μέτρα» ανέφερε.

Για την παράταση του lockdown

Σε ερώτηση αν βλέπει πιθανή την παράταση του lockdown κατά μία ή δύο εβδομάδες απάντησε ότι «αυτό το βλέπω πολύ εφικτό να γίνει γιατί προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα ελαττωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, γιατί ξέρετε ο κύριος παράγοντας για να αποφασίσουμε έστω ένα μικρό άνοιγμα της κοινωνίας, που θα είναι τα σχολεία σε πρώτη φάση, είναι η πίεση στο ΕΣΥ. Όταν πιέζεται τόσο όσο σήμερα, δεν μπορούμε να συζητάμε σε καμία περίπτωση για χαλάρωση των μέτρων. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά θα το δούμε».

Σχετικά με το lockdown «ακορντεόν» υποστήριξε ότι «αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο, με την έννοια ότι κάποια στιγμή ελπίζουμε το lockdown να λειτουργήσει, γιατί υπάρχει και κάποια αβεβαιότητα, ελπίζουμε να λειτουργήσει. Αν λειτουργήσει θα ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Όταν όμως αρχίσει ξανά η κινητικότητα των πολιτών θα έχουμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων, αν αυτή η αύξηση υπερβεί κάποιο όριο, τότε θα πάμε ξανά σε περιοριστικά μέτρα. Και αυτό ενδεχομένως θα γίνει μία, δύο, τρεις φορές ακόμη μέχρι να φτάσουμε στην Άνοιξη, οπότε ελπίζουμε να βγούμε στο ξέφωτο».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos-help-kataggelia.jpg
Απειλείται με απέλαση πατέρας που κατήγγειλε ασέλγεια στο παιδί του – Στο πλευρό του οι κάτοικοι της Νισύρου
Ο φερόμενος θύτης έφυγε από το νησί «ανενόχλητος»
Απειλείται με απέλαση πατέρας που κατήγγειλε ασέλγεια στο παιδί του – Στο πλευρό του οι κάτοικοι της Νισύρου
sxoleia
Απίστευτη και θλιβερή υπόθεση με την κράτηση δύο εκπαιδευτικών στη Ρόδο-Σφοδρές αντιδράσεις
Απίστευτη και θλιβερή υπόθεση στη Ρόδο για την επιμέλεια δύο παιδιών: Συνελήφθησαν και κρατούνται η μητέρα, διευθυντής σχολείου και μία εκπαιδευτικός
Απίστευτη και θλιβερή υπόθεση με την κράτηση δύο εκπαιδευτικών στη Ρόδο-Σφοδρές αντιδράσεις
ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ
Βοήθεια ο καιρός τρελάθηκε! Από σήμερα μέχρι την Κυριακή -Ζέστη, υδροστρόβιλοι, αεροχείμαρροι, χαλάζι, χιόνια!
Το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει φαινόμενα που θα συνοδεύονται από χαλάζι, κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους και θυελλώδεις ανέμους.
Βοήθεια ο καιρός τρελάθηκε! Από σήμερα μέχρι την Κυριακή -Ζέστη, υδροστρόβιλοι, αεροχείμαρροι, χαλάζι, χιόνια!
ξυλοδαρμοσ
Αναμορφωτικά μέτρα σε δύο ανήλικους που λήστεψαν εκπαιδευτικό έξω από το σχολείο
Ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειάς τους σε επιμελητή ανηλίκων, υποχρεωτική παρακολούθηση προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης και παροχή κοινωφελούς...
Αναμορφωτικά μέτρα σε δύο ανήλικους που λήστεψαν εκπαιδευτικό έξω από το σχολείο