Thumbnail
Περί τα 5 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καταναλώθηκαν την περασμένη χρονιά στη χώρα μας

Μερίδιο 10% εκτιμάται ότι έχουν καταλάβει στην ελληνική αγορά καφέ τα λαθραία προϊόντα από τις αρχές του 2017 οπότε και επιβλήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή η συνολική ζήτηση στον καφέ κινείται με αρνητική ποσοστιαία μεταβολή της τάξεως του 6,8% (στοιχεία για την περίοδο Αύγουστος 2015 - Δεκέμβριος 2016 έναντι Ιανουάριος 2017 - Ιούνιος 2018) ως απόρροια της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ ενώ στο σύνολο του 2018, η μείωση του όγκου πωλήσεων σε σχέση με το 2017 άγγιξε το 1,9%.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβλήθηκε ΕΦΚ στον καφέ ύψους 3 ευρώ/κιλό στον καβουρδισμένο, 4 ευρώ/κιλό στον στιγμιαίο, όπως επίσης και στα παρασκευάσματα καφέ.
Όπως τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γιάννος Μπενόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, για δεύτερη συνεχή χρονιά εφαρμογής του ΕΦΚ και παρά το γεγονός ότι μέρος της επιβάρυνσης απορροφήθηκε από τις επιχειρήσεις, η κατανάλωση καφέ παρουσιάζει κάμψη, ενώ είχε θετική πορεία όλα τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, ο ΕΦΚ προσέφερε έσοδα στο κράτος ύψους 122,7 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 90,4 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ επέφερε αύξηση σε φαινόμενα λαθρεμπορίου, παραεμπορίου και παράνομων εισαγωγών, που πέρα από την οικονομική διάσταση θέτουν και ζητήματα ασφαλούς κατανάλωσης.

kafes_1642019_738.jpg

Ο κ. Μπενόπουλος εξέφρασε την πάγια θέση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ για κατάργηση του μέτρου και τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται συναντήσεις με θεσμικούς φορείς με στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τον καφέ συνολικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι η επιβολή του ΕΦΚ στον καφέ, οδήγησε σε μια αντίστοιχα υψηλή αύξηση τιμής, από 10-30% καθώς και σε έως και διπλασιασμό του κόστους της πρώτης ύλης, επηρεάζοντας σημαντικά τους επαγγελματίες του κλάδου.
Οι μεγαλύτερες συνέπειες της μετακύλησης του φόρου παρατηρήθηκαν στο ράφι, με αυξήσεις που έφτασαν στο 23%. Οι αυξήσεις αυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες στις πιο οικονομικές και διαδεδομένες κατηγορίες καφέ, όπως είναι ο ελληνικός καφές (30% αύξηση μέσης λιανικής τιμής πώλησης). Από τη δημογραφική ανάλυση του προφίλ των καταναλωτών, το μέτρο επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις ασθενέστερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις, όπως είναι οι συνταξιούχοι και οι νέοι.
Σε επίπεδο κατανάλωσης οι συνέπειες ήταν εξίσου εμφανείς, με τη μείωση να αγγίζει το πρώτο δίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2016, το 15% για το σύνολο του καφέ ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερη σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αγγίζει τις 510 κούπες καφέ/άτομο, στοιχείο που μεταφράζεται σε ετήσια κατανάλωση 5 δισ. κούπες.
Συνολικά, καταναλώνονται 40.000 τόνοι με το 40% να αφορά στην κατανάλωση εκτός σπιτιού (OOH) και το 60% στην κατανάλωση εντός σπιτιού (ΙΗ). Ειδικά η αξία της κατανάλωσης εντός σπιτιού (IH) ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ ενώ στην αγορά εκτός σπιτιού ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ (τιμές καταναλωτή).
Τέλος, βάσει των καταναλωτικών προτιμήσεων των Ελλήνων, ο ελληνικός καφές είναι η πρώτη επιλογή με 32%, ο στιγμιαίος με 30% ενώ ακολουθούν ο εσπρέσο και ο φίλτρου με 28% και 10% αντίστοιχα (σύνολο κατανάλωσης εντός/εκτός σπιτιού).

 

Περί τα 5 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καταναλώθηκαν την περασμένη χρονιά στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται στο γράφημα / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης για την κατάσταση στην υγεία: «Δεν θέλω να μου πείτε μπράβο, με σιχαίνεστε, δεν σας αρέσω, αλλά όχι οτι το σύστημα καταρρέει»

Ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης για την κατάσταση στην υγεία: «Δεν θέλω να μου πείτε μπράβο, με σιχαίνεστε, δεν σας αρέσω, αλλά όχι οτι το σύστημα καταρρέει»
Φοιτήτριες ΠΤΔΕ
Πιστοποιούνται 2500 Απόφοιτοι και Τελειόφοιτοι Παιδαγωγικών στην Ειδική Αγωγή από 25/8
Όλοι οι πρόσφατοι απόφοιτοι αλλά και τελειόφοιτοι τμημάτων παιδαγωγικών σπουδών στην Ελλάδα αποκτούν πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Ειδική αγωγή και...
Πιστοποιούνται 2500 Απόφοιτοι και Τελειόφοιτοι Παιδαγωγικών στην Ειδική Αγωγή από 25/8
foto_education_notebook_phone_alfavita.jpg
ΑΣΕΠ: Σε ΦΕΚ η νέα προκήρυξη 4ΕΑ/2025 για εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής
Έκδοση Προκήρυξης Α.Σ.Ε.Π. για τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής...
ΑΣΕΠ: Σε ΦΕΚ η νέα προκήρυξη 4ΕΑ/2025 για εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής
αργεντινη
Αδιανόητες σκηνές σε εξέδρες γηπέδου στην Αργεντινή - Έγδυναν Χιλιανούς οπαδούς και τους χτυπούσαν, δείτε βίντεο
Ο διαιτητής αναγκάστηκε να διακόψει το παιχνίδι, καθώς ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια στις εξέδρες του γηπέδου στην Αργεντινή
Αδιανόητες σκηνές σε εξέδρες γηπέδου στην Αργεντινή - Έγδυναν Χιλιανούς οπαδούς και τους χτυπούσαν, δείτε βίντεο