Σύψας: Αν έπειτα από ένα πανηγύρι δούμε κρούσματα, μπορεί να απαγορευτούν
«Για τα πανηγύρια υπάρχουν κανόνες, επιτρέπονται με όρους» δήλωσε στον Realfm 97,8 ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας

«Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, αν γίνει ένα ατύχημα, δηλαδή σε ένα μεγάλο πανηγύρι έπειτα από 10 μέρες δούμε 100 κρούσματα, δυστυχώς μπορεί να απαγορευτούν. Καλό είναι και για τους επαγγελματίες που ζουν από αυτά, αυτοί πρώτοι να προστατέψουν το προϊόν τους. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπονται τέτοιες εικόνες με 200 άτομα πάνω στην πίστα γύρω γύρω, ο ένας πάνω στον άλλον» πρόσθεσε.

«Ξέρουμε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια, τα οποία εκπέμπει κάποιος όταν βήχει ή όταν φτερνίζεται. Αυτή είναι η γνώση που έχουμε μέχρι τώρα, αυτό ισχύει και όλα τα επιδημιολογικά μέτρα λαμβάνονται με βάση αυτή τη γνώση. Υπάρχουν τώρα κάποιες μελέτες που είναι στο εργαστήριο και μαθηματικά μοντέλα, τα οποία λένε ότι ενδεχομένως να είναι και στον αέρα, δηλαδή να μην έχει ανάγκη σταγονιδίων ο ιός για να μεταδοθεί. Όμως αυτή η γνώση δεν έχει αποδειχθεί. Είναι κάτι προς συζήτηση, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις, υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που το πιστεύουν και έστειλαν επιστολή στον ΠΟΥ, σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που συζητάτε. Υπάρχουν και μερικές δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες που δεν το πιστεύουν» επισήμανε.

«Θα έλεγα στον κόσμο και στον πολίτη που ακούει αντικρουόμενα μηνύματα, και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι εσωτερικά επιστημονικά θέματα και δεν χρειάζεται χωρίς αποδείξεις να βγάζουμε υποθέσεις στον αέρα, σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια και μοναδική συμβουλή που έχουμε να δώσουμε, που είναι τηρείτε τις αποστάσεις» συμπλήρωσε.

«Οι μάσκες είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο της απόστασης. Δεν σημαίνει ότι φοράμε μάσκα και πλησιάζουμε τον άλλον. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορώ να κρατήσω την απόσταση, όπως σε ένα λεωφορείο, τότε θα φορέσω τη μάσκα. Ή όταν μπω στο αεροπλάνο ή στο πλοίο. Πρώτο είναι η απόσταση, απολυμαίνουμε τα χέρια μας και τρίτον φοράμε τη μάσκα, όταν δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους παραπάνω όρους» ανέφερε.

Για τα εισαγόμενα κρούσματα υποστήριξε ότι «αυτό είναι κάτι που το περιμέναμε, όταν αποφασίσαμε σαν κοινωνία ότι θα ανοίξουμε τον τουρισμό για να μην καταστρέψουμε την οικονομία μας, περιμέναμε και τα εισαγόμενα κρούσματα. Με ανησυχεί αλλά είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Και τα νούμερα είναι ελεγχόμενα, αλλά και το σύστημα επιτήρησης που έχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό λειτουργεί. Άρα πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενα τα πράγματα. Δεν υπάρχει ένα νούμερο, αλλά αν δούμε ότι έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα από μια χώρα, θα "κλείσουμε" τη χώρα, όπως έγινε με τη Σερβία».

Σε ερώτηση για τον Προμαχώνα απάντησε ότι «δυστυχώς στα βόρεια σύνορά μας έχουμε μια πολύ μεγάλη "πυρκαγιά" του κορονοϊού, της πανδημίας, η οποία κινδυνεύει να επεκταθεί και σε εμάς. Άρα το μεγάλο μας ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ο Προμαχώνας, από τις 6 πύλες εισόδου στα βόρεια σύνορα, είναι ανοιχτή μόνο η μία, ο Προμαχώνας, για να μπορεί να ελέγχεται η κατάσταση, και εκεί αυτή τη στιγμή έχει στρέψει εκεί η Πολιτεία το ενδιαφέρον της, όσον αφορά το testing και τον έλεγχο των εισερχομένων».

«Έχουμε έναν σημαντικό αριθμό ορφανών κρουσμάτων σε ντόπιους, που δεν έχουν σχέση με ταξίδια, αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι στην κοινότητα και επομένως η επιδημία είναι εδώ, είναι στην Ελλάδα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει υπερμετάδοση και να βρεθούμε στη θέση της Σερβίας. Αυτό να το ξέρουν όλοι και να παίρνουμε τις ευθύνες μας» κατέληξε. 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές