Κάτω Λεχώνια
Η ιστορία της προδοσίας στα Κάτω Λεχώνια - Η Λουκία και Σοφίκα Τοπάλη, καθώς και η Φιλίτσα Καλαβρού κρεμάστηκαν στην πλατεία από τους κατακτητές, μετά από την προδοσία δωσιλόγων που εποφθαλμιούσαν την περιουσία τους

7 Ιουλίου 1944. Η κεντρική πλατεία των Κάτω Λεχωνίων βάφεται με αίμα. Από τα κλωνάρια μιας μεγάλης μουριάς, κρέμονται τα άψυχα κορμιά τριών γυναικών. Οι τρεις γενναίες Λεχωνίτισσες, κορυφαίες μορφές του θεσσαλικού αντάρτικου αγώνα, είχαν προδοθεί από συμπατριώτες τους. Λουκία Τοπάλη, Σοφίκα Τοπάλη και Φιλίτσα Καλαβρού.

Αυτά είναι τα ονόματα των τριών γυναικών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Στις αρχές του Ιουλίου του 1944, οι τρεις Κατωλεχωνίτισσες συνελήφθησαν από τους κατακτητές και οδηγήθηκαν στα κεντρικά της Γκεστάπο στο Βόλο. Εκεί φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν επί μέρες. Οι γυναίκες είχαν καταδοθεί από ΕΑΣΑΔίτες, συνεργάτες των Γερμανών, με την κατηγορία ότι βοηθούσαν τους αντάρτες....

Οικογένεια Τοπάλη

Η Λουκία και η Σοφίκα Τοπάλη

Η Λουκία και η Σοφίκα ήταν μητέρα και κόρη. Οι «Τοπάλαινες», όπως τις είχαν «φακελώσει» οι Nαζί, ήταν από τις πιο επιφανείς οικογένειες στα Κάτω Λεχώνια και βοηθούσαν ενεργά την αντίσταση.

Ο Παναγής Τοπάλης, άντρας της Λουκίας και πατέρας της Σοφίκας, είχε πεθάνει το 1939, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Κοσμοπολίτης, σπουδαγμένος και κτηματίας, είχε αφήσει πίσω του μία τεράστια περιουσία. Και οι δυο γυναίκες είχαν αποφασίσει να την χρησιμοποιήσουν προς όφελος των συγχωριανών τους, αλλά και του αντιστασιακού αγώνα. Τροφοδοτούσαν τους αντάρτες στα βουνά της Θεσσαλίας, βοηθούσαν τους άπορους, παραχωρούσαν κτήματα για να σπείρουν όσοι δεν είχαν δικά τους.

Στα υπόγεια του αρχοντικού τους έκρυβαν τις προίκες δεκάδων ανύπαντρων κοριτσιών του χωριού για τις διασώσουν από τους κατακτητές. Οι δυο γυναίκες είχαν αναδειχθεί σε σημαντικές μορφές της τοπικής κοινωνίας, αγαπητές και σεβαστές από όλους. Το ίδιο και η Φιλίτσα Καλαβρού. Η Φιλίτσα δεν ήταν πλούσια όπως οι Τοπάλαινες. Ο άντρας της ήταν μυλωνάς και πολεμούσε με τον ΕΛΑΣ στο Πήλιο. Εκείνη με τη σειρά της, βοηθούσε με ό,τι μέσα διέθετε τους αντάρτες.

Η προδοσία

Όπου υπάρχουν ήρωες, υπάρχουν και προδότες. Αυτοί οι λίγοι του χωριού, ανακάλυψαν τη δράση των τριών γυναικών και τις κατέδωσαν. Οι Γερμανοί τις συνέλαβαν, τις φυλάκισαν και αφού τις βασάνισαν, τις οδήγησαν στην κεντρική πλατεία. Μπροστά στα έντρομα μάτια των συγχωριανών τους, εφάρμοσαν την ποινή που τους επέβαλαν.

Θάνατος δι’ απαγχονισμού.

Ύστερα, άφησαν τα άψυχα κορμιά τους να κρέμονται από τα κλωνάρια της μεγάλης μουριάς προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.
 

Εκτέλεση αντιστασιακών

Οι τρεις γυναίκες απαγχονίστηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού

Οι τρεις γυναίκες απαγχονίστηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Την ώρα που οι άτυχες γυναίκες άφηναν την τελευταία τους πνοή, Γερμανοί και Έλληνες συνεργάτες τους κατευθύνονταν στο Τοπαλέικο. Λεηλάτησαν το σπίτι, έκλεψαν τις πλάκες χρυσού, τα κοσμήματα και ό,τι άλλο πολύτιμο βρήκαν μπροστά τους.

Οι πίνακες αμύθητης αξίας και τα σπάνια συγγράματα που είχε συλλέξει με κόπο ο Παναγής Τοπάλης στάλθηκαν στο Βερολίνο.

Κρήμνη

Η λευκή κρήμνη που έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των τριών γυναικών. e-thesssalia

Σήμερα, στο σημείο της δολοφονίας τους υπάρχει ένα σεμνό μνημείο προς τιμήν τους, ενώ το προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου όπου θάφτηκαν, κοσμείται από μία λευκή μαρμάρινη κρήνη με τα ονόματά τους χαραγμένα.

«Απαγχονίστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες τους στις 7.7.1944», αναγράφεται κάτω από τα τρία ονόματα.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές