Thumbnail
Αρχαιολόγοι και εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ λένε «όχι» στη μετατροπή των δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)

Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο μετατροπής σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των δημόσιων μουσείων που λειτουργούν ως Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, εξέφρασαν αρχαιολόγοι και άνθρωποι των μουσείων που συμμετείχαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), από κοινού με τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και άλλα σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού, στο αμφιθέατρο του Επιγραφικού Μουσείου. Πρόκειται για ένα «καυτό και επείγον θέμα για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουμε διατυπωμένη μια πρόταση. Ήδη από τον Σεπτέμβριο έχουμε στείλει γραπτό αίτημα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να μας στείλει κάποια μελέτη, η οποία να τεκμηριώνει την πρόθεσή της αυτή, με την έκκλησή μας να παραμένει αναπάντητη», δήλωσε η συντονίστρια της συζήτησης, Όλγα Σακαλή, πρώην πρόεδρος του ΣΕΑ.

«Τα ελληνικά δημόσια μουσεία δεν φιλοξενούν συλλογές έργων τέχνης από διαφορετικούς πολιτισμούς, τυχαία ευρήματα, συχνά και χωρίς ενδείξεις προέλευσης, όπως τα μεγάλα μουσεία της Εσπερίας. Οι αρχαιότητες των ελληνικών δημόσιων μουσείων αποτελούν μια συνεκτική και αδιάσπαστη ενότητα με τους αρχαιολογικούς χώρους προέλευσής τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Σταματία Μαρκέτου, πρόεδρος του ΣΕΑ, εκτιμώντας ότι «πραγματική πρόθεση της μετατροπής των μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ» είναι η «προσπάθεια εμπλοκής των ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του μουσειακού αποθέματος».

«Έχουμε την απάντηση, αλλά δεν έχουμε την ερώτηση "γιατί πρέπει τα μουσεία να γίνουν ΝΠΔΔ; "», δήλωσε από την πλευρά του ο Δέδες Λιώνης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν πολιτιστικοί οργανισμοί που να είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενοι. «Δεν έχουμε παράδειγμα που να μας πείθει ότι τα μουσεία μας θα αποκτήσουν την οικονομική τους αυτοτέλεια σε μελλοντικό χρόνο αν αποκοπούν από το σώμα του ΥΠΠΟΑ», συμπλήρωσε.

Κατά της μετατροπής του νομικού καθεστώτος των μουσείων τάχθηκαν επίσης η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Ελλάδας (ΣΕΚΑ) και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας μέσω του αντιπροέδρου της.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα τα Δημόσια Μουσεία με ομιλητές τους Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, μέλος του ΣΕΑ και πρώην διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (νυν γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ), Αθανάσιος Θέμος, διευθυντής Επιγραφικού Μουσείου, Εσθήρ Σολομών, επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Νικόλαος Κωνστάντιος, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Κώστας Πασχαλίδης, αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που εκβίαζε την Ζέττα Μακρή - Πώς παγιδεύτηκε

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kinito
Γιατί το κινητό σου δεν φορτίζει: Τι μπορεί να φταίει και πώς να το αντιμετωπίσεις
Ένα από τα πιο συχνά και εκνευριστικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος με το smartphone του είναι να σταματήσει ξαφνικά να φορτίζει.
Γιατί το κινητό σου δεν φορτίζει: Τι μπορεί να φταίει και πώς να το αντιμετωπίσεις
tilepaixnidi
Τα πιο αξέχαστα τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης
Η ελληνική τηλεόραση έχει φιλοξενήσει στο πέρασμα των δεκαετιών πλήθος τηλεπαιχνιδιών που κατάφεραν να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη του κοινού.
Τα πιο αξέχαστα τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης
jim rogers
Η λεπτομέρεια που οδήγησε στη διάγνωση άνοιας ενός 55χρονου άνδρα
Η σημασία της προσεκτικής παρατήρησης και της έγκαιρης διάγνωσης φάνηκε μέσα από την ιστορία ενός 55χρονου άνδρα που ζει στην Αυστραλία.
Η λεπτομέρεια που οδήγησε στη διάγνωση άνοιας ενός 55χρονου άνδρα