axepa
Τουλάχιστον προκλητικοί χαρακτηρίζονται οι όροι των συμβάσεων για τους ιδιώτες γιατρούς που θα συνεργαστούν με τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού - Μετακινήσεις η συντριπτική πλειοψηφία των 300 προσλήψεων μόνιμων γιατρών που εξήγγειλε ο Β. Κικίλιας και όχι νέο προσωπικό τονίζει η ΟΕΝΓΕ

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται πλέον τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων λόγω κορονοϊού έχει φέρει το ΕΣΥ στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης γνωστοποιείται σε ιδιώτες γιατρούς πως «εντός της ημέρας, αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας, αντίγραφο της σύμβασης που θα διαμορφώνει τις συνθήκες απασχόλησης ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, λόγω εκτάκτων αναγκών».

Το υπουργείο Υγείας, πραγματοποιώντας ελάχιστες προσλήψεις γιατρών συγκριτικά με τις τεράστιες και επείγουσες ανάγκες του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας, προσφεύγει τώρα στους Ιατρικούς Συλλόγους, προκειμένου να βρει προσωπικό, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αποδεικνύοντας ότι το αφήγημα της κυβέρνησης για δήθεν «θωρακισμένο και πανέτοιμο δημόσιο σύστημα υγείας» απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα.

Προκλητικά ευνοϊκοί οι όροι των συμβάσεων

Ωστόσο οι όροι των συμβάσεων με τους ιδιώτες γιατρούς μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον προκλητικοί.

Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Υπουργού Υγείας χθες το βράδυ, η απασχόληση θα γίνει με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι είναι οι εξής:

1) Αμοιβή 2000 ευρώ/μήνα ακατάσχετη και αφορολόγητη
2) Δυνατότητα εφημεριών με αμοιβή
3) Σύμβαση 6 + 6 μήνες.
4) Δικαίωμα άσκησης τηλεσυμβουλευτικής και επισκέψεων κατ’ οίκον με αμοιβή 30 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ

Κατάταξη σε βαθμίδα αναλόγως των προσόντων

Δεν απαιτείται διακοπή λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου»

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες συμβάσεις προέβλεπε και η ΠΝΠ του Απριλίου του 2020, στο πρώτο lockdown, όμως αυτή τη φορά οι παροχές είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς, μεταξύ άλλων, αυξάνεται τόσο η διάρκεια της σύμβασης, από 2+2 μήνες σε 6+6 μήνες, όπως επίσης υπερδιπλασιάζεται και η αμοιβή της εξ αποστάσεως συμβουλευτικής ή κατ’ οίκον αμοιβής σε ασθενείς από τα 10 στα 30 ευρώ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εδώ

ΟΕΝΓΕ: Μετακινήσεις γιατρών και όχι νέο προσωπικό η συντριπτική πλειοψηφία των 300 μονίμων

Την ώρα που κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας δίνουν «ζεστό» χρήμα σε ιδιώτες, αρνούνται, όπως φαίνεται, πεισματικά να προχωρήσουν σε περισσότερες προσωπικού προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ αναφέρει για τις 300 προσλήψεις γιατρών που προωθούνται μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, στις 5 Νοεμβρίου, ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που προσλαμβάνονται δεν προστίθενται στο υπάρχον ιατρικό προσωπικό γιατί εργάζονται ήδη στο δημόσιο σύστημα υγείας (επικουρικοί, εξειδικευόμενοι επιμελητές στην Εντατικολογία). Άρα δεν πρόκειται για ουσιαστική ενίσχυση αλλά ανακύκλωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα τμήματα, οι κλινικές στα νοσοκομεία που ήδη υπηρετούν».

Μάλιστα η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών επισημαίνει ότι με βάση τις ενέργειες του υπουργείου Υγείας προβλήματα δημιουργούνται στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, «η ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου θα αποψιλωθεί γιατί θα φύγουν, αν αποδεχτούν την πρόσληψη τους, 4 γιατροί (2 επικουρικοί εντατικολόγοι και δύο εξειδικευόμενοι επιμελητές)».

Η ΟΕΝΓΕ ζητά «άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα», ενώ τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση «στα τρωκτικά των ομίλων της Υγείας να τα δώσει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό, υποδομές και την αξιοποίηση υπαρχόντων νοσοκομειακών κτηριακών δομών του δημοσίου».

Γιώργος Βασιλείου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα