vloxos neolithikoi oikismoi
Σημαντικά στοιχεία και συμπεράσματα για την προϊστορία της περιοχής

«Στον θεσσαλικό χώρο με το έντονο ορεινό ανάγλυφο, την εύφορη πεδιάδα και το πλούσιο κατά τη νεολιθική υδάτινο δυναμικό με τους βασικούς ποταμούς και ρέματα, αναπτύχθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της Νεολιθικής εποχής, αλλά και μετέπειτα την εποχή του Χαλκού, ένα σημαντικό "δίκτυο" μόνιμων εγκαταστάσεων διασκορπισμένων σ' όλη την έκταση της Θεσσαλίας». Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχαιολόγος και επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί οι προϊστορικοί οικισμοί είναι γνωστοί με το όνομα «Μαγούλες». Πρόκειται για τεχνητά εξάρματα, γηλόφους, οι οποίοι δημιουργήθηκαν σταδιακά από τη συνεχή και διαδοχική κατοίκηση.

«Στη διεθνή βιβλιογραφία είναι γνωστές αρκετές Μαγούλες από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας, όπως η Πλατιά Μαγούλα Ζάρκου, του Γριζάνου, του Κεφαλόβρυσου, της Χρυσαυγής, του Πλατάνου, της Γελάνθης, της Αγίας Τριάδας, του Προδρόμου, των Σοφάδων (Τζάνη Μαγούλα), του Συκεώνα, της Αστρίτσας, των Ορφανών για να αναφέρουμε ορισμένες μόνον από αυτές. Το σύνολο σχεδόν από τις Μαγούλες έχει καταγραφεί στα δελτία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ όλες προστατεύονται από την Αρχαιολογική Νομοθεσία, Ν. 3028/2002 "Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς"», τόνισε ο κ. Χατζηαγγελάκης.

Μιλώντας για τον πολιτισμό της Θεσσαλίας, αφού σημείωσε πως «η Θεσσαλία είναι γνωστή στο ευρύ κοινό κυρίως για τον νεολιθικό της πολιτισμό», επισήμανε: «Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον μεγάλο ερευνητή Χρ. Τσούντα. Κατά την 7η χιλιετία π.Χ. εμφανίζεται στην Ελλάδα, επομένως και στη Θεσσαλία, το νεολιθικό στάδιο με τη λεγόμενη «Προκεραμεική Νεολιθική» σε οικισμούς που ερεύνησαν ο Δ. Ρ. Θεοχάρης και ο Vl. Milojcic, στο Σέσκλο (Μαγνησία) και την Άργισσα (Λάρισα). Στη Δυτική Θεσσαλία οι έρευνες της Μαρίας Θεοχάρη στη Μαγουλίτσα Αρτεσιανού (Καρδίτσα), του Γιώργου Χουρμουζιάδη στον Πρόδρομο (Καρδίτσα), του Κώστα Γαλλή στο Ζάρκο (Τρίκαλα) και τελευταία στην Αγιοπηγή (Καρδίτσα) από εμάς, επιβεβαίωσαν την εγκατάσταση και την ανάπτυξη των πρώτων μόνιμων οικισμών της Αρχαιότερης Νεολιθικής (6η χιλιετία π.Χ.), όπου εκτός από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη Νεολιθική εποχή, δηλαδή μόνιμος οικισμός, άσκηση γεωργίας κτηνοτροφίας, έρχονται να προστεθούν δευτερογενή, όπως τα λίθινα εργαλεία και η χειροποίητη κεραμική, διακοσμημένη ή μη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φοιτητής, μεταπτυχιακό
Επαγγελματικά δικαιώματα πρώην ΤΕΙ: Πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα, το κράτος εξακολουθεί να αδρανεί...
Και νέο πρόστιμο €22.840 υπογράφηκε σήμερα για να καταβληθεί σε 21 αποφοίτους - Συνολικά οι χρηματικές ικανοποιήσεις σε αποφοίτους πρώην ΤΕΙ έχουν...
Επαγγελματικά δικαιώματα πρώην ΤΕΙ: Πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα, το κράτος εξακολουθεί να αδρανεί...