Thumbnail
​​​​​​​Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη

Κι έρχεται η ώρα που πρέπει να πεις: Ως εδώ. Δεν πάει άλλο.

Πάνε κοντά δέκα χρόνια που θέλουν να σε πείσουν πως είσαι ένας αύξων   αριθμός σε μια λίστα άβουλων κατοίκων ενός όμορφου βράχου κάπου στη Μεσόγειο. Κι ως αριθμός το μόνο που έχεις δικαίωμα να κάνεις είναι να προστίθεσαι με άλλους αριθμούς, να αφαιρείς και να αφαιρείσαι, να διαιρείσαι με τους γύρω σου για να πολλαπλασιάζεις τα κέρδη τους.

Τεμπέλη σε ανεβάζουν και άχρηστο σε κατεβάζουν κι εσύ το δέχεσαι αδιαμαρτύρητα, ίσως κάπου να το πιστεύεις και να το χαίρεσαι κιόλας γιατί βολεύει την απραξία σου. Έτσι σιγά-σιγά χαμηλώνεις τα μάτια για να μην τους κοιτάς κατάματα.

Ξυπνάς το πρωί τρομαγμένος από τα όνειρά σου γιατί έχεις πειστεί πως δεν δικαιούσαι ούτε τον ύπνο σου να ομορφαίνεις. Έτσι σιγά-σιγά αρχίζεις τα υπνωτικά χάπια για να μην ταράζεται η νυχτερινή σου κανονικότητα.

Σ’ έχουν πείσει πως δεν αξίζεις να ζεις, δεν αξίζεις να κάνεις αυτό που αγαπάς-αστικό μύθο το βάφτισαν μερικοί-δεν αξίζεις να νιώθεις εργασιακά ασφαλής, δεν αξίζεις να έχεις καν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Το μόνο που σου αξίζει είναι η συνεχής ανασφάλεια και η διά βίου απόδειξη, όχι των ικανοτήτων σου αλλά των δεξιοτήτων που εκείνοι έχουν ανάγκη να γνωρίζεις.

Έχεις πιστέψει το οξύμωρο, να θεωρείσαι άχρηστος για κείνους αλλά καλύτερος από τους συναδέλφους σου. Ενώ σε κρίνουν ανεπαρκή γι’ αυτό που είσαι σε προκρίνουν άξιο και ικανό να κερδίσεις στην αρένα καθώς θα μάχεσαι με τους ομοίους σου.

Και σε καλούν να δώσεις στον ΑΣΕΠ. Κι εσύ τρέχεις να τους αποδείξεις πόσο υπάκουος είσαι. Σου λένε ότι είσαι μέσα στους είκοσι καλύτερους από τους εκατό γιατί είκοσι χρειάζονται για τη δουλειά τους. Του χρόνου που θα θέλουν δέκα θα χάσεις την αριστεία σου.

Και σε καλούν να κάνεις μεταπτυχιακά, ένα, δύο τρία, πολλά, τόσα όσα βαστάει το κουράγιο και η τσέπη σου. Και σεμινάρια και επιμορφώσεις ώστε να μην προλαβαίνεις να σκέφτεσαι να μην μπορείς να ευχαριστηθείς τον αέρα που αναπνέεις την άνοιξη, για να μπορούν τα ανοιχτά πανεπιστήμια, που είναι κλειστά στους μη έχοντες και οι επιστημονικές ενώσεις, που μόνο τέτοιες δεν είναι, να μοσχοπουλάνε τα φύκια τους σαν ολομέταξες κορδέλες.

Και σου κουνάνε το χέρι πως δεν μπορείς να ζητάς το δίκιο σου γιατί το έχασες μέσα στην απληστία τους και στην ψευτιά τού «μαζί τα φάγαμε», μια ψευτιά που σου φάνηκε τόσο αληθινή όπως συμβαίνει πάντοτε με τα μεγάλα ψέματα.

Όμως να που ήρθε η ώρα να πεις: Ως εδώ. Δεν πάει άλλο.

Με το ένα χέρι στην καρδιά και το άλλο υψωμένο σε γροθιά, με το βλέμμα σε ευθεία οριζόντια όπως και τα καπνογόνα τους ήρθε η ώρα να τσακίσεις τους δυνάστες και να σπάσεις τις αλυσίδες που τόσα χρόνια δεν κατάλαβες πως σου είχαν περάσει στα πόδια.

Άλλωστε όπως είπε και η κόκκινη Ρόζα: Όσοι δεν κινούνται δεν παρατηρούν τις αλυσίδες τους.  


Ταχύρρυθμα μαθήματα ECDL για ΑΣΕΠ και μοριοδότηση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών