Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες
Το προσφυγικό ζήτημα έχει καταφανή αιτία κι αυτή πρέπει να καταδικάζουμε κι όχι τα αποτελέσματα που προκύπτουν απ’ αυτή

Η 1η Ιουνίου 2020 έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση ως ημερομηνία που θα ξεκινήσει η έξωση 11.237 προσφύγων-μεταναστών από διαμερίσματα, ξενοδοχεία, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, καθώς και η διακοπή του πενιχρού επιδόματος που λάμβαναν για να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες…’’ 

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Οι πρόσφυγες αλλά και οι μετανάστες ως ανθρώπινα όντα που κουβαλούν στην καρδιά τους το σύνολο των  δικαιωμάτων που τους παραχώρησε η μητέρα φύση πρέπει να επιβιώσουν  με αξιοπρέπεια δίπλα μας, για να αποκατασταθεί εκείνη η ισορροπία που απορρέει από τη συνεννόηση, από τη σύμπνοια και από την ηθική σχέση μεταξύ των ανθρώπων ιδίως στον 21ο αιώνα της ασύλληπτης προόδου της τεχνολογίας, της επιστήμης και του πολιτικού πολιτισμού.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από κείνες τις κατεστραμμένες χώρες που τις ισοπέδωσε ο επεκτατικός  πόλεμος των οικονομικών φατριών, η πωρωμένη σταυροφορία της πλουτοκρατίας ενάντια στον άνθρωπο που διεξάγεται με αμείωτη ένταση κάνοντας χρήση της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας στον τομέα των όπλων και των οπλικών συστημάτων.

Ποιος από εμάς, που τούτη την ώρα έχουμε εξασφαλισμένο το φαγητό, τη στέγη και τη δουλειά θα ήθελε να βρεθεί στη δική τους απευκταία και αντίξοη θέση;

Ποιος θα μπορούσε να αντέξει το μαρτύριο από τα εναέρια πυρά, από τη αδηφάγα φωτιά της μάχης, από τη σκόνη των βομβαρδισμένων τοπίων, από το αίμα και απ’ το θάνατο;

Ποιος θα μπορούσε να ζήσει μέσα στις ερειπωμένες πόλεις, δίχως νερό, δίχως ψωμί, δίχως ηλεκτρικό και δίχως τους δικούς του ανθρώπους δίπλα του;

Η Συρία,  μια χώρα 25 000 000 κατοίκων εδώ και  πέντε ολόκληρα χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα θανατηφόρο πεδίο βολής απ’ όλους τους στρατούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Κι αυτόματα προκύπτει το ερώτημα: που να σταθεί άραγε και πως να συντηρηθεί ο άμαχος πληθυσμός μέσα σε τούτη την ατέρμονη ανθρωποσφαγή;

Το προσφυγικό ζήτημα έχει καταφανή αιτία κι αυτή πρέπει να καταδικάζουμε κι όχι τα αποτελέσματα που προκύπτουν απ’ αυτή. Δεν πρέπει να επικρίνουμε το λεηλατημένο άτομο αλλά εκείνον που λεηλατεί, γιατί είναι βέβαιο πως όλοι οι λαοί του κόσμου  κάτω από τούτο το καθεστώς του τρόμου και της αχαλίνωτης βίας που έχει εξαπολύσει ο αδυσώπητος ιμπεριαλισμός, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταστούν τα επόμενα εξιλαστήρια θύματα. 

Άλλωστε τα σύννεφα του πολέμου και στην πατρίδα μας πυκνώνουν δραματικά κι η σύρραξη  των οικονομικών συμφερόντων πλέον  είναι τόσο εμφανής και ευδιάκριτη. Το κινούν αίτιο είναι ο φυσικός πλούτος των χωρών μας που έχει μπει στο στόχαστρο  της παγκόσμιας ολιγαρχίας, των μονοπωλιακών οίκων, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ που έχουν επιδοθεί σε μια ανήλεη αντιπαράθεση, σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο για να κατοχυρώσουν ζώνες επιρροής, για να αποκομίσουν αμύθητα κέρδη  από τον έλεγχο και την εκμετάλλευση όλων των πηγών της ενέργειας του πλανήτη.

Να λοιπόν που βρίσκεται το πρόβλημα. Στην απληστία και στην παράνοια του καπιταλιστικού συστήματος που έχει τοποθετήσει τη χρηματική αξία πάνω από τον άνθρωπο, που δε διστάζει να λεηλατήσει τους λαούς της οικουμένης προκειμένου να διαχειριστεί οτιδήποτε αγαθό παράγει κέρδος και υπεραξία, που όμως δικαιωματικά ανήκει στα έθνη και στις ανθρώπινες κοινωνίες. 

