Όργιο καταστολής σε Χίο και Λέσβο - Γενική απεργία σήμερα - Aποχωρούν τα ΜΑΤ μετά τις αντιδράσεις
Όργιο καταστολής καταγγέλλουν οι κάτοικοι των νησιών - Τα ΜΑΤ χτύπησαν κατοίκους, έσπασαν αυτοκίνητα - Στο νοσοκομείο Χίο μεταφέρθηκαν δύο ανήλικοι και οι γονείς τους

- Γενική απεργία έχουν κηρύξει σήμερα σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες

- Αποχώρησαν τα ΜΑΤ μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

- Σήμερα η σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους δημάρχους των νησιών - Δεν θα παραστεί ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μετά την «πόρτα» του Μαξίμου

Μετά τα νέα χθεσινοβραδινά επεισόδια αστυνομικής βίας και των απρόκλητων ξυλοδαρμών πολιτών στη Χίο και τη Λέσβο, η κατάσταση φαίνεται σήμερα να έχει εξομαλυνθεί κυρίως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από τα δύο νησιά.

Με έκτακτο δρομολόγιο αναχώρησε το πρωί της Πέμπτης από το λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο «Νήσος Ρόδος» με το οποίο αποχώρησαν οι άνδρες της Αστυνομίας (διμοιρίες ΜΑΤ - ΥΜΕΤ). Με το ίδιο πλοίο θα μετακινηθούν ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, αλλά και τα μηχανήματα του στρατού που είχαν μεταφερθεί στη Λέσβο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Οι κάτοικοι και των δύο νησιών προχωρούν πάντως σε νέες κινητοποιήσεις σήμερα προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να αποσυρθεί η διάταξη για την επίταξη που επιτρέπει τη δημιουργία των γιγάντιων δομών προσφύγων και μεταναστών. Οι κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς συμμετέχουν στη γενική απεργία, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί στη Μυτιλήνη (πλατεία Σαπφούς στις 11:00), τη Χίο (πλατεία Βουνακίου στις 11:00) και τη Σάμο (πλατεία Πυθαγόρα στις 12:30).

Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, χθες το βράδυ δυνάμεις των ΜΑΤ λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς την παραμικρή αφορμή, δυνάμεις των ΜΑΤ σταματούσαν διερχόμενα αυτοκίνητα στο Αίπος χτυπώντας οδηγούς αυτοκινήτων και προκαλώντας ζημιές χωρίς την παραμικρή αφορμή, γράφει το Politischios.gr, ενώ και το άλλο ειδησεογραφικό σάιτ της Χίου, astraparis.gr, αναφέρει στο ρεπορτάζ του:

Αναίτια επίθεση εναντίον τους και τραυματισμό αναφέρουν δύο ανήλικοι και οι γονείς τους, που μεταφέρθηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χίου. Το περιστατικό συνέβη, όπως καταγγέλλεται στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου, στον κόμβο του Πιτυούς και η επίθεση εναντίον τους από τους αστυνομικούς που έχουν μπλόκο στην περιοχή έγινε ενόσω βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητό τους.

Από τους δύο ανήλικους ο ένας έχει θλαστικό τραύμα στο κεφάλι και ο άλλος έχει τραυματισθεί στο χέρι και οι δύο με γκλομπ.

Αρκετά άτομα έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών, όπως γράφει το Politischios.gr, δημοσιεύοντας και σχετικές φωτογραφίες με τον βαρύ τραυματισμό στο κεφάλι ενός πολίτη:

Επίσης, κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία στη Χίο με απόφαση του δημάρχου, ενώ στη Λέσβο πολλά σχολεία τελούν υπό κατάληψη.

Στο Μαξίμου οι δήμαρχοι το απόγευμα

Σήμερα το απόγευμα, στις 5, αναμένεται να γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δημάρχους των περιοχών στις οποίες θέλει η κυβέρνηση να κατασκευάσει τα κλειστά κέντρα κράτησης.

Από τη συνάντηση θα λείπει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μετά την «πόρτα» του Μαξίμου και τις δηλώσεις και του κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτήρισε γραφικό και επικίνδυνο τον κ. Μουτζούρη με αφορμή την απρεπή χειρονομία και τα σχόλια του απέναντι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προανήγγειλε χθες τη μερική αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Έδειξε ωστόσο μια εντυπωσιακή μονομέρεια στην ανάλυση της κατάστασης στα νησιά, καθώς μίλησε εκτεταμένα για επιθέσεις πολιτών κατά της αστυνομίας, όμως δεν… είδε το όργιο της αστυνομικής βίας που εξελίχθηκε το προηγούμενο διήμερο.

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητές χούντα
Μαθητικές τιμωρίες τον καιρό της Χούντας: Το μαθητικό ποινολόγιο
Τη σχολική πραγματικότητα τον καιρό της χούντας εικονογραφεί με τον πιο πιστό τρόπο ένα μικρό κιτρινισμένο τετράδιο που έπεσε τυχαία στα χέρια μας.
Μαθητικές τιμωρίες τον καιρό της Χούντας: Το μαθητικό ποινολόγιο