kineta katastrofi lekkas
Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων σε ρέματα και υποδομές της περιοχής υπογραμμίζει ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ

Η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης αλλά και η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 φαίνεται να αποτελούν μερικά από τα βασικά αίτια της καταστροφής στην Κινέτα από την κακοκαιρία «Γηρυόνης», σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

«Υπήρχαν κομμένα δέντρα, υπήρχαν παρεμβάσεις, υπήρχε ανάδυση του εδάφους σε πολύ μεγάλο βαθμό κι όλα αυτά μαζί με το νερό, ουσιαστικά συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα. Τα τεχνικά έργα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο νερό, στη λάσπη αλλά και στα δέντρα κι είχε γίνει απόφραξη όλων αυτών των διόδων του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε το πλημμυρικό φαινόμενο», τόνισε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λέκκας.

Όπως αναφέρει, τα προϊόντα της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου του 2018 βρέθηκαν μέσα στη λεκάνη απορροής η οποία πραγματικά τροφοδότησε με πολύ μεγάλο ποσοστό υλικών τα φαινόμενα που ξέσπασαν.

Ακόμη, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα παρεμβάσεις, όπως «οριοθέτηση των ρεμάτων, καθαρισμό των ρεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή, απομάκρυνση των φερτών υλικών, αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών». «Θα πρέπει να γίνει μία συνολική ανάκαμψη της περιοχής με βάση ένα καινούριο σχέδιο που θα υποβληθεί και θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει καθεμία περιοχή που πλήττεται», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας μετέβη νωρίτερα μαζί με την επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ στην περιοχή ώστε να πραγματοποιήσει αυτοψία.

«Ως Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως επιστημονική ομάδα είμαστε πάντα κοντά στον χώρο των φυσικών καταστροφών προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια τα οποία συνετέλεσαν σε καθεμία καταστροφή. Είμαστε σε στενή συνεργασία και με το υπουργείο και με την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να μπορέσουμε όλα αυτά τα οποία έχουμε σαν δεδομένα να τα κάνουμε προτάσεις υλοποίησης έτσι ώστε η περιοχή να αποδοθεί σε μία νέα περίοδο η οποία θα χαρακτηρίζεται από μειωμένους κινδύνους», κατέληξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Κινέτα: Οι πρώτες εικόνες από την αυτοψία του ΕΚΠΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απολύθηκε αναπληρωτής με Airbnb στο όνομά του - Γιατί θεωρήθηκε «έμπορος»

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κακοκαιρία
Κακοκαιρία: Τέσσερις εγκλωβισμένοι σε κατοικία στον Κάλαμο – Προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αθήνα
Αναφορές και για εγκλωβισμένους οδηγούς σε κεντρικούς δρόμους
Κακοκαιρία: Τέσσερις εγκλωβισμένοι σε κατοικία στον Κάλαμο – Προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αθήνα
κακοκαιρία
«Οδός-χείμαρρος» στον Ωρωπό: Καταιγίδες «πνίγουν» δρόμους και προκαλούν προβλήματα στην Αττική
Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Εκκλήσεις Πολιτικής Προστασίας για αποφυγή μετακινήσεων
«Οδός-χείμαρρος» στον Ωρωπό: Καταιγίδες «πνίγουν» δρόμους και προκαλούν προβλήματα στην Αττική
metro
Η κακοκαιρία «πνίγει» Μετρό και Τραμ: Εκτός λειτουργίας Μοσχάτο και Καλλιθέα
Η σφοδρή βροχόπτωση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες της Αττικής, με προσωρινές εκτροπές και διακοπές στα δρομολόγια.
Η κακοκαιρία «πνίγει» Μετρό και Τραμ: Εκτός λειτουργίας Μοσχάτο και Καλλιθέα