ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ: Καταγγελίες για εκδικητικές απολύσεις πέντε εργαζόμενων
Στοχοποίηση εργαζόμενων του επιστημονικού προσωπικού της ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ καταγγέλλει το σωματείο βάσης εργαζόμενων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ)

Για στοχοποίηση εργαζόμενων του επιστημονικού προσωπικού της ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ επειδή έθεταν μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν ελλείψεις και αυθαιρεσίες της διοίκησης με αποτέλεσμα την απόλυση συνολικά 5 εξ αυτών, κάνει λόγο σε καταγγελία του το σωματείο βάσης εργαζόμενων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ).

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν τα ακόλουθα:

«Εδώ και πολλούς μήνες οι εργαζόμενες/οι της δομής Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ στον Πειραιά πήραν θέση απέναντι στις εργοδοτικές και επαγγελματικές αυθαιρεσίες της Διοίκησης. ΄Ηδη από το Φεβρουάριο, με απολογιστικό φύλλο που απέστειλαν στη Διοίκηση, έθεσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά λόγω έλλειψης επαρκών και κατάλληλων υποδομών, ανεπάρκειας οργάνωσης και συντονισμού, μη πρόσληψης απαραίτητων επαγγελματικών ειδικοτήτων, έλλειψης επιμόρφωσης του προσωπικού σε θέματα παιδικής προστασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διοίκηση και ο Συντονισμός της Δομής αρχικά αδιαφόρησε στις εκκλήσεις των εργαζομένων αποδεικνύοντας ότι αυτό που πραγματικά την ενδιαφέρει είναι η συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος εις βάρος της υγειονομικής προστασίας των εργαζομένων και εις βάρος του δικαιώματος των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ασφαλείς συνθήκες διαμονής.

Κατά την περίοδο του lockdown η διοίκηση των Δομών και της Οργάνωσης “Κοινωνικό ΕΚΑΒ”, συνέχισε την αντεργατική της πολιτική. Αγνοώντας τα θέματα που είχαν θέσει οι εργαζόμενοι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια ανηλίκων και προσωπικού ούτε λειτούργησε με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό, ως όφειλε. Αντίθετα, επέλεξε να απαντήσει με ειρωνείες, πιέσεις, ψευδή ηθικά διλήμματα, εντατικοποίηση της εργασίας και ελαστικοποίηση των ωραρίων, με αποκορύφωμα την πρώτη εκδικητική απόλυση συναδέλφου από την δομή ασυνόδευτων ανηλίκων του Πειραιά.

Να τονίσουμε ότι εν τέλει πραγματοποιήθηκαν άλλες τέσσερις απολύσεις συναδελφισσών και συναδέλφων. Ουσιαστικά οι Διοίκηση απέλυσε όσους/ες εργαζόμενους/ες επέλεξαν να μη σιωπήσουν στις εργασιακές και επαγγελματικές παράτυπες δράσεις της οργάνωσης. Μάλιστα η οργάνωση δεν έχει προχωρήσει στην απαιτούμενη αποπληρωμή των υπόλοιπων μισθολογικών υποχρεώσεων που εκκρεμούν από τις απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σημειώνουμε ότι η Διοίκηση, επιδιώκοντας να καλύψει τα κενά της και τις παραβάσεις της και να προκαταλάβει τη δική της αλήθεια στο δημόσιο λόγο, στις 8/05 πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου. Η αλήθεια, όμως που συνέχιζαν να βιώνουν οι εργαζόμενες/οι είναι πολύ διαφορετική. Δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (ενδεικτικά δεν υπήρχε στη δομή ο απαιτούμενος αριθμός μασκών και αντισηπτικών). Για αυτά τα ζητήματα μάλιστα έγινε σύσταση και από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κατά την λήψη test στις 22/04 και από το τεχνικό κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, που κατέγραψε τις επισφαλείς συνθήκες διαμονής ανηλίκων και εργασίας στις 27/05.

Επιπλέον γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι καμία εκπαιδευτική διαδικασία δεν παύθηκε, αντίθετα έγινε πρόσληψη και υπήρχε παρουσία εκπαιδευτικού εν μέσω καραντίνας. Μάλιστα αυτό συνέβη σε συνθήκες τραγικών ελλείψεων και χωρίς να υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για να υλοποιούνται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είχαν ως στόχο την «τηλεκπαίδευση» των μαθημάτων ένταξης στο δημόσιο σχολείο, αλλά την υποστήριξη ξενόγλωσσων μαθημάτων σε συνεργασία με ιδιωτικό φορέα. Τα εν λόγω μαθήματα απαιτούσαν καθημερινά την παρουσία εκπαιδευτικού μέσα σε μια αίθουσα συνωστισμένη από παιδιά. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του επιστημονικού προσωπικού της δομής συνέχισαν να θέτουν όλα τα παραπάνω ζητήματα στις συναντήσεις προσωπικού και σε κείμενα τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η στοχοποίηση τους από την Διοίκηση και η απόλυσή συνολικά 5 εξ αυτών. Η Διοίκηση, αφού πρώτα αρνήθηκε να συναντηθεί με την επιστημονική ομάδα όπως της ζητήθηκε, απάντησε με ατομικές συναντήσεις προσπαθώντας να εκφοβίσει τις/τους εργαζόμενες/ους ώστε να αναβάλουν την απαίτηση των εργαζομένων να βρεθεί ένας κοινός και συλλογικός τρόπος αντιμετώπισης των εξαιρετικά σοβαρών θεμάτων που είχαν τεθεί και αδιαφορώντας για την αγωνία τους. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στοχοποιήθηκαν και απολύθηκαν με εξευτελιστικές και επικίνδυνες δικαιολογίες, γιατί μαζί με τις συναδέλφους τους μιλούσαν για λανθασμένες ενέργειες και παραλείψεις των Συντονιστών και της Διοίκησης, που θέτουν ή μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχοσυναισθηματική ασφάλεια και ευημερία των παιδιών και των εργαζόμενων.

Δεν υποτασσόμαστε στον εκφοβισμό, την εκδικητική λογική και την πειθάρχηση των εργαζομένων που προσπαθεί να επιβάλει η διοίκηση μέσω των απολύσεων των συναδέλφων μας, που ως όφειλαν ενημέρωσαν τη Διοίκηση για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και τη δική τους. Οι συναδέλφισσες/οι μας απολύθηκαν παράνομα και καταχρηστικά, αλλά κυρίως εκδικητικά επειδή μίλησαν για τα πραγματικά προβλήματα της δομής.

Η δική μας στάση είναι εξίσου καθοριστική στην επέλαση που βιώνουν και θα βιώσουν όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στις ΜΚΟ και ευρύτερα στον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, δεν υποχωρούμε, αλλά διεκδικούμε. Δεν αποδεχόμαστε «ηθικά» διλήμματα είτε Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων/Παιδικής Προστασίας με ανεπάρκειες και ελλείψεις, είτε παιδιά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα κρατητήρια, στο δρόμο.

Δεν θα σιωπήσουμε στιγμή απέναντι στον εκφοβισμό, τη στοχοποίηση, τις επισφαλείς εργασιακές συνθήκες, την εκμετάλλευση και την εργοδοτική αυθαιρεσία».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
βιβλίο με δεσιμο απο ανθρωπινο δέρμα
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη
Ο πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα...
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη