Έρευνα για εφήβους: Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
Το πολύ καθισιό στην εφηβεία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης στους εφήβους, σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα

Κάθε πρόσθετη ώρα καθημερινής έστω και ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας ενός δωδεκάχρονου παιδιού, όπως το περπάτημα, ένα χόμπι ή οι δουλειές του νοικοκυριού, συνδέονται με μείωση κατά 10% των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στα 18 του.

   Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον 'Ααρον Κάντολα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ψυχιατρικό περιοδικό "The Lancet Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.300 εφήβους, που κλήθηκαν να φοράνε ειδικές συσκευές καταγραφής των κινήσεων τους για τουλάχιστον δέκα ώρες καθημερινά επί τρεις μέρες στις ηλικίες των 12, 14 και 16 ετών. Τα συμπτώματα κατάθλιψης (κακή ψυχική διάθεση, αδυναμία ευχαρίστησης, δυσκολία συγκέντρωσης κ.α.) αξιολογήθηκαν με βάση σχετικό ερωτηματολόγιο.

   Διαπιστώθηκε ότι κάθε έξτρα 60 λεπτά καθιστικής συμπεριφοράς μέσα στη μέρα στις ηλικίες των 12, 14 και 16 ετών σχετίζονταν με αύξηση στην κατάθλιψη κατά 11%, 8% και 10,5% αντίστοιχα στην ηλικία των 18 ετών. Οι έφηβοι που έκαναν συστηματικά καθιστική ζωή και στις τρεις ηλικίες (12,14 και 16 έτη), είχαν κατά μέσο όρο 28% περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης στα 18 τους.

   Κάθε πρόσθετη ώρα, ακόμη και ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας στις ηλικίες των 12, 14 και 16 ετών, σχετιζόταν με μικρότερη κατάθλιψη κατά 10%, 8% και 11% αντίστοιχα. Δεν είναι σαφές κατά πόσο η έντονη άσκηση (για τουλάχιστον 20 λεπτά τη μέρα) όντως ωφελεί περισσότερο σε σχέση με την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

   «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι δεν είναι μόνο οι έντονες μορφές άσκησης που κάνουν καλό στην ψυχική υγεία, αλλά οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον χρόνο καθιστικής ζωής, είναι πιθανό ότι θα ωφελήσει», δήλωσε ο Κάντολα.

         «Η ελαφριά δραστηριότητα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς δεν απαιτεί πολλή προσπάθεια και είναι εύκολο να ταιριάξει με την καθημερινή ρουτίνα των περισσότερων νέων. Τα σχολεία θα μπορούσαν να ενσωματώσουν την ελαφριά δραστηριότητα στην καθημερινότητα των μαθητών τους, όπως να κάνουν μαθήματα στα όρθια ή με ενεργητικό και όχι καθιστικό τρόπο. Μικρές αλλαγές στο περιβάλλον μας μπορούν να βοηθήσουν όλους μας να κάνουμε λιγότερο καθιστική ζωή», ανέφερε ο δρ Τζόζεφ Χέις του UCL Psychiatry.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Στην τάξη υποχρεωτικά από 6 έως 17 Ιουλίου 135.000 εκπαιδευτικοί

Από 1η Σεπτεμβρίου τα μαθήματα – Στις 27 Αυγούστου να επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζωση
Στο πλευρό της Ζωσιμαίας Σχολής οι εκπαιδευτικοί στα Ιωάννινα: «Όχι» σε απογευματινή βάρδια και συστέγαση
Αβεβαιότητα στη Ζωσιμαία Σχολή: Η ΕΛΜΕ καλεί τους φορείς να δώσουν λύση για την αναστολή λειτουργίας
Στο πλευρό της Ζωσιμαίας Σχολής οι εκπαιδευτικοί στα Ιωάννινα: «Όχι» σε απογευματινή βάρδια και συστέγαση
ΗΠΑ: 30χρονη σκότωσε τον σύντροφό της μετά από μασάζ – Γάζωσε με 20 σφαίρες τα πεθερικά της
ΗΠΑ: 30χρονη σκότωσε τον σύντροφό της μετά από μασάζ – Γάζωσε με 20 σφαίρες τα πεθερικά της
Πώς η 30χρονη έστησε «παγίδα» με μασάζ και εκτέλεσε τον πατέρα των παιδιών της – Σκότωσε και τα πεθερικά της με καταιγισμό πυρών
ΗΠΑ: 30χρονη σκότωσε τον σύντροφό της μετά από μασάζ – Γάζωσε με 20 σφαίρες τα πεθερικά της
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Κραυγή αγωνίας για την ΑΣΚΤ: Ο ΣΔΕΠ καταγγέλλει θεσμική κρίση και ζητά έλεγχο από το Υπουργείο
Υπόμνημα-φωτιά των διδασκόντων της Καλών Τεχνών για καθυστερήσεις σε κρίσεις και αυθαιρεσίες
Κραυγή αγωνίας για την ΑΣΚΤ: Ο ΣΔΕΠ καταγγέλλει θεσμική κρίση και ζητά έλεγχο από το Υπουργείο
ζαχαρακη
EDUPLAN.AI: Κονδύλι 3,7 εκατ. ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικών με Τεχνητή Νοημοσύνη
Ψηφιακό «μάτι» στα σχολεία: Το υπουργείο Παιδείας φέρνει το EDUPLAN.AI, πώς θα καταγράφει κενά και προσλήψεις εκπαιδευτικών
EDUPLAN.AI: Κονδύλι 3,7 εκατ. ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικών με Τεχνητή Νοημοσύνη