Thumbnail
Εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΝΑΚ Ν. Γιοβανίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο

Περισσότεροι από 6.000 ναυαγοσώστες είναι απαραίτητοι για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας, μίας χώρας με 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, επισήμανε, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), Νίκος Γιοβανίδης.

   Με αφορμή τα νέα κρούσματα πνιγμού λουόμενων που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα, ο κ. Γιοβανίδης υπενθύμισε ότι πέρυσι είχαμε 88 πνιγμούς σε μία χώρα, όπου το υγρό στοιχείο είναι κυρίαρχο, αλλά δυστυχώς «ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δεν γνωρίζει κολύμβηση».

   Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο κατηγορίες ηλικιών με τους περισσότερους πνιγμούς είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Από τα, δε, επίσημα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι οι περισσότεροι πνιγμοί, στην ηλικιακή ομάδα 0- 12 ετών είναι στις ηλικίες δύο έως τριών ετών, με ποσοστό 64%.

  «Ο παιδικός -και όχι μόνο- πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός. Άρα θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είτε βρισκόμαστε σε πισίνα ξενοδοχείου, είτε σε ακτή, ο πνιγμός είναι σιωπηλός γι' αυτό και δεν κολυμπάμε μόνοι μας, χωρίς επιτήρηση κάποιου άλλου· και γενικότερα τις ηλικίες τις πολύ μεγάλες και τις πολύ μικρές τις παρακολουθούμε συνεχώς. Να θυμόμαστε ότι, οι περισσότεροι πνιγμοί στη θάλασσα γίνονται στα πρώτα μέτρα της ακτής, στα επτά ως δέκα (μέτρα), εκεί που 'σκάει' το κύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιοβανίδης.

   Σημείωσε, δε, ότι η Πολιτεία θα πρέπει «να δώσει τη δυνατότητα στον απλό πολίτη μέσα από τα κολυμβητήρια, μέσα από τα προγράμματα που κάνουν οι δήμοι δωρεάν, να μπορεί να μάθει στο παιδί του επίπλευση και βασική κολύμβηση».

   Ο διευθυντής της ΕΝΑΚ πρόσθεσε ότι, η Πολιτεία «είναι υποχρεωμένη να κυνηγάει τους παραβάτες δήμους», καθώς, όπως εξήγησε, «το 82% των δήμων έχει μεν προσαρμοστεί χρόνια τώρα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την ύπαρξη ναυαγοσώστη στις παραλίες, υπάρχει, ωστόσο, ένα ποσοστό που συνεχώς αντιδρά και δεν προσαρμόζεται. Αυτό είναι νοοτροπία οπισθοδρόμησης σε δήμους, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουν απέναντι στον πολίτη. Κι εμείς σαν πολίτες θα πρέπει να ωριμάσουμε και να απαιτούμε».

   Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία εφαρμόζεται από πέρυσι τον Μάιο, στις παραλίες οι οποίες έστω και μία ημέρα μαζεύουν τριακόσια άτομα, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τοποθετήσει επαγγελματίες ναυαγοσώστες, επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο κ. Γιοβανίδης.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητη
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στηρίζει πλήρως και εμπράκτως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχολείων
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021