kineta katastrofi lekkas
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων σε ρέματα και υποδομές της περιοχής υπογραμμίζει ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ

Η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης αλλά και η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 φαίνεται να αποτελούν μερικά από τα βασικά αίτια της καταστροφής στην Κινέτα από την κακοκαιρία «Γηρυόνης», σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

«Υπήρχαν κομμένα δέντρα, υπήρχαν παρεμβάσεις, υπήρχε ανάδυση του εδάφους σε πολύ μεγάλο βαθμό κι όλα αυτά μαζί με το νερό, ουσιαστικά συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα. Τα τεχνικά έργα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο νερό, στη λάσπη αλλά και στα δέντρα κι είχε γίνει απόφραξη όλων αυτών των διόδων του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε το πλημμυρικό φαινόμενο», τόνισε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λέκκας.

Όπως αναφέρει, τα προϊόντα της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου του 2018 βρέθηκαν μέσα στη λεκάνη απορροής η οποία πραγματικά τροφοδότησε με πολύ μεγάλο ποσοστό υλικών τα φαινόμενα που ξέσπασαν.

Ακόμη, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα παρεμβάσεις, όπως «οριοθέτηση των ρεμάτων, καθαρισμό των ρεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή, απομάκρυνση των φερτών υλικών, αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών». «Θα πρέπει να γίνει μία συνολική ανάκαμψη της περιοχής με βάση ένα καινούριο σχέδιο που θα υποβληθεί και θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει καθεμία περιοχή που πλήττεται», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας μετέβη νωρίτερα μαζί με την επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ στην περιοχή ώστε να πραγματοποιήσει αυτοψία.

«Ως Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως επιστημονική ομάδα είμαστε πάντα κοντά στον χώρο των φυσικών καταστροφών προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια τα οποία συνετέλεσαν σε καθεμία καταστροφή. Είμαστε σε στενή συνεργασία και με το υπουργείο και με την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να μπορέσουμε όλα αυτά τα οποία έχουμε σαν δεδομένα να τα κάνουμε προτάσεις υλοποίησης έτσι ώστε η περιοχή να αποδοθεί σε μία νέα περίοδο η οποία θα χαρακτηρίζεται από μειωμένους κινδύνους», κατέληξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Κινέτα: Οι πρώτες εικόνες από την αυτοψία του ΕΚΠΑ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΑΠ - Hellenic Open University
ΕΑΠ: Το Μεταπτυχιακό που συνδέει τη Δημόσια Υγεία με τις πολιτικές του μέλλοντος
ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ Δημόσια Υγεία και Πολιτικές: Γίνε η δύναμη αλλαγής στην υγεία του αύριο
ΕΑΠ: Το Μεταπτυχιακό που συνδέει τη Δημόσια Υγεία με τις πολιτικές του μέλλοντος
ΔΑΚΕ
ΔΑΚΕ Ζακύνθου κατά ΟΛΜΕ για την PISA: «Φοβάται τη σύγκριση και την αξιολόγηση»
Σφοδρή επίθεση στην ΟΛΜΕ για τη στάση της απέναντι στις διεθνείς εξετάσεις και τις ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές πρακτικές
ΔΑΚΕ Ζακύνθου κατά ΟΛΜΕ για την PISA: «Φοβάται τη σύγκριση και την αξιολόγηση»