Μιλάνε δήθεν για την ειρηνική οικονομική επανάσταση των αγορών ωστόσο μάχονται με αχαλίνωτο πάθος να στερήσουν τα άκρως απαραίτητα από τους απλούς πολίτες.

Για να πετύχουν τους στόχους τους δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την κτηνώδη βία των όπλων για να τρομοκρατήσουν τους λαούς της γης, για να τους αρπάξουν τη μπουκιά από το στόμα, για να τους κάνουν να παραιτηθούν από κάθε έννομη διεκδίκηση.

Για να καταστείλουν κάθε αντίσταση, για να τους μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους και να τους καθυποτάξουν ολοκληρωτικά, για να επιβάλουν εντέλει τον καπιταλισμό της καταστροφής και της εξόντωσης του απροστάτευτου και του ανοχύρωτου ανθρώπου…

Κι είναι γεγονός πως όταν οι διαφορές σε παγκόσμια κλίμακα λύνονται πάντα με τα όπλα, τότε κάτι δεν πάει ίσια σε τούτο τον άνισο και τον άκρως φιλοχρήματο κόσμο που ζούμε. Κι αυτό οφείλουμε να το εμπεδώσουμε στη συνείδησή μας για να απορρίψουμε τα αδυσώπητα διλήμματα, τη δεινή αμηχανία, τη σύγχυση και το αδιέξοδο που έχουμε υποπέσει. 

Κι όταν συναισθανθούμε τη δεινή μας θέση, τότε να βαδίσουμε συλλογικά σ’ ένα κοινό έδαφος. Να αναπτύξουμε την απαιτούμενη πολιτική δράση, να οργανώσουμε την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση, να απαιτήσουμε σθεναρά και μαζικά  την ειρηνική διευθέτηση  των προβλημάτων που κατατρύχουν ολάκερη την οικουμένη. 

Αλλιώς τίποτα δε μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο αφού η προβληματική ειρήνη που υπάρχει σήμερα, αύριο μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε  μιαν ακαταλόγιστη στρατιωτική αναμέτρηση  με απρόβλεπτες συνέπειες  για όλους τους φιλήσυχους και τους φιλειρηνικούς λαούς της γης. 

Η φτώχεια και η ανέχεια ευθύνονται και για τη μετανάστευση.

Άλλωστε και τα δικά μας παιδιά μεταναστεύουν στην Ευρώπη και στην Αμερική προκειμένου να αναζητήσουν αξιοπρεπείς δουλειές ανάλογες με τα προσόντα τους,  ελπίζοντας πως θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μεροκάματο που θα τους δίνει εγγυήσεις για  μια πιο ενδιαφέρουσα ζωή.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι, οι περισσότεροι με υψηλού επιπέδου γνώσεις και εμπειρίες, εγκατέλειψαν την πατρίδα μας τα τελευταία δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης για να ζήσουν τις γκρίζες μέρες της πικρής ξενιτιάς.

Επομένως  και η μετανάστευση έχει ένα βαθύτερο λόγο που υφίσταται και οι κάθε λογής επικρίσεις θα πρέπει να αποδίδονται σ’ αυτούς που έχουν την κορυφαία ευθύνη. Η φτώχεια, η πείνα  και η ανεργία που έχει επιβάλει το παγκόσμιο σύστημα με την πολιτική του δόγματος  του σοκ αποτελεί τη θεμελιακή αιτία που εξαναγκάζει την άμοιρη φτωχολογιά να μεταναστεύσει…

Η περίλαμπρη πορεία του λαού μας μέσα στο χρόνο, η πολιτική και η πολιτιστική συνείδηση που δομήθηκε πάνω στο πνεύμα που διαθέτει αρχές και υπηρετεί αξίες, ο  πατροπαράδοτος στοχασμός και η φιλοσοφική σκέψη που αναπτύχθηκαν σε τούτο τον καθαγιασμένο χώμα, μας επιβάλουν επιτακτικά να σταθούμε δίπλα σ’ όλους αυτούς τους άμοιρους συνανθρώπους μας που έχουν  ανάγκη την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας.

Γιατί μόνο έτσι θα υπερισχύσει η ηθική αντίληψη στις σχέσεις των ανθρώπων. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε νόημα στο σύγχρονο πολιτισμό, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το δοκιμαζόμενο συνάνθρωπό μας.

Ας  υιοθετήσουμε λοιπόν τις αρχές του σεβασμού και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης, για να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε συνθήκες ισονομίας και ελευθερίας όλα τα έλλογα όντα της γης έτσι όπως προνόησε και όπως  επιμελήθηκε ο φυσικός νόμος της αβεβήλωτης και της ασυμβίβαστης πλάσης,… 

 

Γιώργος Δ. Μπίμης.

Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός/ποιητής/συγγραφέας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα