Thumbnail
Κατηγορούν για αντεργατική πολιτική τον δήμαρχο Βύρωνα, Άκη Κατωπόδη

Μέλη της αναρχικής συλλογικότητας "Ρουβίκωνας" πέταξαν σήμερα μπογιές στο δημαρχείο του Βύρωνα. Για την ενέργειά τους αυτή ανέβασαν ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η σχετική ανακοίνωση:

Ο Γρηγόρης Κατωπόδης εκλέχτηκε δήμαρχος Βύρωνα στις δημοτικές εκλογές του 2014. Προερχόμενος από το χώρο της Αριστεράς, με «γεμάτο» κομματικό βιογραφικό στο ΚΚΕ, το Συνασπισμό και τα τελευταία χρόνια μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πλούσια συνδικαλιστική δράση, στρογγυλοκάθισε στην καρέκλα του δημάρχου, υποσχόμενος πολλά και διάφορα. Το πόση αξία είχαν οι υποσχέσεις του αυτές, φάνηκε λίγο μετά την εκλογή του, όταν σε κάποια συνεδρίαση του δημοτικου συμβουλίου του καταλογίστηκε από την αντιπολίτευση ασυνέπεια προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών έργων. Η απάντηση που έδωσε ανερυθρίαστα ο καινούριος, τότε, δήμαρχος ήταν αποστομωτική: “Έ, πάντα λές κάτι παραπάνω όταν είσαι στην αντιπολίτευση”.

Οι καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων του δήμου όλα αυτά τα χρόνια δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για τα έργα και τις ημέρες του δημάρχου: εργαζόμενοι στην καθαριότητα που χρειάζεται να δώσουν αγώνα για να τους χορηγηθούν τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τη δουλειά τους (και επειδή δεν τους χορηγούνται αναγκάζονται να τα αγοράζουν από τον πενιχρό μισθό τους, συχνές καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του δήμου με συμβασιούχους λίγων μηνών, ξεχείλωμα των εργασιακών σχέσεων γενικότερα και κατασχετήρια ακόμα και για οφειλές λίγων δεκάδων ευρώ. Αυτά είναι τα κομμάτια του παζλ και η εικόνα που συνθέτουν δε διαφέρει σε τίποτα από το χάλι που κατά κανόνα επικρατεί στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο δήμαρχος Βύρωνα ήταν ένα από τα ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά και να επανεκλεγεί. Η επανεκλογή του στη θέση του δημάρχου, μπορεί να τον κάνει να νιώθει δικαιωμένος από την τοπική κοινωνία για το έργο του. Δυστυχώς για τον ίδιο, η πραγματικότητα ειναι πολύ διαφορετική. Η τοπική κοινωνία του Βύρωνα στις τελυταίες εκλογές γύρισε μαζικά την πλάτη τόσο στις εκλογές γενικότερα όσο και στο δημαρχο ειδικότερα. Η αποχή εκτοξεύτηκε από το 38% στο 56%, ενώ η εκλογική πελατεία του δημάρχου μειώθηκε δραστικά, καθώς επικράτησε έναντι του αντιπάλου του με ελάχιστη διαφορά, συγκεντρώνοντας περίπου 1 στις 5 ψήφους επί του συνόλου των ψηφοφόρων του δήμου Βύρωνα.

