Γοργοπόταμος
Σαν σήμερα η ξακουστή νικηφόρα επιχείρηση-σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης

Νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη 1942: 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, 50 αντάρτες του ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα, και 12 Άγγλοι σαμποτέρ των ειδικών δυνάμεων επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς του φυλακίου της γέφυρας του Γοργοπόταμου αρκετά κοντά στη Λαμία.

Η επιχείρηση παρά τις δυσκολίες στέφεται με επιτυχία, καθώς οι εχθρικές δυνάμεις εξουδετερώθηκαν και η γέφυρα καταστράφηκε αποτρέποντας τη διέλευση του πολύτιμου για τις δυνάμεις κατοχής τρένου.

Το σχέδιο προέβλεπε ότι τμήμα του ΕΛΑΣ με 65 άνδρες θα προσέβαλε και θα εξουδετέρωνε το νότιο φυλάκιο της γέφυρας, που φρουρούνταν από δύναμη 80 Ιταλών και ήταν αμυντικά οργανωμένο με συρματοπλέγματα, χαρακώματα και πολυβολεία από μπετόν αρμέ.

Η γέφυρα σήμερα

Παράλληλα, οι αντάρτες του ΕΔΕΣ με δύναμη 50 ανδρών, θα επιχειρούσε ακριβώς το ίδιο στη βόρεια πλευρά της γέφυρας που φυλάσσονταν από 30 Ιταλούς, χωρίς σημαντική αμυντική οργάνωση (η οργάνωση αυτή είχε μόλις αρχίσει).

Εν τω μεταξύ δύο τμήματα του ΕΛΑΣ με 15 άνδρες έκαστο και με έναν Βρετανό σαμποτέρ ανέλαβαν να καταλάβουν τις θέσεις κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου νότια και και αντίστοιχη απόσταση βόρεια.

Άλλο ένα τμήμα του ΕΛΑΣ με 30 άνδρες παρέμεινε ως εφεδρεία, και ένα ακόμη με 15 άνδρες θα καταλάμβανε την ξύλινη οδική γέφυρα του Σπερχειού στη θέση Φραντζή.

Η εναπομείνασα δύναμη αποτελούμενη από 4-5 Άγγλους σαμποτέρ, 8 άνδρες του ΕΛΑΣ και 4 του ΕΔΕΣ αποτέλεσε την εκτελεστική ομάδα αιχμής της όλης επιχείρησης. Θα αναλάμβανε το δύσκολο έργο της ανατίναξης της γέφυρας. Η επιχείρηση άρχισε στις 23.05 το βράδυ.

Απώτερος σκοπός της επιχείρησης ήταν ακριβώς τα γεγονότα που ακολούθησαν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Διακόπηκε, δηλαδή, για έξι βδομάδες η μοναδική σιδηροδρομική αρτηρία προς το λιμάνι του Πειραιά, μέσω της οποίας τα γερμανικά στρατεύματα εφοδίαζαν τα στρατεύματα του στρατηγού Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική. Η βοήθεια και ο χρόνος που δόθηκε στον βρετανικό στρατό οδήγησαν στη νίκη του εναντίον των χιτλερικών και ιταλικών στρατευμάτων στην Αφρική.

ανατίναξη Γοργοπόταμος

Η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε το τεράστιο αυτό κατόρθωμα των Ελλήνων ανταρτών να συμπέσει με μία άλλη νικηφόρα επιχείρηση στο ανατολικό μέτωπο αυτή τη φορά. Τα σοβιετικά στρατεύματα λύοντας την πολιορκία του Στάλινγκραντ πέρασαν στην αντεπίθεση.

Η σπουδαία επιχείρηση της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου είχε μεγάλη απήχηση στον ελληνικό λαό, ανέβασε το αγωνιστικό του φρόνημα και συντέλεσε στην παραπέρα γοργή ανάπτυξη της ένοπλης αντίστασής του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού