Lockdown και μετακινήσεις: Τι στέλνουμε στο 13033 ανά περίπτωση
Τι μήνυμα στέλνουμε για μετακινήσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, κινητή τηλεφωνία και supermarket; Πώς μετακινούμαστε μεταξύ νομών;

Σε καθεστώς Lockdown βρίσκεται για δεύτερη φορά η Ελλάδα και όπως ήταν αναπόφευκτο επέστρεψαν και τα μηνύματα στο 13033. Ο αριθμός λειτουργεί 13033 χωρίς χρέωση ενώ οι μετακινήσεις χωρίς χρήση sms διώκονται με πρόστιμο που φτάνει τα 300€ ευρώ.

Για απλές μετακινήσεις αρκεί να στείλουμε τον «κατάλληλο αριθμό» στο 13033 με την εξής μορφή «X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας», όπου Χ είναι ο αριθμός που αντικατοπτρίζει τον λόγο εξόδου μας όπως φαίνεται παρακάτω:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για μεμονωμένες μετακινήσεις εκτός από γραπτό μήνυμα (SMS), μπορείτε να χρησιμοποιείτε και :

 • εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (κατεβάστε το εδώ), ή και
   
 • χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης όπου θα αναγράφει υποχρεωτικά:
  Όνομα/Επίθετο
  Διεύθυνση Κατοικίας
  Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Τι ισχύει για μετακινήσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, κινητή τηλεφωνία και supermarket

Οι μετακινήσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, και ΕΛΤΑ γίνονται με αποστολή του κωδικού 2 στο 13033. Ο κωδικός 2 αφορά την μετάβαση σε εν λειτουργία καταστήματα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης. 

Τον ίδιο κωδικό, δηλαδή τον κωδικό 2, στέλνουμε και για να πληρώσουμε λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας σε κατάστημα τηλεφωνικών παρόχων καθώς και για να μεταβούμε και για ψώνια σε supermarket.

Μετακίνηση εργαζομένων

Οι μετακινήσεις εργαζομένων από και προς τον τόπο εργασίας τους, πραγματοποιούνται είτε με 

 • χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr/), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος είτε με
   
 • βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στο https://eservices.yeka.gr/.

Μετακίνηση εκτός νομού

Οι μετακινήσεις μεταξύ νομών δεν επιτρέπονται παρά μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:

 •  Μετακίνηση για εργασία και συγκεκριμένα μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Το ίδιο ισχύει και εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο.
 • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

 • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

 • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Σε αυτή την περίπτωση τον Μάρτιο επιτρεπόταν η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από την ΑΑΔΕ.Προσοχή: η μετάβαση μπορεί να γίνει μόνο μια φορά, χωρίς δικαίωμα επιστροφής.

Και ένα παράδοξο

Να σημειωθεί εδώ ότι δεν υπάρχει ειδική μέριμνα μετακίνησης, πέραν αυτής του ταξί, για πολίτες που η άφιξη τους σε διαφορετικό νομό πραγματοποιείται κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα αν μία πτήση προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά τις 00:00 το βράδυ ή μόνη επιλογή του ταξιδιώτη είναι αυτή του ταξί καθώς δεν υπάρχει ειδική μέριμνα να δοθεί ειδική άδεια μετακινήσεις σε συγγενή ή τρίτο πρόσωπο. Αυτό φυσικά είναι κάτι που και επιβαρύνει και οικονομικά τους ταξιδιώτες αλλά και θέτει και ζήτημα υγειονομικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία των πολιτών απαγορεύεται τις ώρες 21:00 με 5:00. Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται μόνο οι απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις οι οποίες αφορούν λογούς εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ- Ημέρα Καριέρας στα Ιωάννινα: Πάνω από 800 θέσεις εργασίας σε 35 επιχειρήσεις
Στην εκδήλωση, που διοργανώνεται ένα χρόνο μετά την πρώτη «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου, έχουν μέχρι στιγμής...
ΔΥΠΑ- Ημέρα Καριέρας στα Ιωάννινα: Πάνω από 800 θέσεις εργασίας σε 35 επιχειρήσεις