Στη νέα του θητεία λοιπόν ο Γρηγόρης Κατωπόδης ξέρει ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ενώ προσπαθεί να διατηρήσει το κοινωνικό και προοδευτικό του προφίλ με νύχια και με δόντια, η εικόνα του ξεφτίζει μέρα τη μέρα. Πρόσφατα, έσπευσε να εκμεταλλευτεί νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ περί ανάθεσης της ανακύκλωσης σε ιδιωτικές εταιρείες. Αγνοώντας επιδεικτικά τις προτάσεις του σωματείου εργαζομένων για ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης της καθαριότητας του Δήμου, ο δήμαρχος Βύρωνα έφερε προς επικύρωση στο δημοτικό συμβούλιο την ανάθεση της ανακύκλωσης του δήμου σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο το χορό σε μία μπίζνα εκατομμυρίων. Οι εργαζόμενοι του δήμου, μέσα από τις κινητοποιήσεις του σωματείου τους ανέδειξαν το θέμα και για την ώρα έβαλαν φρένο στους σχεδιασμούς του δημάρχου και απαιτούν να παγώσει η διαδικασία με σκοπό να υπάρξει διαβούλευση με το σωματείο των εργαζομένων και τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, ενώ θέτουν επάνω στο τραπέζι του διαλόγου και τη δική τους πρόταση γύρω από το ζήτημα, πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουν καταγγείλει κατά καιρούς μέχρι σήμερα. Ο δήμαρχος από την πλευρά του υπεραμύνεται των επιλογών του και καταλογίζει σε όσους αντιδρούν ότι το κάνουν για λόγους στείρας μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Η δική μας θέση δε θα μπορούσε παρά να είναι στο πλευρό των ανθρώπων που λένε “φτάνει πια!” με την αυθαιρεσία και με τη λήψη των αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες. Καλούμε την τοπική κοινωνία του Βύρωνα να ενημερωθεί για τα ζητήματα που την αφορούν, να σκεφτεί, να κρίνει, να δράσει. Εμείς από την πλευρά μας θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό όσων αγωνίζονται για τα αυτονόητα και προσδοκούμε ότι μέρα με την ημέρα τα παραδείγματα αυτά θα αυξάνονται. Ήρθε ο καιρός να καταλάβουν οι κατωπόδηδες αυτού του κόσμου ότι οι αυθαιρεσίες τους δεν θα περνάνε πλέον στα ψιλά.

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Υ.Γ.

Το πολυτεχνείο είναι εδώ, είναι εκεί, είναι παντού. Κι έτσι το πολυτεχνείο ζει.

Στην κορύφωση μιας επικοινωνιακής εκστρατείας από την μεριά της κυβέρνησης που βάζει ως ορόσημο την σημερινή ημερομηνία, το μήνυμα της εξέγερσης του ΄73 παλεύει να παραμείνει ζωντανό. Για άλλη μια φορά η εξουσία δεν μπορεί να κρύψει το άγχος της, ακόμα και για την επέτειο μιας εξέγερσης και προσπαθεί να την αντιστρέψει σε φόβητρο. Μαζί με τα μίζερα μικροκομματικά της δεξιάς που διακυβεύονται από το θέαμα της καταστολής και την «αναγκαστικότητα» που περιέχει το να τρέξει αίμα διαδηλωτών, το ίδιο το σύστημα ξεδιπλώνει τα σχέδια του για την νέα περίοδο. Από το κλείσιμο καταλήψεων ή το χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα, μέχρι τον βασανισμό του μέλους μας Λάμπρου Γούλα, στο όργιο κρατικής βίας στα Εξάρχεια πριν λίγες μέρες, το κράτος μας ενημερώνει με σαφήνεια για τις προθέσεις του. Το ιππικό των Δέλτα έρχεται να παρελάσει, πρέπει να δείξει αποτελεσματικότητα για να το έχουν υπόψη τους όλοι όσοι σκοπεύουν να αντιδράσουν το επόμενο διάστημα…

Ο κόσμος του αγώνα με πρώτη την ετήσια πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία, αλλά και με όποιες άλλες επιλογές δράσης αποφασίσει, είναι το αντίπαλο δέος την σημερινή ημέρα. Από την μεριά μας επιλέξαμε να δημιουργήσουμε στιγμές αγώνα για θεματικές που αφορούν την κοινωνική βάση, την μέρα που πάνω από όλες ανήκει σε αυτήν. Επιλέξαμε να παρέμβουμε στο δημαρχείο Βύρωνα που δίνει σε κοτζαμπάσηδες την υπηρεσία της καθαριότητας...

Οι επιλογές μας νοούνται ως μέρος των συνολικών επιλογών του κόσμου του αγώνα σήμερα και συντίθενται σε μια ενιαία απάντηση προς το κράτος και το κεφάλαιο: Τα πολυτεχνεία θα στοιχειώνουν τον ύπνο σας, κατεβάστε και το ιππικό και το πυροβολικό και την αεροπορία σας, βάλτε τους κολαούζους σας στα κανάλια να μοιράσουν πόνο και τρόμο, υποσχεθείτε φυλακές και αίμα.

Τίποτα από αυτά δεν θα σας φέρει γαλήνη.

Τίποτα από αυτά δεν θα σταματήσει την κοινωνική βάση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα