φπα
Τι ισχύει για ΦΠΑ, συντάξεις και επιδόματα

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το πακέτο των μόνιμων θετικών μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και «αγγίζουν» την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Μετά και από τη δημοσίευση την περασμένη Παρασκευή σε ΦΕΚ του πολυνομοσχεδίου, οι καταναλωτές θα δουν από σήμερα μειωμένες τιμές σε βασικά είδη στα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων και στα καταστήματα εστίασης. Παράλληλα, οι νέοι λογαριασμοί σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο θα είναι φθηνότεροι, λόγω της μετάταξης του ΦΠΑ από το 13% στο 6%.

Σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους πιστώνεται η 13η σύνταξη, ενώ περίπου 1.300.000 ασφαλισμένοι θα μπορούν από την Τετάρτη να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για ρύθμιση των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις. Εξάλλου από σήμερα, οι πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία θα μπορούν να τις ρυθμίσουν, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, σε έως και 120 δόσεις. Εξάλλου, τόσο τα φυσικά, όσο και τα νομικά πρόσωπα, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους δήμους όλης της χώρας, σε έως και 100 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ 13ης ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Διαθέσιμη είναι σήμερα σε όλους τους δικαιούχους η 13η σύνταξη, η οποία πιστώθηκε στους λογαριασμούς την Παρασκευή 17/5. Η 13η σύνταξη θα χορηγείται κάθε έτος σε όλους τους συνταξιούχους που έλαβαν τη σύνταξη του Μαΐου. Το ποσό της καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή της προσυνταξιοδοτικής παροχής ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ, ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500 ευρώ, σε ποσοστό 100%.

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600 ευρώ, σε ποσοστό 70%.

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000 ευρώ, σε ποσοστό 50%.

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις. 

ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ

Από σήμερα ισχύσει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ:

-Από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής (συνολικά 56 κατηγορίες ειδών) σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων,

-Από το 24% στο 13% στην εστίαση, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων, και

-Από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Την Τρίτη 28 Μαΐου, θα καταβληθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα μηνός Ιουνίου στους δικαιούχους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και το επίδομα ομογενώνπρονοιακά επιδόματα που χορηγούνταν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) έως και το 2018θα καταβληθούν στους δικαιούχους την Παρασκευή 24 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Επίσης, την Παρασκευή 24 Μαΐου, θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους δικαιούχους, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2019.

Το ποσό των 52.281.443,84 ευρώ θα καταβληθεί σε 255.603 δικαιούχους και αφορά περισσότερα από 475.000 άτομα. Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.  Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς κανέναν περιορισμό, για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Παράλληλα, η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανακοίνωσε ότι, για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, οι συντάξεις του μηνός Ιουνίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο, νωρίτερα, ήτοι την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 και στους συνταξιούχους που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, την Τρίτη 28 Μαΐου 2019.

γράφημα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σεριφος
Γυμνασίου Σερίφου: Κατέκτησε την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας ανάμεσα σε 11.000 συμμετοχές
Στην κατηγορία Niveau A1 : Olympie-Pierre de Coubertin για το έτος 2024
Γυμνασίου Σερίφου: Κατέκτησε την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας ανάμεσα σε 11.000 συμμετοχές
βουλή
Βουλή: «Αναρμόδιο» δηλώνει το Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη
Θρασκιά: Όταν εντέλει ο σκοπός για τον οποίο οι μαθητές με αναπηρία πηγαίνουν στο σχολείο καθημερινά δεν εξυπηρετείται, δεν μπορεί παρά να είναι...
Βουλή: «Αναρμόδιο» δηλώνει το Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη