paidi skylos
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Εκπλαγήκαμε όταν βρήκαμε ότι ακόμη και η απλή παρουσία ενός οικογενειακού σκύλου σχετίζεται με τόσες πολλές θετικές συμπεριφορές και συναισθήματα»

Τα μικρά παιδιά που ζουν σε σπίτια τα οποία διαθέτουν κατοικίδια σκυλιά έχουν καλύτερη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και συμπεριφορά, σε σχέση με παιδιά, η οικογένεια των οποίων δεν έχει σκύλο, σύμφωνα με μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Χέιλι Κρίστιαν του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «Pediatric Research», μελέτησαν στο πλαίσιο της μελέτης PLAYCE (Play Spaces and Environments for Children's Physical Activity) 1.646 νοικοκυριά -εκ των οποίων τα 686 (42%) είχαν σκύλο- όπου ζούσαν παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά ζούσαν σε σπίτι με σκύλο ήταν 23% λιγότερο πιθανό να έχουν δυσκολίες στη συναισθηματική έκφραση και στις κοινωνικές επαφές τους, σε σχέση με τα παιδιά χωρίς κατοικίδιο στην οικογένειά τους. Επίσης, τα παιδιά με σκύλο είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, 40% μικρότερη πιθανότητα προβλημάτων στις σχέσεις τους με άλλα παιδιά, καθώς επίσης 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να επιδεικνύουν θετικές συμπεριφορές, όπως το μοίρασμα με τους άλλους.

Τα παιδιά που συμμετέχουν με την υπόλοιπη οικογένεια τους στις βόλτες με τον σκύλο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι 36% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κακή κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Επίσης, τα παιδιά που παίζουν με τον οικογενειακό σκύλο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είναι 74% πιο πιθανό να έχουν θετική και αλληλέγγυα συμπεριφορά προς τους άλλους.

«Μολονότι περιμέναμε ότι η κατοχή ενός σκύλου θα παρείχε ορισμένα οφέλη για τα μικρά παιδιά, εκπλαγήκαμε που βρήκαμε ότι ακόμη και η απλή παρουσία ενός οικογενειακού σκύλου σχετίζεται με τόσες πολλές θετικές συμπεριφορές και συναισθήματα», δήλωσε η δρ Κρίστιαν. «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η ιδιοκτησία σκύλου μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη των παιδιών και την ψυχική ισορροπία τους, κάτι που, όπως εικάζουμε, πιθανώς οφείλεται στον δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στα παιδιά και στα σκυλιά», πρόσθεσε.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/s41390-020-1007-2

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τσιπ
Από την «Αννούλα» του ΠΑΣΟΚ στη Ήρα του Τσίπρα - Ποια είναι η 10χρονη Ήρα που έκλεψε τις εντυπώσεις στην παρουσίαση του ΕΛΑΣ
Το παρασκήνιο με το κορίτσι στην εξέδρα του Θησείου και η ιστορική σύγκριση με την «Αννούλα» του ΠΑΣΟΚ
Από την «Αννούλα» του ΠΑΣΟΚ στη Ήρα του Τσίπρα - Ποια είναι η 10χρονη Ήρα που έκλεψε τις εντυπώσεις στην παρουσίαση του ΕΛΑΣ
δασκαλα
Λιποθυμία δασκάλας σε σχολείο της Αθήνας - Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν εξάντληση και υπερεργασία
Συναγερμός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Δασκάλα έχασε τις αισθήσεις της εν ώρα υπηρεσίας σε ολοήμερο της Αθήνας
Λιποθυμία δασκάλας σε σχολείο της Αθήνας - Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν εξάντληση και υπερεργασία
kafsonas.jpg
Κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη: Γιατί η γηραιά ήπειρος θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον πλανήτη
Φαινόμενο «θερμικού θόλου»: Η νέα κλιματική κανονικότητα με πρόωρους καύσωνες στην Ευρώπη
Κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη: Γιατί η γηραιά ήπειρος θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον πλανήτη
γαζ;
Καταγγελίες για Ισραηλινούς τουρίστες που έσκιζαν αφίσες υπέρ της Παλαιστίνης στο κέντρο της Αθήνας

Ένα νέο περιστατικό που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη 26 Μαΐου, όταν σύμφωνα με...

Καταγγελίες για Ισραηλινούς τουρίστες που έσκιζαν αφίσες υπέρ της Παλαιστίνης στο κέντρο της Αθήνας