thessaloniki
Αποφάσεις της Συνέλευσης της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

H Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης συνεδρίασε στις 21 Οκτωβρίου ενάντια στην καύση απορριμμάτων. Στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι ανοίχτηκε ένας δρόμος συντονισμού και κοινής δράσης σε τοπικό αρχικά αλλά και πανελλαδικό επίπεδο.

Η ανακοίνωση

1. Από το σύνολο των συμμετεχόντων στην Συνέλευση εκτιμήθηκε ως θετικός ο απολογισμός της κινητοποίησης στις 17/10, καθώς ήταν η πρώτη δράση στο κέντρο της πόλης με βασικό ζήτημα την καύση, απασχόλησε τα ΜΜΕ και την κοινωνία και ήταν αρκετά μαζική. Παρά δε τα εμπόδια συγκεκριμένου κομματικού μηχανισμού που οδήγησαν και στην χρονική καθυστέρηση της κινητοποίησης και στην ελλιπή προετοιμασία της, καθώς υπήρχαν τελικά μόνο 8 μέρες προπαγάνδισης.

Θετικό στοιχείο επίσης η επαφή που αποκτήσαμε οι περιβαλλοντικές συλλογικότες της Θεσσαλονίκης μεταξύ μας και όπως φαίνεται μπορεί (και πρέπει!!!) να συνεχίσει να υπάρχει. Ανοίχτηκε ένας δρόμος συντονισμού και κοινής δράσης σε τοπικό αρχικά αλλά και πανελλαδικό επίπεδο (καθώς στην διαδήλωση συμμετείχαν και Συλλογικότητες από τον Βόλο, ενώ εκδήλωσαν ενδιαφέρον γι αυτήν και από άλλες περιοχές, π.χ. Άγραφα, Γρεβενά κ.ά.).  Ο συντονισμός αυτός μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος για το μέλλον γι αυτό και είναι άμεση η ανάγκη για:

-συνέχιση και ένταση της κοινής δράσης

-επαφή και ένταξη νέων χώρων (μαθητές, φοιτητές, σωματεία κλπ)

-οργάνωση του αγώνα και αξιοποίηση κάθε μέσου γι αυτό (επιστημονικό, επικοινωνιακό κλπ)

2. Βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα (σε άμεση σχέση πάντα με κατευθύνσεις Ε.Ε. και για εξυπηρέτηση αναγκών ελληνικού και ξένου κεφαλαίου) οι καταστροφικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον (εξορύξεις σε συνδυασμό και με πολεμικά σενάρια, γιγάντιες ανεμογεννήτριες-Β.Α.Π.Ε. κλπ), διαχείριση απορριμμάτων και σε σημαντικότατη θέση μεταξύ αυτών η καύση απορριμμάτων (όπως φαίνεται και με την ψήφιση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων-ΕΣΔΑ). Υποβάθμιση μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον (ανακύκλωση, επανάχρηση, διαλογή στην πηγή κ.ά.) ή χρήση τους μόνο στο βαθμό που εξυπηρετεί τον κυρίαρχο στόχο της καύσης. Ένταση της επίθεσης στο περιβάλλον στο επόμενο διάστημα και επιβολή με κάθε τρόπο (μέτρα καταστολής) της κυβερνητικής πολιτικής και ανάγκη καλύτερης επεξεργασίας θέσεων της Επιτροπής (και γενικά κινήματος), συντονισμού (τοπικού και πανελλαδικού), ενημέρωσης της κοινωνίας και έντασης της δράσης μας.

3. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ

Α) Μαζικές εξορμήσεις της Επιτροπής Αγώνα σε Αγ. Αντώνιο και Άσσηρο-Μαυροράχη Λαγκαδά (με ενημέρωση και προσπάθεια συμμετοχής τοπικών συλλογικοτήτων

Β) Μοτοπορεία προς ΤΙΤΑΝ και Μαυροράχη στα τέλη Νοέμβρη και πορεία από κέντρο πόλης (ή δημαρχείο Π. Μελά)

Γ) Παραγωγή υλικού ενημέρωσης για ηλεκτρονική και ραδιοφωνική/τηλεοπτική χρήση (μικρά ενημερωτικά video, κείμενα και μπροσούρα, συμμετοχή σε εκπομπές)

Δ) Ημέρα δράσης ενάντια στην καύση και για μια άλλη διαχείριση απορριμμάτων, σε σχολεία, φοιτητικούς συλλόγους – Δημιουργία φακέλου υλικού,  συνεργασία με ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ, μαθητικά συμβούλια, συλλόγους γονέων, φοιτητικών κ.ά.

Ε) Στήριξη με κάθε πρόσφορο μέσο της προσφυγής περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων κ.ά. στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την Μαυροράχη που εκδικάζεται στις 9 Δεκέμβρη (κινητοποίηση στη Θεσ/νίκη αλλά και στο Σ.Τ.Ε. σε συνεργασία με συλλογικότητες από άλλες πόλεις)

ΣΤ) Σε συνεργασία με «ΑΝΑΠΝΟΗ» για τον καθορισμό μορφής και χρόνου πραγματοποίησης, οργάνωση κινητοποίησης στα ΕΛ.ΠΕ. για την αέρια ρύπανση Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ζ) Άσκηση πίεσης και παρέμβαση στα Δημοτικά και Περιφερειακό Συμβούλια (όταν αρχίσουν να συνεδριάζουν δια ζώσης) για αποφάσεις και κάθε τύπου δράση (ενημερωτική, κινηματική, νομική κ.ά) για αποτροπή της καύσης απορριμμάτων αλλά και ανάδειξη/προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων

Η) Διερεύνηση με Συλλογικότητες άλλων περιοχών της διοργάνωσης Παννελλαδικής Μέρας Δράσης ενάντια στην καύση και περιβαλλοντική καταστροφή

 

4. Για τον συντονισμό της δράσης και την υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται σε συνελεύσεις συγκροτούμε ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ που σε ανοιχτές και ανακοινωμένες συνεδριάσεις θα καθορίζει τον τρόπο εκτέλεσης των ενεργειών μας, τα κείμενα, τη λειτουργία της σελίδας στο facebook και του (υπό κατασκευή) blog της Επιτροπής, την εκπροσώπηση και τις επαφές με άλλες ομάδες, έκτακτα θέματα κ.ά. Η Ομάδα Διαχείρισης ορίζεται από την Συνέλευση (με αντιπροσωπευτικό των τάσεων και των απόψεων τρόπο) και απολογείται σ’ αυτήν.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

farmakopoios
ΗΔΙΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες την Κυριακή – Αγωνία εκφράζουν οι φαρμακοποιοί Αττικής
Εκτός λειτουργίας η ΗΔΙΚΑ την Κυριακή - Αδυναμία εκτέλεσης συνταγών
ΗΔΙΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες την Κυριακή – Αγωνία εκφράζουν οι φαρμακοποιοί Αττικής
aksoniki_tomografia
Ακτινολόγοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν αξονικές και άλλα παράδοξα...
Γιατί δεν λειτουργεί όλες τις μέρες ο αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Κιλκίς, παρόλο που υπάρχει πάντα ακτινολόγος σε βάρδια;
Ακτινολόγοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν αξονικές και άλλα παράδοξα...