Το Πανεπιστήμιο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δ.Αττικής αναδεικνύουν τον εμβληματικό Βυζαντινό Ναό Αγίου Ιωάννη Ελαιώνα
Συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής 

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) εκπροσωπούμενο από τον Πρύτανη Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής εκπροσωπούμενης από τη Διευθύντρια Αρχαιολόγο κα Χριστίνα Μερκούρη, στην Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω.

Παρόντες ήταν οι Κλειώ Σγουροπούλου, Καθηγήτρια και Αντιπρύτανης ΠΑΔΑ, Γεώργιος Παναγιάρης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης ΠΑΔΑ, Μαρία Χατζηδάκη Λέκτορας Εφαρμογών του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης ΠΑΔΑ και Μαρία Καλούτσα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΑΔΑ.

Η σύμπραξη αυτή αποτελεί μια χρόνια επιταγή και αποσκοπεί στην επιστημονική, ερευνητική και εκπαιδευτική συνεργασία των δύο μερών για την προστασία και την ανάδειξη μνημείων της πολιτισμικής κληρονομιάς της Δυτικής Αττικής.

Ανάμεσα σε άλλα, στοχεύει και στη συντήρηση και ανάδειξη του εμβληματικού «Βυζαντινού Ναού Αγίου Ιωάννη Ελαιώνα» στο κτήμα Μερκάτη («Άγιος Ιωάννης των Μπενιζέλων») και σε αναλύσεις υλικού από την Ιερά Μονή Δαφνίου.

Αναφέρεται ότι ο εν λόγω Ναός, κατασκευασμένος τον 14ο αιώνα, βρίσκεται στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα επί της οδού Θηβών και με Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας γύρω του. Ωστόσο χρήζει συντήρησης αφού έχει υποστεί φθορές και λεηλασίες στο πέρασμα του χρόνου, με κίνδυνο την κατάρρευσή του, καθώς ουδέποτε συστηματικά συντηρήθηκε.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, όπως και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών, σε συνεργασία με τα έμπειρα επιστημονικά στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής πρόκειται να προβεί στις ενδεικνυόμενες ενέργειες αποκατάστασης και επισκεψιμότητας του Ναού.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε - Τι αλλάζει

Το νέο σήμα που μπαίνει στους δρόμους – Τι σημαίνει η πινακίδα με το λουλούδι;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πείνα στη Γάζα
Ανελέητη γενοκτονία στη Γάζα: Το Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 300 αμάχους σε κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα συνεχίζεται εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
Ανελέητη γενοκτονία στη Γάζα: Το Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 300 αμάχους σε κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Γίωργος Τσίπρας
Γιώργος Τσίπρας: Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ - Η επιστολή της παραίτησης του
Θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να ανασυγκροτηθεί μετά την εκλογική ήττα του 2023 και κατηγορεί την ηγεσία για αποφυγή απολογισμού
Γιώργος Τσίπρας: Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ - Η επιστολή της παραίτησης του
ipourgeio_paideias
ΠΟΣΥΠ: Καμπανάκι για τις συνθήκες ασφαλείας των εργαζομένων στις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας
Προειδοποίηση ΠΟΣΥΠ: Κίνδυνος για ζωές στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
ΠΟΣΥΠ: Καμπανάκι για τις συνθήκες ασφαλείας των εργαζομένων στις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας
Ελικόπτερο
Σύλληψη του κυβερνήτη του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη Βουλιαγμένη – Έγκυος ανάμεσα στους διασωθέντες
O κυβερνήτης φέρεται να χειρίστηκε λανθασμένα το ελικόπτερο επιχειρώντας στροφή αριστερά – δηλαδή με τον άνεμο στην «πλάτη» του – αντί να κινηθεί...
Σύλληψη του κυβερνήτη του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη Βουλιαγμένη – Έγκυος ανάμεσα στους διασωθέντες